//
BEZBJEDONOSNA POZICIJA BIH

Општи правци и приоритети за провођење спољне политике Босне и Херцеговине

Документ објављен: 31.3.2003

Полазећи од чињенице да је свијет захваћен процесом глобализације, која структурално мијења међународне односе и позива на рјешавање горућих питања на глобалном и регионалним нивоима у циљу свеобухватне заштите људских права, елиминисања сиромаштва, развијања глобалног партнерства за развој, чврстог опредјељења за процесе интеграције и транзиције у региону Југоисточне Европе у политичком, економском и безбједоносном смислу, свјесни потребе за убрзавањем процеса европских интеграција Босне и Херцеговине, Предсједништво Босне и Херцеговине овим документом дефинише начела, правце и приоритете спољне политике Босне и Херцеговине у предстојећем периоду. Наставак ….

BiH i NATO

 slikac

Vanjska politika Bosne i Hercegovine usmjerena je ka očuvanju i unapređenju trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti.

Bosna i Hercegovina razumije i prihvata koncept kolektivne sigurnosti, kao kamen temeljac dugoročne vojne strategije. Ključni element za ostvarivanje vojne sigurnosti Bosne i Hercegovine je postati članicom NATO-a, jer joj u tom slučaju njen nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet garantira cijeli Saveza. Iako članstvo u NATO programu PfP ne donosi garancije kolektivne sigurnosti, kao što to čini puno članstvo u NATO-u, ono predstavlja prvi korak u tom pravcu. Nastavak ….

РЕГИОН ТРЕБА И ДАЉЕ БИТИ НА ОПРЕЗУ ОД ТЕРОРИЗМА

06.03.2013

Mideast-Bulgaria-Isra_Horo-635x357

Бугарска позива ЕУ да заузме тврђи став према либанском исламистичком покрету Хезболах, али више не позива ЕУ да га прогласи терористичком организацијом.

Софија је недавно окривила војно крило Хезболаха за бомбашки напад на аеродрому у Бургасу прошлог љета. Убијени су пет израелских туриста и њихов возач аутобуса Бугарин, а на десетине других повријеђено је у тој експлозији која је још увијек под истрагом. Наставак….

Comments are closed.

%d bloggers like this: