//
Aktivnosti

Najvažniji koraci BiH od početka procesa NATO-integracija

Vanjska politika Bosne i Hercegovine usmjerena je ka očuvanju i unapređenju trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti. Radi sprovođenja ovog opredjeljenja Predsjedništvo BiH je 2003. godine dokumentom „Opšti pravci i prioriteti za provođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine“ definisalo približavanje Evropskoj uniji i NATO-u kao strateške ciljeve Bosne i Hercegovine.

  • Na NATO Samitu u Rigi novembra 2006. BiH pozvana, a decembra 2006. i formalno pristupila NATO programu Partnerstvo za mir (PfP). Odmah po pristupanju BiH Partnerstvu za mir (PfP), što je formalizirano potpisivanjem Okvirnog dokumenta sa NATO-om 14. decembra 2006. godine, podnesen je Prezentacijski dokument  (PD) koji čini osnovu oblikovanja napora BiH, kako u provođenju političkih ciljeva PfP-a, tako i u nastojanju da postane punopravna članica NATO-a. Dokument prikazuje individualni pristup PfP-a i korake koje treba poduzeti. On također predstavlja civilne i vojne mogućnosti predviđene u sklopu aktivnosti PfP-a, te definira područja saradnje u kojima BiH želi učestvovati. Dokument sadrži slijedeće elemente:

–  Političke ciljeve partnerstva usmjerene na punopravno članstvo u Savezu;
–  Područja saradnje sa NATO-om, i
– Identificirana sredstva i resurse koje BiH planira staviti na raspolaganje u  programu partnerstva.

slikac

  • Bosna i Hercegovina ostvaruje saradnju sa NATO savezom kroz:
  • -Proces planiranja i revizije (Planning And Review Process – PARP);
  • -Individualni partnerski program (Individual Partnership Programme – IPP)
  • -Individualni partnerski akcijski plan (Individual Partership Action Plan – IPAP);
  • -Intenzivirani dijalog (Intensified Dialogue – ID),
  • a naredni korak u procesu pristupanja NATO-u je-Akcijski plan za članstvo (Membership Action Plan – MAP). Nastavak ….

NATO i BiH: Čekajući novu vlast poslije oktobarskih izbora

NATO savez ove godine obilježava 65. godinu postojanja. Ovo je bila prilika da se na konferenciji u Banjaluci “65 godina NATO-a: Mir, sigurnost i razvoj u Evropi” razgovara o rezultatima ovog vojnog saveza u proteklom periodu, ali i daljim koracima. Što se tiče Bosne i Hercegovine, rasprave koje su vođene na ovu temu pokazale su da najveći problemi oko atlantskih integracija postoje na političkoj razini.Bosna i Hercegovina je pristupanje evroatlantskim integracionim procesima utvrdila kao jedan od prioriteta spoljne politike. Proces približavanja Bosne i Hercegovine NATO savezu formalno je započet 14. decembra 2006. godine potpisivanjem Okvirnog dokumenta sa NATO-om. Potpisivanjem ovog dokumenta, BiH je postala članicom NATO programa “Partnerstvo za mir”.Međutim, od ovoga se dalje nije odmaklo.

Potpredsjednik Atlantskog saveza iz Vašingtona Damon Wilson smatra da je jedan od razloga pogrešna percepcija javnosti šta je to NATO savez i koja je njegova uloga.

“Postoje određene brige, kako u Briselu tako i u Vašingtonu, da BiH ne zaostane za ostalim zemljama regiona. Ovo nije rasprava o odnosima BiH i NATO-a, već o tome da li BiH želi da  gradi bolju budućnost za buduće naraštaje. Ukoliko BiH želi bolju budućnost njen put ka EU i NATO savezu će biti olakšan”, kazao je Wilson. Nastavak…..

У БАЊА ЛУЦИ ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА: ”65 ГОДИНА НАТО-А: МИР, СИГУРНОСТ И РАЗВОЈ У ЕВРОПИ”

09.06.2014

09. јуна 2014. године је у Банском двору у Бањој Луци одржана конференција ”65 година НАТО-а: мир, безбједности развој у Европи”. У раду конференције учествовали су експерти из области сигурности и медија, представници Министарства иностранихпослова и Министарства одбране БиХ те чланови дипломатског кора у Босни и Херцеговини.

Уводничар је био Damon Wilson, извршни потпредсједник Атлантског савјетаСАД-а. Wilson је експерт за питања НАТО-а, америчко-европске односе и област одбране и сигурности. Прије него што се придружио Атлантском савјету Wилсон је био савјетник за спољнуполитику америчког предсједника и директор Европског одјела у Савјетуза националну безбједност. Wilson је говорио о односу НАТО-а према Босни И Херцеговини и условима који су потребни да би Босна И Херцеговина наставила интеграционипроцес. Наставак …..

Rasmussen u BiH: NATO spreman pomoći, lideri razočarali

21.05.2014

Sjevernoatlantski savez tijesno sarađuje sa Evropskom unijom u pružanju pomoći i sanaciji šteta nastalih u poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, izjavio je danas u Sarajevu generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen, poručivši predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću kako je cijela euroatlantska porodica uz našu zemlju u ovim teškim vremenima.

Izetbegović je naglasio kako je NATO već snažno uključen u ovu akciju, a 21 zemlja saveznik ili partner NATO-a je prisutna u BiH i pruža pomoć.

Traži se konsenzus

– Dozvolite mi da vas uvjerim da smo spremni da pomognemo i naknadno, rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Prvi čovjek Alijanse, kojem je bio ovo oproštajni dolazak u našu zemlju, nije mogao čuti ništa novo o ispunjavanju talinskog uslova, koji se odnosi na knjiženje 63 vojne lokacije na državu, kako bi BiH počela primjenjivati Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP). Izetbegović je kazao da se ovo ne želi “prelamati preko koljena” i da bi ministar odbrane Zekerijah Osmić odmah mogao dati nalog za registrovanje. Umjesto toga, želi se postići konsenzus, kao i do sada oko svih pitanja koja su se odnosila na OSBiH, odbranu BiH i put prema NATO-u. Nastavak ….

SARAJEVO: KONFERENCIJA NATO-A O IZAZOVIMA DRUŠTVENIH MREŽA

  35
Sarajevo: Počela konferencija NATO-a o značaju društvenih med

Dvodnevna konferencija „Društveni mediji: Šta oni znače za partnerske zemlje“, koju organizuju Ministarstvo vanjskih poslova BiH i NATO-ovo sjedište u Briselu, danas je počela u Sarajevu.

Konferencija je prilika da se razgovara o najnovijim trendovima u vezi sa društvenim mrežama u NATO partnerskim zemljama, inovativnim komunikacijama u kriznim područjima, upotrebi društvenih mreža od medija, kao i perspektivi predvodnika u ovom području, kao što su Facebook i Google, o najboljim praksama integracije društvenih medija i vladinih komunikacija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je ovo prvi skup  o ovoj temi koji nije organizovan u zemlji članici NATO-a, nego u zemlji koja je partner.

“To je stanovito priznanje BiH. Mislim da smo ga zaslužili našim aktivnim učešćem u misijama mira širom svijeta, koje organizuje NATO i Ujedinjene nacije. Ovo je priznanje BiH kao pouzdanom partneru na kojeg se računa”, kazao je Izetbegović.

Navodeći da će se na konferenciji razmatrati veoma uticajan fenomen društvenih mreža istakao je da BiH nije odredila svoju politiku korištenja društvenih mreža zbog će ova konferencija biti dobra prilika za nova saznanja.

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Ted Whiteside zahvalio je na prisustvu Izetbegovića, te naglasio da je NATO izabrao BiH za organizaciju ovakavog skupa jer je primijetio da zaista postoji istinski interes za ovu temu među bh. političarima i diplomatama.

“Također, važno je da su oni svjesni koji su sve to izazovi povezani s ovim područjem. Važno je da vidimo kako se uopće društveni mediji i društvene mreže mogu koristiti na pametan i mudar način, posebno kada se govori o odbrambenoj i sigurnosnoj politici. Trebamo se fokusirati na prednosti partnerstva i podijeliti najbolje prakse”, rekao je Whiteside.

Govoreći o ulasku BiH u NATO Izetbegović je naglasio da više od 900 miliona ljudi živi u zemljama koje su članice NATO-a, što je 13, 14 posto globalnog stanovništva. Nastavak ….

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovne Ana Trišić-Babić sastala se sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tedom Whitesideom

22.04.2014

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić sastala se 22. aprila 2014. godine u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tedom Whitesideom.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je informirala sagovornika o trenutnim aktivnostima Ministarstva vanjskih poslova BiH u području komunikacije sa građanima o NATO integracijama BiH. Iako je BiH, zbog poznatih političkih okolnosti, u nemogućnosti aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP), Ministarstvo i Komisija za NATO integracije BiH čine sve kako bi reformski proces bio neprekinut. Javna diplomatija predstavlja jedan od najvažnijih motora ovog pristupa.

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara Whiteside je istaknuo da je pohvalno što ministarstvo ima ovakav pristup, jer je važno da građani u BiH budu informirani o svim aspektima integracija, posebno o koristima i uticajima koje evroatlantske integracije mogu da imaju na njihov život. Nastavak ….

SAD: Cilj Amerike je ulazak BiH u NATO

SAD: Cilj Amerike je ulazak BiH u NATO

AGENCIJE – 25.03.2014 14:26

SARAJEVO – U Sarajevu je danas održana jednodnevna konferencija o temi “NATO i jugoistočna Evropa: Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska” u organizaciji Atlantske inicijative i Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, sa koje je poručena da je jedan od glavnih ciljeva SAD ulazak BiH u NATO.

Predstavnica ambasade SAD u BiH Ana Ridivilova je rekla da to za BiH donosi sigurnost, stabilnost i ekonomski razvoj.

Dodala je da je vlada SAD privržena da pomogne BiH da ide naprijed, ističući da oni čekaju da se političari iz BiH dogovore. Nastavak …..

Delegacija BiH u sjedištu NATO-a: Rasmussen stiže u maju u Sarajevo

18.03.2014

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Anders Fogh Rasmussen posjetiće u drugoj polovini maja BiH u okviru obilaska našeg regiona, gdje će razgovarati sa domaćim liderima o ispunjavanju uslova za početak primjene Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

1970491_10152252781217488_2004906083_n

U međuvremenu, očekuje od vlasti u BiH da ga izvijeste ukoliko dođe do napretka koji bi se odnosio na početak knjiženja 63 perspektivne vojne lokacije na državu, što je pred BiH postavljeno kao uslov još u aprilu 2010. na ministarskom sastanku u Tallinnu za dobijanje MAP-a.

Pripremljeni papiri

O ovome su danas članovi državne delegacije BiH, koju je predvodio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a u čijem sastavu su bili i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-major Anto Jeleč, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić – Babić i ambasador BiH pri NATO-u Branimir Jukić, razgovarali sa Andersom Foghom Rasmussenom i sa Sjevernoatlantskim vijećem u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Nastavak …

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić predvodi izaslanstvo Bosne i Hercegovine na sastanku radi završne procjene IPAP 2011-2013

17.03.2014

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić je predvodila izaslanstvo Bosne i Hercegovine na sastanku između BiH i NATO, 17. ožujka 2014. godine u Briselu. Sastanak se odvijao na nivou zamjenika stalnih predstavnika zemalja članica NATO-a u Glavnom stožeru NATO-a, i izaslanstvo BiH su, pored zamjenika ministra vanjskih poslova Ane Trišić-Babić, činili zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar, te predstavnici ministarstava obrane i vanjskih poslova.

Sastanak je imao za cilj završnu procjenu stupnja implementacije dokumenta IPAP 2011-2013, koji je definirao reformske ciljeve i aktivnosti BiH na njenom putu integracija u Savez. Zamjenica ministra Trišić-Babić je izložila najvažnija dostignuća BiH u ovom procesu,  istakla opredjeljenost BiH ka reformi društva, te postizanju vojne i političke interoperabilnosti sa NATO-om. NATO nije samo vojni savez, već prije svega savez demokratskih država, te reforme društva uključuju jačanje demokratskog procesa, pravne države, slobode medija i rad na postizanju stabilne ekonomske situacije. Nastavak ….

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u suradnji sa nevladinom organizacijom Atlantska inicijativa iz Sarajeva organizira seminar “Priključenje Bosne i Hercegovine NATO-u šanse i mogućnosti“

05.03.2014

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u suradnji sa nevladinom organizacijom Atlanska inicijativa iz Sarajeva organizira seminar ”Priključenje Bosne i Hercegovine NATO-u šanse i mogućnosti” koji će trajati od 05. do 07. ožujka 2014. godine održava se u zgradi Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

Realizacija seminara se odvija u sklopu ukupnih aktivnosti Komisije za NATO integracioni proces u BiH vezanih za predstavljanje integracijskih procesa široj javnosti u našoj zemlji. Jedan od projekata je usmjeren na organiziranje obuke na navedenu temu  za diplomate i državne službenike ministarstava vanjskih poslova, obrane i sigurnosti Bosne i Hercegovine, čiji je nositelj  Ministarstvo vanjskih poslova naše zemlje. Nastavak ….

Štab NATO-a u BiH realizira projekt “Sigurnost zajednice”

24.02.2014

Štab NATO-a u BiH realizira projekt "Sigurnost zajednice"

U okviru prve faze projekta „Sigurnost zajednice“ koji u našoj zemlji provodi štab NATO-a u Sarajevu održat će se više radionica sa rukovodiocima i policajcima CJB Doboj, građanima i nevladinim organizacijama. Osnovni cilj projekta je približiti građanima BiH ulogu NATO-a, ali i  unapređenje saradnje izmedju civilne  i vojne policije OS BiH i NATO-a. Nastavak ….

Одржана је 8. сједница Комисије ѕа НАТО интеграциони процес Босне и Херцеговине

 20.02.2014

Дана 20. фебруара 2014. године одржана је 8. сједница Комисије за НАТО интеграциони процес Босне и Херцеговине. Сједницом је предсједавала замјеник министра иностраних послова БиХ и предсједавајућа Комисије Ана Тришић-Бабић.

IMG_8120-20022014

Учесници сједнице су разматрали приједлог текста IPAP-а 2014-2016 (Индивидуални партнерски акциони план). IPAP је стратешки документ сарадње БиХ и НАТО, те реформе система одбране, безбједности, правне државе, економије и финансија, на путу интеграција у Савез. Комисија је, у сарадњи са савезницима, израдила приједлог двогодишње сарадње у оквиру трећег циклуса IPAP-а, чиме ће реформски процеси бити настављени у оквиру овог механизма сарадње. Наставак ….

Samit u Velsu prilika za BiH

Samit u Velsu prilika za BiH
VEDRANA KULAGA, DEJAN ŠAJINOVIĆ – 14.02.2014 09:01

BANJALUKA – Šefovi zemalja i vlada članica NATO-a i predstavnici zemalja partnera Saveza okupiće se početkom septembra ove godine na samitu u Velsu, a jedna od tema trebalo bi da bude i put BiH ka ovoj organizaciji. Šefovi zemalja članica su i tokom nekoliko proteklih sastanaka na ovom nivou razmatrali integracije BiH u Savez i podsticali zemlju da krene naprijed, stavljajući akcenat na postizanje dogovora o rješavanju pitanja vojne imovine. Nastavak …

Američki kongresmeni traže nastavak NATO integracija na Balkan

11.02.2014

Grupa od 40 američkih kongresmena uputila je pismo državnom sekretaru SAD Džonu Keriju (John Kerry) sa zahtevom da učini sve da Crna Gora i Makedonija dobiju poziv za članstvo u NATO na narednom samitu u Velsu u septembru, ohrabri primenu Akcionog plana za Bosnu i Hercegovinu  a da Kosovo uđe u Partnerstvo za mir.

Grupa kongresmena je zatražila da politika proširenja ostane prioritet NATO-a i Sjedinjenih Američkih Drzava (SAD) i izrazila uverenje da će prospekt širenja NATO-a na države koje teže da postanu članice Alijanse, doprineti jačanju demokratskih institucija i vrednosti, i da će poboljšati stabilnost i bezbednost u regionu.

State_of_the_Union

“Posebno od vas tražimo da podržite punopravno članstvo za Crnu Goru i Makedoniju na ovogodisnjem Samitu, da ohrabrite napredak u implementaciji Akcionog plana za Bosnu i Hercegovinu, da podržite Akcioni plan za Gruziju i utičete da se Kosovo, koje u februaru oobeležava šestu godisnjicu nezavisnosti – pridruži susedima u Programu Partnestvo za mir”, navodi se u pismu. Nastavak ….

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sudjeluje na 50. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji (Münchner Sicherheitskonferenz – MSC) koja se od 31. siječnja do 2. veljače 2014. godine održava u Minhenu.

01.02.2014

Na konferenciji sudjeluje veliki broj šefova država i predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova i odbrane,dužnosnika međunarodnih organizacija, te predstavnika poslovne zajednice i stručnjaka iz oblasti sigurnosti i međunarodnih odnosa. Glavne teme konferencije koja će biti zatvorena u nedelju su kriza u Siriji, pregovori o iranskom nuklearnom programu i cyber sigurnost, a razgovarat će se i o situaciji u Ukrajini, jačanju transatlantske suradnje, kao i suradnji između Amerike, Evrope i Azije, te drugim pitanjima.

Dr. Lagumdžija je danas, 1. veljače 2014. godine, na poziv predsjedatelja MSC-a veleposlanika Wolfganga Ischingera, sudjelovao u panel diskusiji na temu: „Izgradnja zajedničke sigurnosti u euroatlantskom regionu“ (Building Mutual Security in the Euro-Atlantic Region) u kojoj su sudjelovali visoki dužnosnici i stručnjaci iz oblasti sigurnosti iz Sjedinjenih Američkih Država, zemalja centralne i istočne Europe i baltičkih zemalja. Tijekom diskusije se raspravljalo o novom konceptu izgradnje zajedničke sigurnosti u euroatlantskj regiji koji je MSC predstavio u travnju prošle godine u vidu izvještaja pod nazivom: „Izgradnja zajedničke sigurnosti u euroatlantskom regionu – Izvještaj pripremljen za predsjednike, premijere, parlamentarce i javnost“, čijoj pripremi je prethodio dvogodišnji dijalog istaknutih političkih ličnosti i vojnih i sigurnosnih eksperata iz SAD, Rusije i Europe. Kako je obrazloženo koncept je utemeljen na izazovima i realnosti sadašnjice, kao i nadama za bolju budućnost. Konceptom se predlaže da politički lideri uspostave kontinuirani proces dijaloga koji bi bio odobren od strane najviših vladinih razina, a koji bi uključivao i vojni dijalog. Nastavak ….

Opet ništa od zakona o državnoj imovini: NATO (ni)je cilj

30.01.2014

Propao je i drugi pokušaj rasprave i izjašnjenja o nacrtu zakona o državnoj imovini na Vijeću ministara BiH. Kako saznaje Oslobođenje, na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg i ministra finansija i trezora Nikole Špirića ova tačka dnevnog reda skinuta je sa jučerašnje sjednice. Obrazloženje: odsustvo ministra civilnih poslova Sredoja Novića, koji je bio član Radne grupe za utvrđivanje teksta zakonskog akta.

Interesantno je da je na pretprošloj sjednici 15. januara odgođeno razmatranje i izjašnjavanje o nacrtu zakona o državnoj imovini BiH iz istih razloga, jer tada nije bilo ministra prometa i komunikacija Damira Hadžića, također, člana Radne grupe. Slučajno ili ne, na prošloj sjednici Vijeća ministara BiH 22. januara, na kojoj su bili i Hadžić i Nović, nije bilo nacrta zakona o državnoj imovini BiH.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda prije dvije sedmice je ustvrdio da su svi ministri tekst nacrta zakona o državnoj imovini imali ispred sebe, te da je on usuglašen. Oprečne izjave i stavove u javnosti je negirao. – Svi komentiraju ono što nisu imali priliku ni vidjeti. Naš je cilj da što prije dođemo do zakona kako bi uslijedila aktivacija Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO, naveo je tada Bevanda. Nastavak….

Pendeš: To što nismo u MAP-u, nije smak svijeta

Akcioni plan za članstvo u NATO-u pokazuje zrelost države da sutra, kada budemo pred nekim težim izazovom, možemo zajednički djelovati. Ali, to što još nismo u njemu, nije razlog da padnemo u depresiju, jer i dalje radimo svoj posao, kaže u intervjuu za Oslobođenje Marina Pendeš, zamjenica ministra odbrane BiH.

29.01.2014

• Gospođo Pendeš, dokle je Bosna i Hercegovina stigla u ispunjavanju uslova za početak primjene Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), koji je posljednja stepenica na putu u Sjevernoatlantski savez?
– Vi znate da je Bosna i Hercegovina odlukom Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) primljena u MAP, ukoliko zadovolji tri uvjeta: otpočne proces uništavanja viškova naoružanja i municije, sudjeluje u mirovnim misijama i izvrši uknjižbu perspektivne nepokretne vojne imovine. Prva dva uvjeta smo već ispunili, radimo na njima i intenziviramo aktivnosti. U pogledu uknjižbe perspektivne nepokretne vojne imovine još nismo u parlamentarnoj proceduri usvojili zakon, koji bi nam omogućio da to što lakše uradimo. I sami znate da je uknjižba usko vezana za rješavanje državne imovine. Mi u Ministarstvu obrane radimo sve, bez obzira na to što zvanično nismo dobili status u MAP-u, kako bismo što kraće bili tamo kad ga dobijemo. Sve ono što činimo u suradnji sa NATO-stožerom u Sarajevu i u Bruxellesu tome doprinosi provedenom vremenu. Hrvatska je bila šest godina u MAP-u, a očekujem da će BiH biti kraće od toga, jer aktivnosti koje je radila Hrvatska dok je bila u MAP-u BiH već radi. Nas opterećuje uknjižba imovine, ali ne i drugo kao što su izgradnja kapaciteta, demokratski nadzor, kontrola, borba protiv korupcije i kriminala, edukacija, postizanje stupnja operativnosti i interoperabilnosti sa snagama drugih NATO-zemalja. Postoji niz aktivnosti i ciljeva koji su definirani kroz Proces planiranja i revizije (PARP) i druge alate, u suradnji sa NATO-om u Bruxellesu, koji će nam pomoći da vrijeme provedeno u MAP-u bude kraće. Nastavak …

Priključenje Bosne i Hercegovine NATO-u: šanse i mogućnosti

27.01.2014

Atlantska inicijativa u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH i Komisijom za NATO integracijski proces Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a uz podršku NATO štaba u BiH i Ambasade Kraljevine Norveške u BiH organizovala prva dva u nizu seminara za podmlatke bosanskohercegovačkih političkih stranaka o šansama i mogućnostima članstva BiH u Sjevernoatlantskom savezu.

Atlantska inicijativa je 20. i 25.januara 2014.godine organizirala dva interaktivna seminara o temi ”Priključenje Bosne i Hercegovine NATO-u: šanse i mogućnosti” za podmlatke Saveza za Bolju budućnost BiH i HDZ 1990. Seminari su održani u Sarajevu i Gornjem Vakufu/Uskoplju.

Mladi lideri dviju stranaka su pokazali izuzetnu zainteresiranost diskutirajući o geostrateškoj dimenziji odnosa BiH i NATO-a sa prof.dr. Nerzukom Ćurkom sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, te Igorom Pilićem i Goranom Pranjićem iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o ustrojstvu saveza, koristima i rizicima članstva u NATO-u. Nastavak …. 

Sastanak Predsjedništvo BiH – NAC (North Atlantic Council NATO)

23.01.2014

rasmussen bih 3

Održana 43. redovna sjednica Predsjedništva BiH. Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv generalnog sekretara NATO-a za održavanje sastanka Sjevernoatlantskog vijeća NATO ( NAC) i Predsjedništva BiH.

ODRŽANA 7. SJEDNICA KOMISIJE ZA NATO INTEGRACIONI PROCES BOSNE I HERCEGOVINE

05.12.2013

U ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine 5. decembra 2013. godine održana je 7. redovita sjednica Komisije za NATO integracijski proces, pod predsjedanjem zamjenice ministra vanjskih poslova BiH Ane Trišić Babić koja je ujedno i predsjedavajuća Povjerenstva za NATO integracijski proces Vijeća ministara BiH.

Na sjednici su razmatrane aktualne teme iz NATO integracijskog procesa BiH. Nastavak ….

ZAMJENICA MINISTRA VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE ANA TRIŠIĆ-BABIĆ UČESTVOVALA NA ZASJEDANJU SJEVERNOATLANTSKOG VIJEĆA (NAC) U ISAF FORMATU U BRISELU

04.12.2013

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić predvodila je delegaciju Bosne i Hercegovine na zasjedanju Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u ISAF formatu na ministarskom nivou, koji je održan u Glavnom štabu NATO-a u Briselu, 4. decembra 2013. godine. Osim predstavnika država partnera u ISAF misiji, zasjedanju su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Islamske Republike Afganistan i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku.

Sagovornici su istakli važnost održavanja utvrđene dinamike tranzicionog procesa u Afganistanu, odgovornosti za bezbjednost NATO-a u tom području. Razgovaralo se o post ISAF misiji i potrebi da Vlada Afganistana u tranzicionom periodu učini dodatne napore u preuzimanju vodeće uloge u obezbjeđivanju bezbjednosti na cijeloj teritoriji. Nastavak ….

ЛАГУМЏИЈА И ИНЦКО: ПОТРЕБНО ШТО ХИТНИЈЕ УСВАЈАЊЕ ЗАКОНА О ДРЖАВНОЈ И ВОЈНОЈ ИМОВИНИ БИХ

05.11.2013

Замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар иностраних послова Босне и Херцеговине др. Златко Лагумџија састао се са високим представником Валентином Инцком и новим првим замјеником високог представника/супервизором за Брчко Дистрикт БиХ Тамиром Васером

Замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар иностраних послова Босне и Херцеговине др. Златко Лагумџија састао се 5. новембра 2013. године у Сарајеву са  високим представником Валентином Инцком и новим првим замјеником високог представника/супервизором за Брчко Дистрикт Босне и Херцеговине Тамиром Васером.

Током сусрета разговарано је о потреби што хитнијег усвајања закона о државној и војној имовини БиХ, као првог предуслова за деблокирање МАП-а, односно приближавања Босне и Херцеговине пуноправном чланству у НАТО-у. Др. Лагумџија је изразио очекивање да ће се врло брзо у процедури наћи одговарајући закон, који ће предложити радна група Савјета министара БиХ, а који треба у цјелини испуњавати одредбе Одлуке Уставног суда БиХ о државној имовини.

ČLANSTVO U NATO JE NAJBOLJI NAČIN OČUVANJA STABILNOSTI I INTEGRITETA BOSNE I HERCEGOVINE

Izvor: Ured za odnose s javnošću MO BiH (31. Oktobar 2013.)

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i zamjenica ministra odbrane g-đa Marina Pendeš sa saradnicima primili su 31.10. 2013. godine u Ministarstvu odbrane Generalnog direktora za sigurnosnu politiku Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Toma McKane.

U pratnji gospodina McKana su bili i ambasador Velike Britanije u BiH, NJ.E. Nigel Casey, vojni ataše Velike Britanije u BiH pukovnik Robert Tomlinson, te vojni ataše Velike Britanije za Crnu Goru i Srbiju.

Ministar Osmić je tokom susreta izrazio dobrodošlicu članovima delegacije i informisao ih o aktivnostima Bosne i Hercegovine na njenom putu euro-atlantskih integracija posebno ističući pitanje aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO – MAP. Nastavak….

Radmanović: Pitanje vojne imovine uskoro pred rješenjem

Radmanović: Pitanje vojne imovine uskoro pred rješenjem

SRNA – 16.10.2013 12:22 ⇒ 12:44

SARAJEVO – Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović smatra da status vojne imovine u BiH ne postoji “kao otvoreno pitanje”.

“Rješavanje vojne imovine jedno je od važnijih pitanja u BiH. Važno je zbog stavova međunarodne zajednice i bošnjačkih političkih krugova, a ne zbog toga što ja o tome mislim, tim prije jer pripadam onima koji smatraju da to pitanje ne postoji kao otvoreno”, rekao je Radmanović u intervjuu Srni. Nastavak ….

RS nije smetnja aktiviranju MAP-a

RS nije smetnja aktiviranju MAP-a

DEJAN ŠAJINOVIĆ – 16.10.2013 08:00

BANJALUKA – Nakon postizanja dogovora lidera SNSD-a i SDP-a o rješavanju pitanja vojne imovine, srušen je mit da RS blokira aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO, rekla je danas Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu bh. parlamenta.

Podsjećanja radi, NATO je postavio uslov da do aktiviranje MAP-a može doći tek nakon rješavanja pitanja knjiženja 63 vojne lokacije potrebne za Oružane snage BiH.

Majkićeva je rekla da je nakon razgovora s ljudima iz Ministarstva odbrane BiH upoznata s tim da je do sada uknjižena 31 od 63 lokacije. Nastavak ….

NATO u Dubrovniku: Vrata otvorena Zapadnom Balkanu

Objavljeno: 13.10.2013

Vrata NATO-a otvorena su zemljama zapadnog Balkana koje žele ući u Sjevernoatlanski savez i spremne su provesti nužne reforme, poručili su u nedjelju iz Dubrovnika zastupnici savezničkih i partnerskih zemalja.

Iako se summit NATO-a iduće godine u Londonu neće baviti proširenjem na nove članice, u nacrtu rezolucije Parlamentarne skupštine poziva se na nastavak politike otvorenih vrata, “kao temelja za ostvarenje stabilnosti, slobode i mira cijele Europe”.

131013nato_parlament

Uz čestitke Hrvatskoj na ulasku u EU, u zaključcima se ističe napredak u ispunjavanju kriterija za članstvo Crne Gore, Gruzije i Makedonije, koju se poziva da s Grčkom što prije nađe rješenje spora oko imena zbog kojega Atena već godinama blokira euroatlanske težnje Skoplja.

Parlamentarci iz 28 savezničkih i partnerskih država od vlasti u BiH traže hitne i smislene ustavne reforme i rješenje problema zajedničke vojne imovine, zbog kojega je NATO toj zemlji suspendirao Akcijski plan za članstvo. Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Kolinda Grabar Kitarović, koja je nedavno posjetila Sarajevo, rekla je da je za aktiviranje plana nužno popisati imovinu. “Ta 63 objekta moraju biti registrirana i to je jedno od pitanja koje bi pomoglo BiH uđe u MAP”, rekla je novinarima Grabar Kitarović. “Stvar je političke volje i ambicija političara da omoguće ono što žele građani, pokretanje procesa pristupanja BiH”, istaknula je visoka dužnosnica NATO-a. Nastavak ….

СНСД И СДП ДОГОВОРИЛИ ЗАКОНЕ О ИМОВИНИ

СРНА – 05.10.2013 14:12

САРАЈЕВО – Делегације СНСД-а и СДП-а, које предводе лидери странака Милорад Додик и Златко Лагумџија, усагласиле су данас у Сарајеву текст приједлога закона о државној и војној имовини и приједлога закона о предузећу “Електропренос БиХ”.

131005051.1_xl

Додик и Лагумџија су увјерени да имају парламентарну већину за усвајање ова два приједлога закона у парламенту БиХ.

Додик је рекао новинарима да закон о државној и војној имовини рјешава питање статуса ОХР-а и проблеме деблокаде Акционог плана за чланство у НАТО. Наставак …..

KONSULTACIJE OKO STEPENA IMPLEMENTACIJE IPAP-a 2012-2013

02.10.2013

U periodu od 1. do 2. oktobra 2013. godine održane su konsultacije delegacije NATO Međunarodnog štaba u Briselu, predvođene gđom Despinom Fragoloupulo  i Komisije za NATO integracijski proces BiH,  koju je predvodio ambasador Mitar Kujundžić, o stepenu implementacije ciljeva i akcija u okviru Individualnog partnerskog akcionog plana BiH (IPAP) u vremenu od septembra 2012. do septembra 2013. godine. Konsultacijama su prisustvovali i relevantni predstavnici svih bh. ministarstava i direkcija involviranih u NATO integracijski proces BiH. Nastavak ….

Radmanović: Blizu rješenje po pitanju vojne imovine

Radmanović: Blizu rješenje po pitanju vojne imovine

SRNA – 24.09.2013 13:34

SARAJEVO – Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je radna grupa u Savjetu ministara BiH blizu rješenja po pitanju vojne i druge imovine u BiH, koje će biti u skladu sa ranije prihvaćenim principima i postignutim sporazumom entitetskih premijera i koje zadovoljava interese svih strana u ovom procesu.

Radmanović i britanski ambasador u BiH Najdžel Kejsi saglasili su se da bi podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU u ovom vremenu djelovalo stabilizujuće za BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH. Nastavak ….

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović primio pomoćnicu generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Kolindu Grabar-Kitarović

23.9.2013
Pomoćnica generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je jučer u posjetu BiH u sklopu balkanske turneje. Teme razgovora bile su napredak Bosne i Hercegovine na putu ka NATO-u, ispunjavanje uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) i učešće BiH u mirovnim operacijama, kao i napredak u sigurnosnoj saradnji u regiji.Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da je poznato da se BiH u ranijem periodu opredijelila za evropske i evroatlantske integracije.Za nesmetani nastavak integracionog procesa u NATO, te bezuslovan ulazak u Akcioni plan za članstvo, kao posljednji „korak“ na putu u punopravno članstvo u NATO, ostaje rješenje pitanja nepokretne, perspektivne vojne imovine u skladu s principima navedenim u Odluci NATO-a iz aprila 2010. godine – konstatirano je na sastanku.23092013-4vSagovornici su zato i izrazili očekivanje da će se registracija 63 perspektivne vojne lokacije dogoditi veoma brzo, kako bi naša zemlja dobila priliku za učestvovanje u MAP-u.„BiH je na putu rješenja ovog uslova i mislim da smo blizu kraja“ – rekao je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović. Nastavak …. 

Zastupnički dom PS BiH o nepokretnoj vojnoj imovini

19.09.2013

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici je raspravljao o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, koji su u parlamentarnu proceduru uputili klubovi poslanika SDP-a i SBB-a.

Foto: Dž. KRIJEŠTORAC | Rasprava o nepokretnoj vojnoj imovini trajala nekoliko minuta
Nakon glasanja ovaj prijedlog nije dobio potrebnu entitetsku većinu, iz Republike Srpske niti jedan glas za, te je upućen u naknadno usaglašavanje. S ovim je SDS, iako u svađi sa SNSD-om, podržao njihov stav da ovaj prijedlog nije dobar.

Prijedlog ovog zakona podrazumijeva da će za perspektivnu nepokretnu vojnu imovinu, koja je obuhvaćena odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH, ukupno 63 objekta – 39 u Federaciji BiH i 23 u RS-u, Pravobranilaštvo BiH u roku od 30 dana podnijeti zahtjeve za upis prava vlasništva u zemljišne, katastarske i druge javne knjige. Za imovinu, koja nije obuhvaćena odlukom Predsjedništva BiH, a koja se vodi kao neperspektivna nepokretna vojna imovina za potrebe institucija BiH predviđeno je da ih Pravobranilaštvo BiH u roku od 30 dana upiše u zemljišne, katastarske i druge javne knjige kao vlasništvo BiH. Istovremeno se utvrđuje da se neperspektivna nepokretna vojna imovina na korištenju kod drugih subjekata ili koja se još nalazi u posjedu Ministarstva odbrane BiH knjiži u vlasništvo bez naknade drugim nivoima vlasti, gdje se ta imovina nalazi – to sve imajući u vidu funkcionalnu vezu korisnika i odgovarajućeg nivoa vlasti, u skladu sa odgovarajućim odlukama Ustavnog suda BiH i prijedlogom ove odluke. Nastavak ….

Rasmussen osudio ubistvo pripadnika Eulex-a

Objavljeno 19.09.2013 u 14:28

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Anders Fogh Rasmussen osudio je napad na konvoj EULEX-a i ubistvo jednog od njihovih pripadnika u petak ujutro na sjeveru Kosova kod Zvečana.

‘Žestoko osuđujem napad na konvoj EULEX-a koji je uzrokovao smrt člana osoblja EULEX-a iz Litvanije. Takvo nasilje je neprihvatljivo i neće biti tolerisano’ – poručio je Rasmussen.

Generalni sekretar NATO-a je također izrazio saučešće porodici i prijateljima preminulog pripadnika EULEX-a, kao i litvanskom narodu i vladi i zaželio je brz oporavak ranjenim. Nastavak ….

Pšenica poručio BiH: Želimo vas vidjeti u EU i NATO-u!

19.09.2013

Nikšić i Pšenica danas su razgovarali i o pripremama za susret bh. političkih lidera koji se treba održati 1. listopada u Bruxellesu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH

Politika Slovačke spram zemalja zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine je potpuno jasna: želimo vas vidjeti u Europskoj uniji i u NATO-u – poručio je danas u Sarajevu novoimenovani veleposlanik Slovačke Republike u BiH Ján Pšenica tijekom razgovora s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem.

– Radi ostvarenja tog cilja, želimo vam, uz političku pružiti i tehničku potporu – dodao je Pšenica. Nastavak….. 

Одржана је 6. сједница Комисије ѕа НАТО интеграциони процес Босне и Херцеговине

18.09.2013

Дана 18. септембра 2013. године одржана је 6. сједница Комисије за НАТО интеграциони процес Босне и Херцеговине. Сједницом је предсједавала замјеник министра иностраних послова БиХ и предсједавајућа Комисије Ана Тришић-Бабић.

Ricoh Image

Учесници сједнице су разматрали иницијативу министарства безбједности БиХ о одржавању НАТО EARDCC вјежбе заштите и спашавања у БиХ, те процесу имплементације пројекта BRAAD, којим би се требало увести заједничко осматрање и заштита ваздушног простора БиХ, Црне Горе и Македоније. Комисија је поздравила оба пројекта, те позвала надлежне институције у БиХ да учине све неопходне активности као њиховој иплементацији. Пројекат BRAAD представља дио НАТО иницијативе „Паметна одбрана“ (Smart defense), и имплеметацијом овог пројекта БиХ доприноси својој сигурности и сигурности региона, али се и профилише као активан партнер у гарантовању безбдности у ширем евро-атлантском простору. Наставак ….

Zamjenik ministra inostranih poslova Ana Trišić-Babić primila u posjetu komandanta Nacionalne garde Merilenda, generala Edkinsa

18.09.2013

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić se sastala sa komandantom Nacionalne garde Merilenda, generalom Džejmsom Edkinsom (James Adkins), 18. septembra ove godine u Sarajevu.

Povod za posjetu je obilježavanje 10 godina saradnje BiH i NG Marilenda, u programima modernizacije Oružanih snaga BiH, obuke njenog ljudstva, te zajedničkog učešća u mirovnim operacijama. Krunu saradnje predstavlja slanje 26 pripadnika OS BiH u prvu borbenu misiju u inostranstvu u sklopu NG Merilenda, krajem 2012. godine, čija je prva rotacija nedavno uspješno okončana.

Ricoh Image

Zamjenik ministra je istakla da Bosna i Hercegovina želi proširenje saradnje i na polje civilne saradnje, kako sa NG Merilenda, tako i sa partnerima unutar američke savezne države Merilend. BiH treba da se profiliše kao izvoznik bezbjednosti, te ima potencijala da pruži svoj doprinos u misijama izgradnje mira, Projekat izgradnje baze civilnih stručnjaka za UN i NATO misije podrške miru, koji se trenutno odvija u BiH, otvara mogućnosti saradnje sa Nacionalnom gardom u polju civilnih doprinosa, poput obuke i razmjene medicinskih stručnjaka, inženjera, instruktora ili nastavnog kadra. Nastavak ….

LAGUMDŽIJA I HILL: OČEKIVANJE DA ĆE PITANJE VOJNE IMOVINE SKORO BITI RIJEŠENO

09.09.2013

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je 9. septembra 2013. godine otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa M. Hilla.

1 Lagumdzija - Hill 9 9 2013

Dr. Lagumdžija i otpravnik poslova Hill su razgovarali o trenutnim političkim i društvenim prilikama u Bosni i Hercegovini i evropskim i evroatlantskim integracijama naše zemlje. Nastavak ….

DODIK: NISAM PROTIV DEBLOKADE PRIMJENE MAP-A

08.09.2013

Predsjednik Saveza nezavinsnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da je opredijeljen da se u Briselu postigne dogovor o provođenju odluke ‘Sejdić-Finci’ te da to rješenje treba da tretira samo pitanje diskriminacije koja mora da bude uklonjena iz Ustava BiH.

Navodi da zastoj postoji zbog nemogućnosti da se to pitanje riješi u Federaciji BiH, a da je RS dala “konstruktivno rješenje”, što je, kaže, potvrdio i jedan od podnosilaca zahtjeva da se ukloni diskriminacija prilikom izbora, Jakob Finci.

”RS ostaje pri stavu da se jedan člana Predsjedništva BiH iz RS-a bira na izborima, nikako posredno, a spremni smo prihvatiti dogovor koji postignu predstavnici u Federaciji BiH”, ponovio je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Naglasio je i da je jasna metodologija promjene Ustava i da je definisano da strane u BiH, entiteti, moraju dati pisanu saglasnost i da se nakon toga samo verifikacija prethodno potpisanog sporazuma entiteta vrši u parlamentu BiH.

Naveo je da je osnovni problem vezan za pitanje državne i vojne imovine u BiH, to što nije realizovan raniji dogovor da se to pitanje rješava u paketu.

”Neki su zatim to pokušali da razgrade i odvoje vojnu i državnu imovinu”, rekao je Dodik i naveo da nije protiv deblokada primjene MAP-a, ali da se na obavezujućem referendumu u RS-u građani treba da izjasne da li žele da BiH bude članica NATO-a.

Bez te saglasnosti RS-a, kaže, nije moguće da se donose odluka na nivou BiH, a pitanje MAP-a može se riješiti na osnovu ranijeg sporazuma stranaka.

ЗАМЈЕНИК МИНИСТРА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ АНА ТРИШИЋ-БАБИЋ СУСРЕЛА СЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА АТЛАНТСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ИЗ САРАЈЕВА

03.09.2013

Замјеник министра иностраних послова Босне и Херцеговине Ана Тришић-Бабић састала се 3. септембра 2013. године са предсједницом Атлантске иницијативе из Сарајева Едином Бећиревић. Саговорници су разговарали о протеклој сарадњи Министарства инстраних послова БиХ и Атлантске иницијативе, те размотрили модалитиете будућих активности.

704009_415192611887084_569178902_o

Саговорници су се осврнули на досадашњу сарадњу Министарства и Атлантске иницијативе, са посебним освртом на недавне активности. Међу њима се издвајају организација јавних трибина и радионица на тему НАТО интеграција, те израда брошуре о најчешће постављаним питањима у вези НАТО интеграција у БиХ. Циљ ових пројеката је веће информисање јавности у БиХ, посебно тамо гдје подршка НАТО није на високом нивоу, о процесу интеграција и неопходним реформама у БиХ, те о користима које би грађани и друштво имало од евентуалног чланства у Савезу. Наставак ….

ЛАГУМЏИЈА И РИКЕР О ВОЈНОЈ ИМОВИНИ 

29.08.2013

Lagumdžija i Nikšić razgovarali sa Rikerom

Предсједник Социјалдемократске партије (СДП) БиХ Златко Лагумџија састао се данас у просторијама СДП-а у Сарајеву са замјеником помоћника шефа америчке дипломатије амбасадором Филипом Рикером (Пхилип Реекер), саопштио је СДП БиХ.

На састанку је разговарано о актуелној политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини, с посебним нагласком на важност рјешавања кључних питања као што су имплементација пресуде Европског суда за људска права у предмету Сејдић- Финци и питање војне имовине, односно испуњавање увјета за почетак примјене Акционог плана за чланство у НАТО-у (МАП). Наставак …

BLOKIRAN PUT BIH U NATO

27.08.2013
Blokiran put BiH u NATO

Nakon što članovi Ustavno-pravne komisije iz RS u Predstavničkom domu PSBiH nisu podržali ni ustavni osnov, niti principe Prijedloga zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, čiji su predlagači SBB i SDP , Saša Magazinović (SDP), član ove Komisije, kazao je novinarima da jano da RS na ovaj način blokira put BiH u NATO.

Magazinović je podsjetio da su svi politički akteri do sada davali podršku ulasku BiH u NATO, ali da je današnje izjašnjavanje u nekom parlamentarnom tijelu u BiH prvi put kada je tu opredijeljenost trebalo „ovjeriti“ glasanjem za ovaj prijedlog ovog zakona.

– Na žalost poslanici iz stranka SNSD, SDS i DNS  su dizanjem ruke, ne protiv ovog zakona, nego protiv uopšte ustavnog osnova da se o ovom može razgovarati u Parlamentu BiH, praktično danas glasali protiv NATO puta BiH – kazao je Magazinović. Nastavak … 

Dragan Čović: Uvjete za EU i NATO možemo riješiti u paketu
21.08.2013

Covic Za Avaz 1901 2 IS

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović nije krio da je iznenađen izjavom predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića da su postigli dogovor o simetričnoj provedbi odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić – Finci protiv BiH“.
– Nema još nikakvog dogovora. On i ja se sutra (danas, op. a.) sastajemo i razgovarat ćemo i o tome. Neki razgovori na nivou dviju stranaka postoje, mada su tek u začetku. HDZ je odredio Borjanu Krišto i Barišu Čolaka, a SDA Šefika Džaferovića i, mislim, Asima Sarajlića. Odlučili smo detaljnije razgovarati nakon Bajrama i sada je došlo to vrijeme – kaže Čović za „Dnevni avaz“. Nastavak ….

LAGUMDŽIJA I MOOR: DO KRAJA SEPTEMBRA MOGUĆ DOGOVOR O VOJNOJ IMOVINI

16.08.2013

Zamjenik predsjedavajućegVijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio Jonathana Moorea, direktora Ureda za južnu i centralnu Evropu u Sekretarijatu za vanjske poslove Sjedinjenih Američkih Država

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija i Jonathan Moore, direktor Ureda za južnu i centralnu Evropu u Sekreterijatu za vanjske poslove Sjedinjenih Američkih Država, razgovarali su 16. avgusta 2013. godine u Ministarstvu vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

Dr. Lagumdžija je upoznao sagovornika sa trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, s posebnim fokusom na aktivnosti koje za cilj imaju nastavak napredovanja zemlje na putu evroatlantskih integracija.

U toku razgovora je pozitivno ocijenjena izuzetno dobra saradnja BiH i SAD na bilateralnom i multilateralnom planu, te je naglašeno da se odnosi između naše dvije prijateljske zemlje kreću uzlaznom putanjom, ali i da ih treba unapređivati, naročito u oblasti ekonomije. S tim u vezi, dr Lagumdžija je istakao važnost podrške SAD-a, koja je presudna za prijem Bosne i Hercegovine u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), u okviru pregovora koje vodi naša zemlja za članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji. Nastavak ….

ЗАМЈЕНИК МИНИСТРА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ АНА ТРИШИЋ-БАБИЋ СУСРЕЛА СЕ СА ПОМОЋНИКОМ ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА НАТО-А ЗА ПОЛИТИЧКА ПИТАЊА И БЕЗБЈЕДОНОСНУ ПОЛИТИКУ ДИРКОМ БРЕНГЕЛМАНОМ

23.07.2013

Замјеник министра иностраних послова Босне и Херцеговине Ана Тришић-Бабић састала се 23. јула 2013. године у Бриселу са помоћником генералног секретара НАТО-а за политичка питања и безбједоносну политику (PASP) Дирком Бренгелманом. Саговорници су разговарали о актуелном статусу НАТО интеграција у БиХ, са посебним освртом на питање испуњења услова из Талина. Наставак …..

O NEPOKRETNOJ VOJNOJ IMOVINI NA NAREDNOJ SJEDNICI PDPSBIH

19.07.2013

28-02-predstavnicki-dom-par

Zahtjev zastupnika Kluba SBB-a i SDP-a za razmatranje Prijedloga zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom po hitnoj proceduri, nije dobio podršku stranaka iz RS u Predstavničkom domu da se ovaj zakon razmatra po hitnom postupku. Nastavak ….

STATEMENT BY NATO SECRETARY GENERAL ANDERS FOGH RASMUSSEN ON PROGRESS IN THE WESTERN BALKANS

28 Jun. 2013

As Croatia prepares to become a member of the European Union on July 1, I congratulate the Croatian government and the people of Croatia for this important step in completing a Europe that is whole, free and at peace. Croatia is a valued NATO ally and a role model of successful Euro-Atlantic integration for the whole region.

At the same time, I welcome the European Union’s decisions to open accession talks with Serbia, and to begin negotiations on a Stabilisation and Association agreement with Kosovo. These decisions show how much can be achieved through reform and dialogue. I look forward to the consistent implementation of the European Union-facilitated agreement between Belgrade and Pristina. KFOR will continue to play its role by ensuring a safe and secure environment for all people in Kosovo.  This is a time of great opportunity for the whole region. I encourage  all leaders and all communities to continue on the path of Euro-Atlantic integration.

ГЕНЕРАЛ ЈЕЛЕЧ УЧЕСТВОВАО НА НАТО КОНФЕРЕНЦИЈИ СТРАТЕШКИХ ПАРТНЕРА У ШТОКХОЛМУ

28.6.2013

Вршилац дужности Начелника ЗШ ОС БиХ генерал мајор Анто Јелеч са делегацијом ОС БиХ учествовао је на Стратешкој војној конференцији за партнере од 25.-27. јуна 2013. године у Стоцкхому, Краљевина Шведска, а која је реализирана у организацији НАТО Стратешке команде за трансформацију и шведских оружаних снага.


Стратешка војна конференција за партнере је најважнија војна конференција на којој се разматрају питања трансформације и будућих изазова за земље чланице НАТО и програма Партнерство за мир, као и међусобне потребе и очекивања ових земаља

Конференција се одржава једном годишње на којој учествују највиши војни званичници чланица НАТО и партнерских земаља

Тема овогодишње конференције, коју је отворио начелник Главног штаба оружаних снага Краљевине Шведске генерал Сверкер Горансон, била је „Перспективе партнерства: Еволуција сурадње у глобалној сигурносној заједници”, а расправљано је о могућностима и облицима јачања сарадње НАТО-а са партнерским земљама, али и о успостављању нових партнерства (вандржавне организације, индустријске компаније). Наставак …

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić predvodi delegaciju na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje u Skoplju

18.06.2013

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine na sastanku Američko-jadranske povelje u Skoplju, 18. juna 2013. godine. Učesnici razmatraju pitanja regionalne sigurnosti i napretka NATO integracija u regionu u svjetlu dolazećeg samita NATO-a, te aktuelnim  planovima pojedinih zemalja regiona u vezi učešća u postkonfliktnoj izgradnji Afganistana nakon okončanja operacije NATO-a ISAF 2014. godine.

Sastanak u Skoplju označava desetu godišnjicu ove inicijative na kome Makedonija završava svoje predsjedavanje Američko-jadranskom poveljom, te presjedavajuću ulogu predaje Crnoj Gori. Ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić najavio je da će fokus crnogorskog predsjedavanja biti nastavak regionalne saradnje iz oblasti sigurnosti i odbrane te da će tokom predsjedavanja biti organizovano niz aktivosti. Nastavak ….

Savjetodavna posjeta NATO tima za ocjenjivanje postrojbi Oružanih snaga BiH po Konceptu operativne sposobnosti (OCC E&F/SEL-2)

13.6.2013

U Domu OS BiH u Sarajevu, u organizaciji ZS OS BiH, od 10-13.lipnja 2013. godine uspješno je realizirana Savjetodavna posjeta NATO tima za ocjenjivanje OS BiH po pitanju spremnosti deklariranih postrojbi OS BiH po Konceptu operativne sposobnosti ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F), te priprema za realiziranje predstojeće vježbe „BH PROGRESS-03“ na kojoj će biti izvršeno ocjenjivane SEL-2.


Koncept operativnih sposobnosti i ocjenjivanja OS je kompleksan program i obuhvaća nekoliko radnih razina. BiH je kao članica Partnerstva za mir, deklarirala svoje postrojbe u NATO bazen Zajedničkih snaga spremnosti (Pool of Forces and Capabilities), dok se kroz evaluacije (Evaluation&Feedback) posebna pozornost obraća na kapacitete postrojbe, njihove standarde, obučenost, interoperabilnost i sposobnost da zajednički rade u sklopu multinacionalnih postrojbi u NATO vođenim operacijama.

Jedan od često primijenjivanih načina ocjenjivanja borbene spremnosti deklariranih kopnenih snaga jest ocjenjivanje po programu Ocjenjivanje borbene spremnosti (CREVAL). Sve postrojbe deklarirane za NATO vođene operacije prolaze NATO-ov složen integracijski proces. Tijekom razdoblja integracije postrojbe prvo se provodi certifikacija, a poslije, kao završni korak, afirmacija pred ocjenjivačkim timom NATO-a. Sukladno strogo određenim pravilima, samo ocjenjivanje optimalno traje 72 sata, prate se i ocjenjuju brojni pokazatelji koji utječu na ukupnu spremnost – od dokumentacije i planova vježbe, dokumentacije komunikacijskih sustava, stanja opreme koja se rabi tijekom vježbe do taktičke sposobnosti postrojbe. Nastavak …

ATLANTSKA INICIJATIVA ORGANIZIRALA MODEL NATO KONFERENCIJU U BANJOJ LUCI

Utorak, 11 Lipanj 2013 10:33

Atlantska inicijativa je u Banjoj Luci 31.maja 2013.godine održala drugu NATO model konferenciju na kojoj su učešće uzeli 35 studenata Univeziteta u Banjoj Luci, Univerziteta u Sarajevu, Nezavisnog univerziteta Banja Luka i svršenika Političke akademije Friedrich Ebert Stiftung.

Studenti su imali priliku da na nivou ministara vanjskih poslova zemalja članica simuliraju rad Sjevernoatlantskog vijeća kao ključnog organa NATO-a.

Teme o kojima se diskutiralo bile su napredak zemalja aspirantica za članstvo u NATO-u iz regije Zapadnog Balkana, te realizacija inicijative Smart Defence (pametna odbrana) koja Sjevernoatlantski savez treba da učini efikasnijim i eficijentinijim u korištenju vojnih sposobnosti i njihovom razvoju kako bi odgovorio zahtjevima Strateškog koncepta usvojenog 2010.godine. Nastavak ….

Osim upoznavanja sa načinom rada cilj ovoga projekta koji Atlantska inicijativa realizira uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, bio je da ukaže i na važnost razavijanja sposobnosti izgradnje konsenzusa, koji predstavlja osnov za odlučivanje unutar Sjevernoatlantskog saveza.
Sposobnost postizanja konsenzusa učesnici su pokazali tokom usvajanja završnog communiquea u kojem su iznijeli zajednički stav o napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije u integracijama u NATO, te ukazali na važnost realizacije inicijative Smart Defence.

Одржана је 5. сједница Комисије ѕа НАТО интеграциони процес Босне и Херцеговине

 06.06.2013

Дана 6. јуна 2013. године одржана је 5. сједница Комисије за НАТО интеграциони процес Босне и Херцеговине. Сједницом је предсједавала замјеник министра иностраних послова БиХ и предсједавајућа Комисије Ана Тришић-Бабић.

4.sjednica Komisije

Сједница је отворена информацијом о актуленим дешавањима у вези са НАТО интеграционим процесом у БиХ. Замјеник министра је истакла оптимизам у вези скорег рјешавања питања песрепктивне непокретне војне имовине. Иако ово питање није у надлежности Комисије, Комисија изражава своје надање у рјешавање овог питања у наредном периоду, чиме би Босни и Херцеговини била омогућена активација Акционог плана за чланство у НАТО од септембра 2013. године. Недавни сусрети са званичницима земаља чланица НАТО-а, као и изјаве генералног секретара НАТО-а, осигуравају да НАТО и даље снажно стоји иза своје „Политике отворених врата“ („Open doors policy“), тј. опредјељења да свакој земљи Југо-сточне Европи омогући чланство у овој арганизацији, једном када она искаже чврсту вољу за то, те изврши неопходне реформе и досегне стандарде за чланство у политичкој, економској и војној сфери. Наставак ….

ATLANTSKA INICIJATIVA ORGANIZIRALA PRVU STUDENTSKU NATO MODEL KONFERENCIJU

Srijeda, 22 Svibanj 2013 22:03

IMG 8521IMG 8521Atlantska inicijativa uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini 10.maja 2013.godine organizirala je prvu studentsku NATO model konferenciju u Sarajevu.

Cilj konferencije je bio da studentskoj populaciji kroz simuliranje rada Sjevernoatlantskog vijeća približi nači funkcioniranja i proces donošenja odluka u NATO-u. Simulacija je okupila 35 studenata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine koji na Univerzitetu u Sarajevu i Sveučilištu u Mostaru pohađaju studije politologije, međunarodnih odnosa i sigurnosnih i mirovnih studija. Studenti su predstavljali zemlje članice Saveza a raspravljalo se o napretku zemalja aspirantica za članstvo u NATO savezu iz regije Zapadnog Balkana.

Na početku konferencije prisutnima su se obratili zamjenik komantanta NATO štaba u BiH pukovnik Harold Hiorth, generalni sekretar Atlantske inicijative prof.dr. Vlado Azinović i voditelj projekta NATO Model konferencije Sarajevo/Banja Luka Sead Turčalo. Nastavak ….

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić otvorila u Zagrebu konferenciju na temu „Pitanje žena u upravljanju granicama, miru i sigurnosti“

20.5.2013

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić otvorila je 20. maja 2013. godine u Zagrebu konferenciju na temu „Pitanje žena u upravljanju granicama, miru i sigurnosti“. Konferenciju organizuje RACVIAC-centar iz Zagreba, a na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na konferenciji su kao predavači i učesnici prisutni predstavnici zemalja članica RACVIAC-a, kao i predstavnici EU, NATO-a, te gender centara iz regiona.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je pojasnila da Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Komisija za NATO integracioni proces nastoje u svom radu posvetiti sve veću pažnju ulozi žena u strukturama sigurnosti i u oružanim sukobima, onako kako je to definisala Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1325, koja reguliše ovu materiju. Rezolucija preporučuje povećanje broja žena u institucijama koje se bave sigurnošću, poput policije, vanjskih poslova, odbrane i oružanih snaga, te međunarodnih misija, kao i promjenu odnosa prema ženama u slučaju oružanog sukoba. Nastavak ….

У понедјељак договор о државној имовини?

ДЕЈАН ШАЈИНОВИЋ – 17.05.2013 08:45

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА – Оквирно рјешење о питању државне имовине могло би бити постигнуто у понедјељак на састанку Радне групе за државну имовину и представника Комисије парламента БиХ, рекао је Звонимир Кутлеша, предсједник Комисије.

8C1E364C-D934-4CC6-B574-EB99194F8799_mw1024_n_s

Подсјећања ради, Радну групу је у фебруару ове године формирао Савјет министара БиХ, а чине је министри Средоје Новић, Дамир Хаџић и Бариша Чолак, са циљем да помогне Комисији за државну имовину да се постигне прихватљиво рјешење с обзиром на то да Комисија неколико година није успјела постићи сагласност. Наставак …..

Пентагон: Сједињене Америчке Државе подржавају БиХ на путу ка НАТО и Европској унији

16.05.2013

Министар одбране БиХ Зекеријах Осмић 15. 05. 2013. године у Пентагону састао се са секретаром за одбрану САД-а Chuckom Hagelom. Највиши дужносници Министарства одбране БиХ и Министарства одбране САД-а разговарали су о приоритетним активностима које Министарство одбране и Оружане снаге БиХ проводе у оквиру сарадње и партнерства са НАТО-ом и другим важним активностима на путу БиХ ка евроатлантским интеграцијама.

Том приликом министар Осмић је истакао да су Сједињене Америчке Државе за Босну и Херцеговину стратешки партнер и партнер број један у области одбране.

Он је подсјетио да је у протеклим годинама одбрамбени сектор у БиХ лидер позитивних процеса, и путоказ и узор за све друге реформе у БиХ, али да је у посљедње 2-3 године дошло до одређених застоја и стагнације као посљедица економске кризе и недостатних ресурса, као и одређених неодговорних политика. “Наставак одбрамбене реформе треба дати моментум и свим другим реформама потребним за интеграцију у НАТО и ЕУ“, рекао је министар Осмић, нагласивши да од ступања на ову дужност настоји отклонити застоје и елиминирати узроке и коријене проблема. Наставак …..

Radmanović i Moon o vojnoj imovini

Objavljeno 14.05.2013 u 14:38

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas u Sarajevu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patricka Moona.

radmanovic-moon

Razgovarano je o aktuelnim unutrašnjopolitičkim pitanjima u BiH, kao i o nekim problemima u međunarodnim odnosima.

Glavna tema razgovora bila je završetak aktivnosti u vezi rješavanja vojne i ostale imovine u BiH. Moon je istakao da pitanje vojne imovine ostaje i dalje neriješeno jer postignuti dogovor iz ranijeg perioda još nije proveden i pored više puta datih obećanja. Radmanović je kazao da je optimist da će ovo pitanje biti riješeno u skorije vrijeme prihvatanjem garancija o osnovnim principima raspodjele i ostale imovine na kojima insistira Republika Srpska te ubrzanim aktivnostima radne grupe Vijeća ministara BiH, zaduženog za ova pitanja. Nastavak ….. 

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održan sastanak sa predstavnicima “Wassenaarskog aranžmana”
24.04.2013

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održan je 24. aprila 2013. godine sastanak predstavnika Sektora za multilateralne odnose MVP-a BiH sa predstavnicima „Wassenaarskog aranžmana“ (Republika Hrvatska, Savezna Republika Njemačka, Mađarska, Češka Republika, Republika Turska, Japan i Sjedinjene Američke Države), u svojstvu izvjestitelja za procjenu sposobnosti Bosne i Hercegovine za članstvo u „Wassenaarskom aranžmanu“.

sastanak multilatrala

„Wassenaarski aranžman“ je prvi globalni i multilateralni aranžman za kontrolu izvoza konvencionalnog naoružanja, osjetljive robe i tehnologije sa dvojnom namjenom. Danas broji 40 članica i pruža značajan doprinos međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti putem promoviranja transparentnosti, razmjene mišljenja i informacija, a članstvo u ovom multilateralnom aranžmanu pruža mogućnost za unaprjeđenje kontrole izvoza konvencionalnog naoružanja, te robe dvojne namjene i tehnologije. Nastavak….

Zamjenica ministra vanjskih poslova Ana Trišić-Babić boravi u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama 
24.04.2013

 Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH i predsjednica Komisije za NATO-integracioni proces BiH Ana Trišić-Babić održala je 24. aprila 2013. godine predavanje na Atlantskom vijeću u Vašingtonu koji se bavi pitanjima sigurnosti, međunarodne politike i globalnih odnosa.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je govorila o trenutnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u regionu jugoistočne Evrope, statusu evroatlantskih integracija i regionalnoj saradnji. Predavanje je nastavljeno pitanjima slušalaca, koja su se pretežno odnosila na trenutni napredak BiH i regiona u EU i NATO integracijama, preprekama na tom putu te mogućim rješenjima, regionalnom kontekstu koji se mijenja sa pristupanjem Hrvatske Evropskoj uniji, političkom dijalogu između Beograda i Prištine, te o mogućnostima saradnje između Sjedinjenih  Američkih Država i zemalja regiona. Nastavak ….

Замјеник министра иностраних послова Ана Тришић-Бабић борави у Главном штабу НАТО-а у Бриселу

22.04.2013

Замјеник министра иностраних послова БиХ и Предсјеник Комисије за НАТО-интеграциони процес БиХ борави на консултацијама у НАТО-Главном штабу у Брислеу, 22 априла ове године, гдје се састала са шефом мисије Р. Турске при НАТО Haydarom Berkom, и Mari Skare, специјалним представником генералног секретара НАТО-а за жене, мир и сигурност.

NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen appoints Mari Skare as Special Representative on Women, Peace and Security

Шеф мисије Р. Турске при НАТО при НАТО је замјеника министра информисао о активностима амбасаде Турске у Сарајеву као НАТО контакт амбасаде за БиХ, те активностима турске мисије при Главном штабу НАТО-а. Турска подржава БиХ на њеном путу интеграција у НАТО. Амбасада Турске настоји да фокус својих активности постави на јавну дипломатију и у складу са тим активно учествује у припреми посјета високих НАТО званичника БиХ.  Наставак ….

Saradnja BiH – NATO u polju industrijskih resursa i komunikacijskih servisa u EAPC formatu

12.04.2013

Dana 10.04.2013. godine, u Sjedištu NATO-a u Briselu, održana je prva sjednica radne grupe„Ad Hoc Training Team – AHTT“ a 11. i 12.04.2013.god. održana je Plenarna sjednica grupe za industrijske resurse i komunikacijske servise u EAPC formatu. Na ovoj sjednici Bosnu i Hercegovinu je predstavio Šadi Matar, stručni savjetnik za informaciono društvo, kao imenovani predstavnik u ovom stručnom tijelu.

Sastanak AHTT grupe – 10.04.2013.god.

Na sastanku AHTT se diskutovalo o mogućim temama za seminar koji je namijenjen civilnim ekspertima NATO-a kao i o državi domaćinu i  mjestu održavanja seminara.

ScreenHunter_76 Jun. 03 16.46

Tokom diskusije dogovoreno je da će mjesto održavanje seminara biti u Turskoj, u oktobru 2013 god., a što se tiče tema prihvatiće se teme koju je predložio predstavnik SAD, gosp. Timothy Cook i predstavnik Bosne i Hercegovine. Teme će biti obrađene u jednoj cijelini na pomenutom seminaru. Nastavak …..

Neformalni trilateralni dijalog na putu ka evroatlanstkim integracijama

08.04.2013

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija održao je 8. aprila 2013. godine zajednički sastanak sa ambasadorom Rumunije u BiH Filipom Teodorescu i otpravnicom poslova a.i. Ambasade Republike Turske u BiH Yasemin Eralp.

Predstavnici Rumunije i Turske uručili su dr. Lagumdžiji poziv za učešče na sastanku ministara vanjskih poslova Poljske, Rumunije i Turske koje su već članice NATO-a sa ministrima vanjskih poslova BiH, Gruzije, Makedonije i Crne Gore, zemljama koje su na putu ka NATO integracijama. Sastanak će se održati u proljeće 2013. godine na marginama zasjedanja ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a. Nastavak …. 

Замјеник министра иностраних послова Босне и Херцеговине Ана Тришић-Бабић сусрела се са Мари Скаре, специјалним представником генералног секретара NATO-а за жене, мир и безбједност

04.04.2013

Замјеник министра вањских послова Босне и Херцеговине Ана Тришић-Бабић састала се у Сарајеву 4. априла 2013. године са Мари Скаре, специјалним представником генералног секретара NATO-а за жене, мир и безбједност. Саговорници су разговарали о активностима NATO-а и БиХ на спровођењу Резолуције 1325 Савјета безбједности UN-а, која се бави питањима улоге жена у оружаним конфликтима.

Замјеник министра Тришић-Бабић је саговорника информисала о тренутном статусу интеграционог процеса NATO-а у БиХ. Навела је да Босна и Херцеговина због неиспуњења услова из Талина не може да активира Акциони план за чланство (Membership Action Plan – MAP), али да настоји да проводи неопходне реформе у оквиру програма сарадње IPAP и PARP. Тиме БиХ истовремено реформише оружане снаге али и дефинише своје мјесто у овом систему безбједности, те ради на јачању капацитета за допринос миру и стабилности. Наставак …

Pohvale vojnicima, kritika političarima

Pohvale vojnicima, kritika političarima

NIHADA HASIĆ – 19.03.2013 18:54

SARAJEVO – Pripadnici Oružanih snaga BiH postižu impresivne rezultate, ali oni nisu dovoljni za napredak države ka NATO-u jer još nema dogovora političara o vojnoj imovini, poručili su iz Savezničke komande za transformaciju.

“Od vaših lidera zavisi kada ćete dobiti Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), koji je uslovno odobren 2010. godine. Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH uradili su sve što je do njih”, izjavio je juče Mičeslav Bienek, zamjenik komandanta Savezničke komande za transformaciju.

Da su Ministarstvo i OS BiH ispunili svoje obaveze nakon sastanka s NATO delegacijom  ocijenio je i ministar odbrane Zekerijah Osmić. Nastavak ….

Radni sastanak MO BiH sa predstavnicima ekspertnog tima NATO-a iz Brisela

06.03.2013

Predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH započeli su 6. marta 2013. godine u Domu Oružanih snaga BiH dvodnevni radni sastanak sa predstavnicima NATO štaba iz Brisela, na kojem će se diskutovati o odgovorima na Upitnik za ukupnu PfP (Partnerstvo za mir) interoperabilnost četvrtog ciklusa Procesa planiranja i revizije (PARP), te trenutnom statusu dokumenta “Pregled odbrane BiH”.

Predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH započeli su 6. marta 2013. godine u Domu Oružanih snaga BiH dvodnevni radni sastanak sa predstavnicima NATO štaba iz Brisela, na kojem će se diskutovati o odgovorima na Upitnik za ukupnu PfP (Partnerstvo za mir) interoperabilnost četvrtog ciklusa Procesa planiranja i revizije (PARP), te trenutnom statusu dokumenta “Pregled odbrane BiH”.

Pored predstavnika MO i OS BiH i ekspertnog tima NATO štaba iz Brisela, radnom sastanku prisustvuju i predstavnici NATO štaba iz Sarajeva, predstavnici Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u u Briselu, te predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva sigurnosti BiH. Nastavak….

Одржана 4. сједница Комисије ѕа НАТО интеграциони процес Босне и Херцеговине

Дана 28. фебруара 2013. године одржана је 4. сједница Комисије за НАТО интеграциони процес Босне и Херцеговине. Сједницом је предсједавала замјеник министра иностраних послова БиХ и предсједавајућа Комисије Ана Тришић-Бабић.

Сједница је отворена информацијом о недавним комуникационим активностима у организацији Министарства иностраних послова БиХ. Министарство је, 22. фебруара у Бања Луци, организовало предавање о искуствима Словачке у процесу НАТО-интеграција, те је Комисија константовала да се са оваквим активностима треба наставити у овој години. Наставак …..

Не назире се споразум о имовини

ДЕЈАН ШАЈИНОВИЋ – 24.02.2013 20:08

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА – Рок за имплементацију Споразума о државној и војној имовини, потписаног у Бањалуци у марту прошле године, истиче за мање од три седмице, а нема никакве назнаке да ће он бити имплементиран.

Наиме, у споразуму се наводи да је рок за имплементацију годину дана, а тај рок истиче 9. марта ове године.

Подсјећања ради, у споразуму, који су потписали Милорад Додик, предсједник СНСД-а, Младен Босић, предсједник СДС-а, Златко Лагумџија, предсједник СДП-а, Сулејман Тихић, предсједник СДА, Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ, и Божо Љубић, предсједник ХДЗ 1990, дефинисана су питања рјешавања војне и државне имовине. Мада се у РС и ФБиХ и даље не слажу о томе да ли војну и државну имовину треба рјешавати заједно или одвојено, из споразума проистиче да ова питања треба рјешавати заједно. Наставак ….

Dan D za NATO

Dan D za NATO

DEJAN ŠAJINOVIĆ – 15.02.2013 07:02

BANJALUKA – Sastanak lidera vladajuće šestorke, najavljen za subotu, daće odgovor na pitanje da li se BiH kreće na putu ka NATO-u ili ne, jedinstveni je zaključak svih s kojima smo kontaktirali i u FBiH i u RS.

Međutim, u RS i FBiH ne slažu se u tome gdje će ležati krivica ukoliko do dogovora ne bi došlo. Podsjećanja radi, nakon posjete generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, predstavnici EU, a pogotovo SAD, očekuju da politički lideri postignu dogovor o vojnoj imovini, što je posljednji preostali uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u septembru ove godine. Nastavak ….

Lideri šestorke o vojnoj imovini 16. februara

11.02.2013

Lideri šestorke o vojnoj imovini 16. februara

Predsjednici šest stranaka koje čine parlamentarnu većinu u BiH sastaće se u subotu, 16. februara, u Sarajevu i razgovarati o vojnoj imovini, potvrdio je Srni domaćin sastanka lider SBB-a BiH Fahrudin Radončić.

On je dodao da će osnovna tema sastanka biti obaveze koje su preuzete prilikom nedavne posjete BiH generalnog sekretara NATO Andersa fog Rasmusena, odnosno rješavanja pitanja vojne imovine. Nastavak ….

Dodik: RS nema dogovor sa Srbijom u vezi ulaska BiH u NATO

07.02.2013

Dodik: RS nema dogovor sa Srbijom u vezi ulaska BiH u NATO
Pedsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako je Republika Srpska spremna sudjelovati u rješavanju pitanja državne i vojne imovine na cjelovit način i odbacio optužbe predsjednika SDA Sulejmana Tihića kako Srpska opstruira dogovor o raspodjeli imovine koji je postignut u Banjaluci 9. ožujka prošle godine.

Dodik je rekao novinarima nakon sastanka lidera političkih partija sa generalnim tajnikom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom kako Republika Srpska nije protiv toga da 22 lokacije perspektivne vojne imovine u Srpskoj budu uknjižene kao vlasništvo Ministarstva obrane, a da se ostala vojna imovina treba dati entitetu.

“Za onu imovinu koja je važna za OHR trebamo napraviti Mapu puta. Idućeg tjedna ćemo na tome raditi. To pitanje treba riješiti i mi smo spremni na razgovor”, poručio je on. Nastavak …..

Rasmussen razgovarao sa bh. liderima – šestorka saglasna: hitno sprovesti sporazum o vojnoj imovini

FOTO: B. NIZIĆ

Rasmussen razgovarao sa bh. liderima

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen održao je sastanak s predstavnicima šest političkih partija u BiH.

Na sastanku s Ramussenom bili su predsjendici SDP-a Zlatko Lagumdžija, SBB-a Fahrudin Radončić, HDZ-a BiH Dragan Čović, SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić te zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž. Nastavak …..

Bevanda primio Anders Fogh Rasmussena

FOTO: PRES-SLUŽBA VIJEĆA MINISTARA BIH

Bevanda primio Anders Fogh Rasmussena

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sa svojim zamjenikom i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom i ministrom odbrane BiH Zekerijahom Osmićem susreo se danas sa glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom.

Bevanda je tom prilikom izrazio zahvalnost za nemjerljiv doprinos NATO-a stabilnosti i miru u BiH i za nastavak pomoći u osposobljavanju oružanih snaga BiH po NATO standardima, saopštila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH. Nastavak ….

SARAJEVO – Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen stigao je u posjetu Bosni i Hercegovini, javio je reporter agencije Anadolija (AA). Rasmussena su u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dočekali predsjedavajući i član državnog …

07.02.2013.

news_2013_Januar_rassmusen_sarajevo_AA_771702455

… Predsjedništva Nebojša Radmanović i Željko Komšić.

Generalni sekretar NATO-a sastat će se tokom dana članovima i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom, bosanskohercegovačkim ministrom odbrane Zekerijahom Osmićem, članovima Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, čelnicima političkih stranaka i visokim dužnosnicima međunarodne zajednice.

Rasmusen: Ovo je istorijska prilika i istorijska pogodnost za BiH

rasmussen bih 5

SRNA – 07.02.2013 14:03

SARAJEVO – Politički lideri u BiH treba hitno da riješe pitanje nepokretne vojne imovine, odnosno njenog uknjiženja na BiH, ukoliko žele da zemlja dobije kandidatski status za članstvo u NATO, izjavio je danas u Sarajevu generalni sekretar Alijanse Anders fog Rasmusen.

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, Rasmusen je podsjetio da su politički lideri u BiH prije godinu dana usvojili sporazum o nepokretnoj vojnoj imovini i istakao da je sada krajnje vrijeme da pokažu političku volju i taj dogovor pretoče u djelo. Nastavak…..

(Vijesti.ba/AA)

UVODNO OBRAĆANJE PREDSJEDNICE KOMISIJE ZA NATO INTEGRACIONI PROCES BIH

05.02.2013

Poštovani posjetioci,

Komisija za NATO integracioni proces BiH pokreće ovaj sajt sa ciljem kvalitetnog i ažurnog informisanja javnosti o svim aspektima integracija Bosne i Hercegovine u NATO.

NATO je odbrambeni i politički savez koji je nastao 1949. godine sa ciljem odbrane teritorije svojih članica, i zaštite principa demokratije i ljudskih prava svojih građana. Od tada, NATO je imao nekoliko krugova proširenja i u svoje okrilje je primio skoro sve zemlje srednje i istočne Evrope, te se profilisao kao važan faktor bezbjednosti Evrope u 21. vijeku.

Ana-Trisic-Babic

Predsjedništvo BiH je 2003. godine postavilo integracije u NATO kao jedan od spoljno-političkih prioriteta BiH, jer je imalo u vidu jasne koristi koje bi naši građani i zemlja imali od procesa integracija i punopravnog članstva u NATO-u, i bližoj i u daljoj budućnosti. Nastavak …..

Savezna Republika Njemačka podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka euroatlantskim integracijama

28.01.2013.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine gdin Zekerijah Osmić primio je 24. januara 2013. godine u nastupnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Nj.E. Ulrike Mariu Knotz i vojnog atašea SR Njemačke akreditovanog u BiH pukovnika Ruperta Steegera.

24012013-5

Ministar Osmić se najprije zahvalio Vladi SR Njemačke, a posebno Ministarstvu odbrane SR Njemačke na podršci koju pruža Oružanim snagama BiH u različitim projektima, a posebno kad su u pitanju obuka i usavršavanje. Nastavak …. 

Grčka snažno podržava BiH na njenom putu ka EU i NATO-u
28.01.2013
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH

Grčka snažno podržava BiH na njenom putu ka EU i NATO-u

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić i zamjenik ministra odbrane BiH  Mirko Okolić primili su 28. januara 2013. godine u nastupni posjet ambasadora Republike Grčke u BiH Karolosa Gadisa i vojnog izaslanika  akreditiranog u BiH satnika Leonidasa Tsiantoulasa.

Ministar Osmić je zahvalio ambasadoru Gadisu na doprinosu koji  Grčka pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka NATO-u i euroatlantskim integracijama. Istaknuo je kako je suradnja između dvije zemlje izuzetno dobra te da se ista treba stalno razvijati. Posebno je naglasio važnost sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga BiH na različitim vojnim obukama i edukativnim vojnim institucijama u Grčkoj te se za mogućnost istih zahvalio gdinu Gadisu. Nastavak….

Rasmusen iznenada stiže u BiH

Rasmusen iznenada stiže u BiH
DEJAN ŠAJINOVIĆ – 28.01.2013 09:00

BANJALUKA – Očekivanja NATO pakta su da će BiH pitanje vojne imovine riješiti do ljeta kako bi u septembru bio aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO, saznaju “Nezavisne” od izvora iz Savjeta ministara BiH.

Kao dokaz toga, naš izvor navodi iznenadnu najavu posjete generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena Sarajevu za 7. i 8. februar. Posjeta je prvobitno bila planirana za proljeće ili ljeto ove godine, ali iznenadna promjena termina sugeriše žurbu NATO-a da BiH što prije ispuni uslove sa samita NATO-a u Talinu. Nastavak….

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Generalnog tajništva, usvojilo je na sjednici od 17. siječnja 2013. godine, Program rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2013. godinu, kojim je planirano razmatranje i usvajanje oko 700 programskih zadataka – zakona, podzakonskih akata, međunarodnih ugovora i sporazuma, materijala iz oblasti EU, strategija, programa i akcionih planova, politika, analiza i drugih akata iz nadležnosti Vijeća ministara BiH. 

17.01.2013.

U okviru programskih aktivnosti Vijeća ministara predviđeno je do kraja siječnja razmatranje seta nacrta zakona dogovorenih između političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu na razini BiH. Nastavak ….

Zamjenica ministra vanjskih poslova Ana Trišić-Babić predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine na zasjedanju Sjeverno-atlantskog vijeća (NAC) NATO-a u ISAF formatu, 5. decembra 2012.godine u Briselu

10.01.2013

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine na zasjedanju Sjeverno-atlantskog vijeća (NAC) u ISAF formatu na ministarskom nivou, koje se održava u Briselu u Glavnom štabu NATO-a, 5. decembra 2012. godine. Ministri i zamjenici ministara vanjskih poslova zemalja partnera u ISAF misiji razmatraju trenutni napredak procesa tranzicije u Afganistanu, progres ostvaren u implementaciji ciljeva definisanih na NATO samitima u Lisabonu i Čikagu, te buduće perspektive angažovanja partnera poslije završetka tranzicionog perioda 2014. godine. Read more…

NATO pohvalio napredak BiH na vojnom planu

T. C. 27/11/2012 17:44:00
image

Procenat realizovanih u odnosu na planirane zajedničke aktivnosti Bosne i Herceovine i NATO-a u kontinuiranom je porastu od 2007. godine, od kada BiH učestvuje u aktivnostima Alijanse, poručeno je na današnjem brifingu za novinare u Združenoj komandi savezničkih snaga za Evropu (SHAPE)u Monsu.

Predstavnici medija iz BiH, posjetili su danas, u organizaciji NATO štaba u Sarajevu, Združenu komandu savezničkih snaga za Evropu, smještenu u belgijskom gradu Monsu, javio je reporter agencije Anadolija. Vojni zvaničnici NATO-a održali su prezentacije u vezi sa trenutnim aktivnostima Alijanse, te odnosima BiH i NATO-a.

BiH je u 2007. godini ispunila 54 posto od planiranih zajedničkih aktivnosti sa NATO-om, u 2008. 61 posto, 2009. 65, 2010. 71posto i 2011. godini 79 posto, istaknuto je na prezentaciji u Monsu. Nastavak ….

Група новинара из БиХ у посјети НАТО-у

СРНА – 26.11.2012

NATO  pozvao vlasti da ispune uslov iz Talina

БРИСЕЛ – НАТО је позвао власти у БиХ да испуне услов који је постављен на Самиту 2010. године у Талину, који се односи на питање књижења перспективне војне имовине, како би се отворила могућност активације Акционог плана за чланство /МАП/.Портпарол НАТО–а Кармен Ромеро је током брифинга за групу новинара из БиХ, чију је посјету сједишту Алијансе у Бриселу организовао НАТО штаб Сарајево, подсјетила да већ постоји политички оквир за рјешавање овог питања у виду договора политичких лидера из марта ове године. Наставак ….

Bosnian Ambassador visits Maryland National Guard

-Story and photos by 2nd Lt. Jessica Donnelly

The newly appointed Ambassador of Bosnia and Herzegovina to the United States visited the Maryland National Guard, Sept. 18 2012, to greet senior leadership to ensure the lasting partnership between the BiH and the MDNG.

283-TH1_1480

Ambassador Jadranka Negodić, who assumed the position in mid-July, met with Maj. Gen. James A. Adkins, the adjutant general of Maryland, to discuss the State Partnership Program between MDNG and BiH, which has been in place since 2003. Read more …. 

20 Juli 2012
Članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Bakir izetbegović, te Željko Komšić i Nebojša Radmanović primili su danas u Sarajevu zamjenika generalnog sekretara NATO-a ambasadora Alexandera Vershbowa koji boravi u službenoj posjeti BiH kako bi razgovarao o politici otvorenih vrata NATO-a, kao i o unapređenju procesa potencijalnog članstva BiH u NATO-u.
Na sastanku je razgovarano o načinu razvijanja odnosa NATO-a i BiH i pripremama za krajnje pristupanje Savezu, te je istaknut značaj pridruživanja BiH evroatlantskim integracijama zajedno sa zemljama regije, saopćeno je nakon sastanka.Ambasador Vershbow čestitao je rukovodstvu BiH za predanost i nastojanja da se zemlja pridruži evroatlantskim integracijama i dodao kako smatra da je taj integracijski put podjednako bitan za BiH, ali i za NATO, jer doprinosi konsolidaciji mira i sigurnosti u regiji i svijetu. Nastavak ……

Vijeće ministara razmatralo principe podjele imovine

Objavljeno 31.05.2012.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je Prijedlog sporazuma o implementaciji dogovorenih principa o raspodjeli imovine i Prijedlog odluke o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, o kojima će se ministri izjasniti na sljedećoj sjednici, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH. Nastavak …..

Manifestacija ”Otvoreni dani NATO-a” u Sarajevu

Ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz kazao je da se ove godine obilježava 60. godišnjica od prijema njegove zemlje u NATO

15.05.2012. | PIŠE: FENA

U prostorijama Turskog kulturnog centra u Sarajevu danas je upriličen prijem povodom početka manifestacije “Otvoreni dani NATO-a”.

Ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz kazao je da se ove godine obilježava 60. godišnjica od prijema njegove zemlje u NATO što je umnogome doprinijelo stabilnosti te regije, te podsjetio da od tada Turska nije imala oružani konflikt ni s jednom susjednom zemljom.

– Turska politika po pitanju proširenja NATO-a na zemlje ovog regiona je kontinuirano pružanje podrške svim zemljama i nikada nećemo blokirati ničiji prijem, istakao je Yildiz. Nastavak ….

Rasmussen: BiH ostvarila napredak u procesu pristupanja NATO-u

OBJAVLJENO: 11.05.2012

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da je BiH ostvarila izvjestan napredak kada je riječ o pristupanju Alijansi.

Rasmussen je podsjetio da je BiH prije godinu i po dana odobren Akcioni plan članstva koji će biti aktiviran ako budu provedene neophodne reforme. Nastavak …..

Bez širenja NATO-a na samitu u Chicagu

27 Apr 2012 Izmijenjeno 09:11 CEST

Kaidanow kazala kako SAD jasno poručuju da vrata NATO saveza ostaju otvorena za nove članice koje ispune standard.

Obama: U Chicagu želi raspravu sa saveznicima o ključnim obrambenim sposobnostima saveza, kao i o financijskoj potpori [EPA]

Piše: Ivica Puljić

U pododboru američkog Kongresa za europske i euroazijske poslove o dolazećem samitu NATO saveza, koji će se u svibnju održati u Chicagu, kao i o američkoj politici prema Sjevernoatlanskom savezu, svjedočila je Tina Kaidanow, prva zamjenica pomoćnika državne tajnice za Europu i Euroaziju.

“U Chicagu neće doći do daljnjeg proširenja saveza, ali treba se poslati jasna i pozitivna poruka zemljama-aspiranticama da NATO podržava njihove ciljeve o učlanjenju”, priopćila je Kaidanow članovima Kongresa te dodala da “Sjedinjene Države jasno poručuju da vrata NATO saveza ostaju otvorena za nove članice koje ispune standard”. Nastavak…..

Šestorka postigla dogovor o vojnoj i državnoj imovini

 09.03.2012
Sastanak šest lidera političkih stranaka u Banja Luci, 9. mart 2012.

Sastanak šest lidera političkih stranaka u Banja Luci, 9. mart 2012.

Nakon četiri i po sata zasijedanja, lideri šest vodećih političkih partiija u Bosni i Hercegovini postigli su u petak uveče u Banjaluci dogovor o raspolaganju vojnom i ostalom državnom imovinom.

Perspektivna vojna imovina, utvrđena odlukama Predsjednuštva BiH, biće knjižena u vlasništvo državnih organa odbrane – podsjetio je lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik. Nastavak ….

Sve je lakše kada se žene angažuju

 NATO – žene vojnici u potrazi za sveobuhvatnom sigurnosti
08.03.2012

Na centralnu proslavu 8. marta, Međunarodnog dana žena koju je u zgradi Parlamenta BiH u Sarajevu organizovao NATO štab u BiH, pozvana je bila i Branka Ilinčić iz nevladine organizacije Matica iz Oštre Luke kod Prijedora.

Nakon govora ministara i parlamentaraca, ona je govorila o svom životu obične zaposlene žene, koja svakog dana od kuće u Oštroj Luci do radnog mjesta u Banjaluci i natrag putuje po 180 kilometara, dok joj dijete čuvaju nepoznati ljudi.

Na kraju je pozvala predstavnike vlasti BiH da pri donošenju odluka misle i na žene u unutrašnjosti i vode računa o njihovim specifičnim potrebama.

Pozivajući Branku Ilinčić, iz NATO štaba su željeli da skrenu pažnju na žene i na njihove specifične probleme i potrebe, ali i na specifično žensko viđenje problema. Jer, dok muškarci u politici pričaju o velikim političkim problemima ili nacionalnim pitanjima, Branka Ilinčić je govorila o običnim životnim problemima s kojima se sreću gotovo svaka žena i porodica, a koje niko ne rješava. Nastavak ….

Lisabonska deklaracija: NATO dao punu podršku evroatlantskim integracijama BiH

20.11.2010

Šefovi država i vlada 28 zemalja članica NATO izrazili su danas punu podršku evroatlantskim integracijama BiH i ohrabrili domaće političke lidere da rade zajedno, udvostruče napore na poboljšanju efikasnost i održivost državnih institucija i nastave da sprovode reforme.

“Pozdravljamo napredak u primjeni reformi u BiH, stalne napore na uništavanju viška naoružanja i municije, doprinos međunarodnoj bezbjednosti uključujući učešće u misiji ISAF-a”, navodi se u deklaraciji, koju su uvojili lideri zemalja članica NATO na kraju dvodnevnog samita NATO u Lisabonu. Nastavak ….

ЗА УЛАЗАК У ЕУ СВИ БХ. ГРАЂАНИ, НАТО И ОХР ПОДИЈЕЛИЛИ МИШЉЕЊА

У Федерацији је 88 посто грађана за улазак БиХ у НАТО, у РС-у свега 30 посто грађана

25.05.2010

Чак 9 од 10 грађана подржава улазак БиХ у ЕУ. Нешто мање грађана из РС-а (78%) је за ту опцију, у односу на ФБиХ (94%). Двије трећине (68%) грађана подржава приступање БиХ НАТО-у.

Разлике у ФБиХ и РС-у

Значајно мање грађана из РС-а (30%) је за ту опцију, у односу на ФБиХ (88%). Против приступања је такођер и нешто више потенцијалних бирача СДС-а, СНСД-а и ПДП-а. Скоро двије трећине (63%) грађана подржава присутност ОХР-а у БиХ. Значајно мање грађана из РС-а (29%) је за ту опцију, у односу на ФБиХ (82%). Против присутности је поновно и нешто више потенцијалних бирача СДС-а, СНСД-а и ПДП-а, показало је истраживање НДИ-а. Наставак …..

NATO agrees to launch Bosnia membership plan

TALLINN | Thu Apr 22, 2010 5:14pm EDT

(Reuters) – NATO ministers agreed on Thursday to grant a Membership Action Plan (MAP) for Bosnia that could see it join the alliance in coming years, but attached conditions to its implementation.

“MAP has been granted to Bosnia-Herzegovina today, but with clear conditions attached on implementation,” NATO spokesman James Appathurai told a news briefing after talks among NATO foreign ministers in the Estonian capital Tallinn.

TALLINN_front_large_w500_h300cr

Appathurai said NATO would accept Bosnia’s first annual reform plan under the program, only when defense property, such as bases, was registered as belonging to the state and for use of the defense ministry. Read more …. 

BiH pozvana u Akcioni plan za članstvo (Membership Action Plan – MAP)

22.04.2010

Небојша Радмановић: Гласао сам за улазак БиХ у НАТО по опредјељењу НСРС-а

Објављено 22.09.2009 у 08:23

Уочи засједања Генералне Скупштине УН-а члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић мишљења је да овај посао може обавити и сам предсједавајући ПредсједништваЖељко Комшић, иако је до недавно сматрао да би требало сва три члана Предсједништва да отпутују у Неw Yорк.

Радмановић је рекао за Дневни Аваз да је он одустао од овог захтјева из већ познатих разлога и да је приоритет заједнички усвојена платформа.

Што се тиче организовања референдума о уласку БиХ у НАТО, а којег најављује његов страначки шеф  Милорад Додик, Радмановић подвлачи да је он већ дао свој глас за пријемну апликацију наше земље у НАТО.

Референдум је прокоментарисао у смислу да је то идеја једне политичке партије проузрокована чињеницом да је све мање присталица који подржавају улазак БиХ у НАТО савез, те да се референдум као највећи облик демократског изражавања не може оспорити. Наставак …..

NATO enlargement

Left to right: the Chairman of the Presidency of Bosnia and Herzegovina, Bakir Izetbegovic and NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen

NATO’s new Strategic Concept, adopted at the Lisbon Summit in November 2010, reaffirmed the Allies commitment that NATO’s door remains open to any European country in a position to undertake the commitments and obligations of membership, and contribute to security in the Euro-Atlantic area. Since 1949, NATO’s membership has increased from 12 to 28 countries through six rounds of enlargement. Albania and Croatia, which were invited to join NATO at the Bucharest Summit in April 2008, formally became members when the accession process was completed on 1 April 2009. Read more …..

Comments are closed.

%d bloggers like this: