//
you're reading...
Dokumenta - Prime Sources

6.11.2014 15:26 Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić u posjetu sjedištu NATO-a u Briselu

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić tokom boravka u Briselu 6. novembra 2014. godine susrela se sa ambasadorom Thrasyvoulos Terry Stamatopoulos, pomoćnikom generalnog sekretara NATO saveza za sigurnosnu politiku i planove. Zamjenica Trišić-Babić je održala brifing za 15 stalnih predstavnika država članica NATO čiji je domaćin bio stalni predstavnik Turske pri NATO, te je upriličen sastanak sa sir Adam Thomson, stalnim predstavnikom Velike Britanije pri NATO, koja od 01. januara 2015. godine preuzima ulogu kontakt NATO države za BiH.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je informirala sagovornike o aktivnostima koje institucije BiH poduzimaju u korištenju alata i mehanizama koje stoje na raspolaganju BiH unutar NATO programa Partnerstvo za mir, a koje imaju za cilj usvajanje standarda i vrijednosti neophodnih za članstvo u NATO savezu.  Izvjestila je o rezultatima nedavno održanih općih izbora, kao i o dinamici implementiranja rezultata.
Zamjenica Trišić-Babić je dodala činjenicu da je BiH dokazala da je prošla dug put od korisnika do kontributora međunarodne sigurnost, a što se ogleda kroz učešće u NATO vođenoj misiji u Afganistanu kao i o namjeri za učešćem u NATO post ISAF misiji „Odlučna podrška“.

Predstavnici NATO-a su nedvosmisleno dali podršku nastojanjima BiH za dostizanje standarda za članstvo, obećali i ponudili pomoć u rješavanju svih izazova koje stoje na tom putu, te potvrdili da su, kada se radi o BiH, vrata članstva u NATO otvorena. Prepoznate su aktivnosti institucija BiH uključene u NATO integracijski proces, te je potvrđeno da je BiH učinila značajne pozitivne pomake u dostizanju neophodnih standarda kao što su učešće u Inicijativi izgradnje integriteta, koja za cilj ima ukidanje korupcije u obrambenom sektoru, implementaciji UN rezolucije 1325 o ženama u konflikut, radu trening centra za obuku za mirovne operacije (PSOTC) kao i učešću u NATO vođenoj misiji u Afganistanu i spremnosti za nastavkom pružanja pomoći afganistanskom narodu u misiji i poslije 2014. godine.
Dogovoren je nastavak i intenziviranje suradnje izmedju BiH i NATO u narednom periodu.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: