//
you're reading...
Dokumenta - Prime Sources

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić učestvovala na panel-diskusiji “Što je NATO partnerima i što su partneri NATO-u“

Predsjedavajuća komisije Vijeća ministara BiH za NATO integracijski proces i zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić učestvovala je 29. septembra 2014. godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu na panel-diskusiji pod nazivom „Što je NATO partnerima i što su partneri NATO-u“ organiziranoj od strane Ministarstva odbrane BiH i Centra “George Marshal“.

Zamjenica Trišić-Babić je u svom izlaganju istakla da dosadašnji odnosi BiH i NATO-a  predstavljaju niz vrlo uspješnih priča kako za BiH tako i za NATO.
Promatrajući iz BiH ugla, angažman NATO-a u BiH za nas i našu državu predstavlja “uspješnu priču”.  Angažmanom NATO-a u reformi obrane, koja se ocjenjuje kao najuspješnija reforma uopće poduzeta u BiH, uspjelo se postići ujedinjenje vojski, reduciranje broja vojnika na 10.000, uvesti potpunu profesionalizaciju, osigurati potpuni civilni nadzor na sistemom obrane, uništiti značajne količine viškova naoružanja, vojne opreme i minsko eksplozivnih sredstava, uvesti potpunu transparentnost u financiranju OS, dodala je zamjenica Trišić-Babić.
Zahvaljujući odlučnim nastupom NATO snaga u BiH, osiguran je nesmetani protok roba i ljudi kao i poboljšanje sveukupne sigurnosne situacije što je bila osnova za otpočinjanje svih drugih refomskih procesa, unapređenje standarda i rasta gospodarske aktivnosti u BiH.
Općenito govoreći postoji niz dokaza da je NATO i prisustvo NATO-a, što direktno što indirektno, doprinijelo unapređenju demokaratije,  sigurnosti i stabilnosti na području naše države, istaknula je zamjenica Trišić-Babić.

Također za NATO,  iskustvo u odnosu na BiH predstavlja uspješnu priču. NATO je prvi put u konfliktu u BiH intervenirao van svoje zone odgovornosti, te je sproveo svoju prvu u historiji postojanja  misiju uspostave mira.
Ova misija je izvršena bez ijedne žrtve koju je prouzročila neprijateljska vatra ili neki drugi neprijateljski motivirani čin.
Konflikt u BiH i intervencija NATO, je proizveo niz naučenih lekcija koje su poslužile NATO da razvije niz politika i procedura koje je bio u mogućnosti primjeniti na buduće NATO vođene operacije u svijetu, dodala je zamjenica Trišić-Babić.

Historijski odnosi BiH i NATO predstavljaju uspješnu ali nedovršenu priču. Uvjerena sam da će daljnje i nadam se brže približavanje BiH članstvu u NATO-u i u budućnosti predstavljati kao za BiH tako i za NATO uspješnu priču, navela je zamjenica ministra Trišić-Babić. Pred BiH je dug put prilagođavanja neophodnim standardima u uvjetima koje baštine države članice NATO-a. Iskazana spremnost NATO-a da primi BiH u članstvo, kao i nedvosmislena volja BiH za članstvom u NATO, ulijevaju nadu da će procesi koji su započeti krajem prošlog vijeka doprinijeti poboljšanju sveukupnih prilika u BiH ali i u regionu Jugoistočne Europe, zaključila je zamjenica Trišić-Babić.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: