//
Oružane snage BiH

REFORMA ODBRAMBENE STRUKTURE U BiH – istorijski pregled

Odbrambene reforme u BiH od Dejtona: istorijski pregled

1 defence_reform 1

Nastavak….

Info-brošura o nastanku, razvoju,l organizaciji i ulozi Oružanih snaga BiH

ScreenHunter_66 May. 17 11.46

Свечано завршен пројекат „Изградња капацитета PSOTC”

27.9.2013

Свечаном церемонијом у Дому ОС БиХ у Сарајеву је 27. 09. 2013. године завршен пројекат изградње капацитета између Центра за сигурносне студије (ЦСС) у Сарајеву и Центра за обуку за подршку мировним операцијама (PSOTC), чиме је обиљежан и завршетак пројекта сарадње, који је фокусиран на изградњу људских ресурса те обучних капацитета и способности PSOTC-а од стране ЦСС-а.


Свечаности је претходила конференција “Пријатељи PSOTC-а”, која је одржана у организацији МО БиХ у просторијама Дома ОС БиХ, на којој су учествовали представници 15 земаља, који су на овој конференцији декларисали своју могућу подршку Центру у будућности.

Главни циљ овог Пројекта, који је проведен у периоду од 2011-2013 од стране ЦСС-а под финанцијским покровитељством Министарства вањских послова Краљевине Норвешке, јесте јачање капацитета PSOTC-а, како би успјешно прошао пријелазно раздобље из међународног Центра, до Центра који је у потпуности интегриран у састав Оружаних снага БиХ.

Садржај пројекта је био усмјерен на развој капацитета PSOTC-а кроз подршку, реализацију и акредитацију курсева везаних за евроатлантску сигурност с акцентом на ЕУ сигурносне и одбрамбене политике (2 курса), те модула Владавине права унутар курса за УН полицију (2 курса). Поред ових планираних активности, захваљујући партнерима, ЦСС је успио организовати допунски семинар о еуроатлантској сигурности за генералски кор из састава ОС БиХ уз Семинар о реформи сектора сигурности за експерте у овој области из региона Западног Балкана. Наставак ….

Sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost parlamenta BiH: Ministar ne zna koliko ima helikoptera

NIHADA HASIĆ – 16.07.2013 19:04

SARAJEVO – Ministarstvo odbrane BiH zaduženo je da do 15. septembra odgovori šta je uradilo na povećanju efikasnosti djelovanja Oružanih snaga u pružanju pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa i da utvrdi koliko ima upotrebljivih helikoptera.

Ovo zaduženje usvojeno je juče kao zaključak na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost parlamenta BiH, na kojoj je razmatran izvještaj o radu Ministarstva odbrane u 2012. godini.

Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, odgovarajući članovima Komisije, ustvrdio je da su prevaziđeni raniji problemi kada helikopteri, čija je intervencija tražena zbog  požara i poplava, nisu mogli letjeti zbog nedostatka dijelova ili goriva.

“Helikopteri sada rade. Spremni su”, rekao je Osmić.

Dušanku Majkić, predsjedavajuću Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, zanimalo je koliko imamo helikoptera, na šta joj je ministar odgovorio da ne zna.

Majkićeva je, nakon što je ministru Osmiću objasnila i da imamo tri vrste helikoptera, oštro negodovala zbog lošeg stanja u sektoru odbrane, u kojem se “stalno ponavljaju isti problemi, a samo se mijenjaju ministri”. Nastavak ….

Razvoj sistema odabira i obuke budućih oficira Oružanih snaga BiH

4.7.2013

Kao rezultat zajedničkog projekta Ministarstva odbrane BiH i Britanske ambasade u BiH, MO BiH će poboljšati sistem odabira i obuke budućih naraštaja oficira.


Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš najavila je danas 04.07.2013.godine potrebu za konkretnim pomacima prema unapređenju trenutnog sistema odabira, regrutacije i obuke oficira OS BiH.

Novi sistem bi se uveo krajem 2013 godine, koji će omogućiti da se dobiju najbolji mladi lideri iz društva, a po prvi put konkurs će biti otvoren za žene i muškarce iz civilstva. Odluka da se proces proizvođenja oficira omogući za najbolje mlade osobe iz civilsttva je rezultat desetomjesečne studije koja je nastala zajedničkim radom Ministarstva odbrane BiH i Ureda vojnog atašea Britanske ambasade. Nastavak …..

Заједничка пјешадијска обука припадника Оружаних снага БиХ и Националне гарде Maryland

1.7.2013

За Националну гарду Marylanda и Оружане снаге Босне и Херцеговине 2013. година представља десету годишњицу веома успјешне и блиске сарадње. У мјесецу јуну ове године припадници 1. батаљона 5. пјешадијске бригаде ОС БиХ прошли су петнаестодневну обуку са А Цо/175. Пјешадијске регименте Националне гарде Marylanda у Davis Camp-у на војном полигону Fort A.P. Hill у Вирџинији.


Заједничка обука припадника ОС БиХ и Националне гарде Марyланда имала је за циљ блиско упознавање односно кроз заједничке војне теренске вјежбе спајање и усаглашавање тактика, техника и процедура.

Управо је квалитет пјешадијске обуке једна од важних мјера за способност и спремност оружаних снага. Када се обука изводи на властитом терену она је веома корисна али када се изводе заједничке војне обуке на непознатним теренима и са припадницима и јединицама других оружаних снага онда је обука прави изазов који коначно резултира стварном оцјеном спремности и способности оних који је чине. У таквој ситуацији су били и припадници пјешадијског тима ОС БиХ. Њихова обука у Marylandu је изузетно корисна, показала се усклађеном а војници су заиста били максимално мотивирани што проистиче из свих интересантних војничких изазова који су постављани пред њих, како током припрема тако и током самог извођења.

Капетан Dave Engelman, инструктор:

„Ово је одлично искуство за обје земље. Босанскохерцеговачки војници су изузетно заинтересовани и веома мотивисани за заједничку обуку и рад, максимално се труде. Дефинитивно се потврђује да радимо по истим приручницима и да су процедуре које радимо рецимо на тачкама пролаза те циљним тачкама и објектима које заузимамо готово потпуно исте. Надам се да ће још војника ОС БиХ имати прилику бити овдје на обуци такође се надам да ће војници Националне гарде Maryland имати прилике проћи заједничку обуку у БиХ.“ Наставак ….

Министар одбране БиХ на 30. Међународном форуму о глобалној безбиједности на тему „Мир и безбиједност-изазови у будућности“

24.6.2013

У Паризу је данас 24.06. 2013. године почео са радом 30. Међународни форум о глобалној безбиједности на тему „Мир и безбиједност-изазови у будућности“.

Наведени Форум одржава се под покровитељством Министарства одбране Републике Француске, односно министра одбране Његове Екселенције Jean-Yves Le Drian. У организацији Форума, као спонзори, поред Министарства одбране Републике Француске, непосредно су укључени и Министарство одбране САД-а, НАТО HQ, те више мултинационалних коорпорација.

Значај овог Форума у интернационалним оквирима потврђује и чињеница о више од 60 учесника из 22 земље Европе, Азије, Америке, међу којима су и САД, Канада, Кина, Јапан, УК, Њемачка, Француска, Италија, Шпанија, као и наши сусједи Македонија, Црна Гора и Србија. У прилог томе говори и чињеница да су данас излагања на Форуму имали: помоћник генералног секретара НАТО-а амбасадор Alexander Vershbow, начелник генералштаба Армије Француске армијски генерал Bertrand Ract-Madoux, те министри одбране БиХ, Македоније, Грузије, Чешке Републике, Ирске и Мађарске, као и директори института за одбрамбене националне сигурносне студије Француске и В. Британије. Наставак ….

Генерал Јелеч на Конференцији начелника главних штабова Балканских земаља у Тирани

23.5.2013

Вршилац дужности начелника ЗШ ОС БиХ генерал мајор Анто Јелеч са делегацијом ОС БиХ учествовао је на 7. конференцији начелника ГШ земаља Балкана (Б9), која је одржана од 21. до 23. маја 2013. године у Тирани, Албанија.


Конференција начелника главних штабова Балканских земаља је важна иницијатива за јачање војне сарадње у регији, а земље чланице ове иницијативе су Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Македонија, Румунија, Србија, Турска и Црна Гора.

Поред представника ових земаља, као гости конференције у Тирани учествовали су представници Војног одбора НАТО-а и Војног комитета Европске уније, као и замјеници начелника главних штабова оружаних снага Хрватске и Словеније. Наставак….

ZEKERIJAH OSMIĆ, MINISTAR ODBRANE BIH, ZA „AVAZ“: Podrška na NATO putu. Istrage o švercu oružja pri kraju!

21.05.2013

Sjedinjenje Američke Države i Pentagon snažno podržavaju ulazak BiH u euroatlantske integracije i priključenje NATO savezu, poručio je u intervju za “Dnevni avaz” Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH. Osmić se protekle sedmice u Pentagonu sastao sa sekretarom za odbranu SAD-a Čakom Hejgelom (Chuckom Hagelom), te generalom Frenkom Grasom (Frank Grass), načelnikom Biroa nacionalne garde SAD-a.

– Sekretar za odbranu SAD-a Hejgel je bio krajnje jasan i precizan. SAD i Pentagon u potpunosti prate sve naše aktivnosti kada su u pitanju napori u vezi s priključenjem NATO savezu. Posebno ono najvažnije, a to je da moramo uknjižiti 63 lokacije na državnu imovinu, što je uvjet da pristupimo MAP-u – kaže Osmić. Nastavak ….

Nestanak oružja iz vojnih skladišta u BiH

20 maj 2013

Ministarstvo odbrane i dalje se oslanja na tri privremene evidencije, koje su davno vodile tri vojske.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine počelo je sa inspekcijom svih skladišta naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava pri Oružanim snagama. Povod inspekciji su brojni slučajevi nestanka oružja i municije iz vojnih skladišta.

Oružane snage Bosne i Hercegovine rado na vježbama pokazuju vojnu opremu kojom raspolažu. Ali, koliko je takve opreme u magacinima niko ne zna.

Problem je nastao nakon rutinskih, ali i vanrednih kontrola.

Iz vojnog skladišta kasarne u Visokom ranije je utvrđeno kako je nestalo 47 pištolja.

Niz slučajeva

U Busovači je nestalo 8.500 komada municije i desetak ručnih bombi.

Iz Doboja je na putu od kasarne do poligona za uništavanje nestalo 5.000 granata.

Nedavno je iz kasarne u Mrkonjić Gradu zabilježen nedostatak navodeće rakete fagot, namijenjene uništavanju tenkova. Nastavak …..

Виши политичко-војни савјетник из НАТО-штаба Сарајево Rohan Maxwell:  БиХ напредовала на плану реформе одбране

06.05.2013

Виши политичко-војни савјетник из НАТО-штаба Сарајево Rohan Maxwell казао је да НАТО и надаље инсистира на том увјету, те да дужносници Алијансе тешко разумију зашто је за ријешавање питања војне имовине у БиХ  потребно толико времена.

Говорећи о теми “БиХ и НАТО – Текуће стање и реформска подручја”, Маxwелл је подсјетио да се БиХ прије три године изјаснила да жели постати чланицом НАТО-савеза, те да је у вези с тим Предсједништво БиХ финализирало одговарајући документ (писмо намјере).

По његовим ријечима, ОСБиХ су, у међувремену, структуриране у складу с НАТО-стандардима у погледу постизања интероперабилности, а БиХ је успјешно договорила обавезама судјеловања у операцијама потпоре миру (мисије у Ираку, Афганистану и Конгу).

20100604_500x333

Осим реформе одбране за коју је констатирао да предстваља велики успјех, Maxwell је детаљно елаборирао питање бх. чланства у склопу НАТО-програма “Партнерство за мир”, те реализацију програма IPAP и PARP, као и пројект транзиције ОС уз потпору НАТО повјереничког фонда (Trust Fond). Наставак …..

PRIPADNICE OS BIH BILE SU U MISIJAMA U ETIOPIJI, ERITREJI, IRAKU I AFGANISTANU

13.03.2013

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić sudjeluje u radu okruglog stola pod nazivom “Rod i reforma bezbjednosnog sektora – implementacija rezolucija Vijeća sigurnosti 1325 i 1820”, koji se od 12. do 14. marta u organizaciji Centra za bezbjednosnu saradnju RACVIAC održava u Zagrebu.

Okrugli sto je okupio predstavnike ministarstava odbrane zemalja jugoistočne Evrope, institucija ombdusmana, ministarstava unutrašnjih poslova, nevladinih organizacija, državnih institucija, kao i relevantnih stručnjaka iz UN-a, EU, NATO-a i OESC-a s ciljem pružanja relevantnih informacija o normama reforme sigunosnog sektora i spola s težištem na Rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a 1325 i 1820.

130313vojska-zena

Mirko Okolić održao je predavanje o temi “Rod i reforma bezbjednosnog sektora – implementacija Rezolucija Vijeća sigurnosti 1325 i 1820”. Nastavak ….

Ante Jeleč novi načelnik Zajedničkog štaba OSBiH: BiH vidi svoj put u punopravnom članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji

news_2011_novembar_IVICA_JERKIC_720070295

01.03.2013.

U Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu danas je izvršena primopredaja dužnosti načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

General-pukovnik Miladin Milojčić predao je dužnost general-majoru Anti Jeleču.

General Milojčić istaknuo je da Oružanim snagama (OS) BiH mnogo pomažu NATO i EUFOR, dok Miinstarstvo odbrane BiH osigurava potrebnu logistiku za djelovanje oružanih snaga. Nastavak …..

Održan redovni sastanak Načelnika Zajedničkog štaba OS BiH sa Komandantom NATO štaba u Sarajevu

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić sa saradnicima i komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Walter Lord su održali redovni mjesečni sastanak 26.02.2013.godine u Zajedničkom štabu OS BiH.

Teme o kojim se razgovaralo bile su Pregled odbrane i Prijedlog izmjene zakona o odbrani po pitanju podoficirskog kora. Nastavak ….

General Lord: OS BiH postaju sve profesionalnije

General Lord: OS BiH postaju sve profesionalnije

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) su očigledno sposobne i profesionalne i postaju sve sposobnije i profesionalnije iz dana u dan – istakao je komadant NATO-štaba Sarajevo brigadni general Walter Lord u svojoj kolumni na portalu Evropskog edukativnog centra (eec.ba).

– Pred BiH stoji puno posla do poziva za članstvo, ali se taj posao može uraditi. S obzirom na prednosti članstva u NATO-u za vašu zemlju, uvjeran sam da se taj posao mora uraditi – piše Lord.

U zemlji i u misijama NATO-a i UN-a izvan zemlje, vojnici OSBiH svakodnevno daju primjer kako svi građani ove zemlje mogu zajedno uspješno raditi ka ostvarenju zajedničkog cilja. Nastavak ….

Мајкић: Оружане снаге БиХ не знају колико имају наоружања и муниције

СРНА – 05.02.2013 15:40

ДОБОЈ – Предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић рекла је данас у Добоју да Оружане снаге не знају колико имају покретне војне имовине и гдје се она све налази, те да ће сва прикупљена документација о ранијем и садашњем стању бити предата у надлежност Тужилаштва БиХ.

“Ово неконтролисано стање је помало алармантно, јер Оружане снаге БиХ не знају шта и колико имају покретне имовине-наоружања и муниције, као и минско-експлозивних средстава“, рекла је Мајкићева новинарима у Добоју. Наставак …..

Počela vojna vježba

s_1288966127563

SRNA – 05.02.2013 12:36

SARAJEVO – U kasarni Rajlovac kod Sarajeva danas je otvorena Međunarodna vojna logistička vježba “Logeks 13” u kojoj će u narednih 10 dana učestvovati oko 150 učesnika iz 18 država. Nastavak ….

Osmić: Odbrambeni sistem uspješno funkcioniše
FOTO: AVAZ

Osmić: Odbrambeni sistem uspješno  funkcioniše

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić izjavio je da jedinstveni odbrambeni sistem funkcioniše uprkos teškoj  ekonomskoj situaciji, te ocijenio da demilitarizacija samo u BiH nije moguća bez konsenzusa u odlučivanju.

“Demilitarizacija samo u BiH nije moguća bez konsenzusa u odlučivanju u provođenju nadležnosti vrhovne komande i kontrole koje ima Predsjedništvo BiH nad Oružanim snagama”, rekao je Osmić. Nastavak ….

ПОДМЛАЂИВАЊЕ ОРУЖАНИХ СНАГА БИХ: ПОЧИЊЕ ОБУКА 300 КАНДИДАТА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ВОЈСКУ

Полазници основне обуке у склопу 12. генерације кандидата за професионалну војну службу данас су примљени у Центар за основну обуку Команде обуке и доктрине ОСБиХ у Пазарићу код Сарајева, потврђено је Фени у Министарству одбране БиХ. Наставак ….

MEĐUNARODNA VOJNA LOGISTIČKA VJEŽBA “LOGEX-13”
Za jače veze NATO-a i zemalja iz “Partnerstva za mir”
20.01.2013.
Za jače veze NATO-a i zemalja iz "Partnerstva za mir"

Međunarodna vojna logistička vježba “LOGEX-13” bit će održana od 4. do 15. februara u kasarni “Rajlovac OS BiH” u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva odbrane i Oružanih snage BiH, a uz podršku Američke komande u Evropi (US European Command – US EUCOM) i NATO Združene komande za transformaciju (NATO – Allied Command Transformation – ACT), saopštilo je danas Ministarstvo. Nastavak ….

Kenan Dautović: S PSOTC-om BiH je već u NATO-u, samo se čekaju političke odluke

Objavljeno 12.12.2012 u 13:22

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i ministar za međunarodnu sigurnosnu strategiju Velike Britanije Andrew Murrison danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o primopredaji Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

S PSOTC-om BiH je već u NATO-u, samo se čekaju političke odluke
Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i ministar za međunarodnu sigurnosnu strategiju Velike Britanije Andrew Murrison danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o primopredaji Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC). Time su Oružane snage BiH dobile vrijedan resurs i preuzimaju punu kontrolu nad Centrom, na čijem se čelu nalazi komandant- brigadir Kenan Dautović

Time su Oružane snage BiH dobile vrijedan resurs i preuzimaju punu kontrolu nad Centrom, na čijem se čelu nalazi komandant- brigadir Kenan Dautović. Nastavak …..

Оружане снаге БиХ способне су да одговоре на све пријетње

01.12.2012

Свечаним постројавањем команди и једница Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОСБиХ) данас су у Касарни “Рајловац” – Сарајево, у присуству представника бх. власти, међународних дужносника и чланова дипломатског кора, те гостију и званица, обиљежени Дан ОСБиХ и 7. годишњица њиховог формирања.

Међу осталима, честитке тим поводом упутио је члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, истакнувши значај постигнућа која су ОСБиХ оствариле у релативно кратком периоду. Наставак ….

Katastrofalno stanje letjelica u Zračnim snagama BiH: Prizemljena bh. eskadrila

15.03.2012

Zračne snage Oružanih snaga BiH jačine su brigade, koja pod nazivom Brigada Zračnih snaga i Protuzračne odbrane u svom sastavu ima dva helikopterska skvadrona, avijacijsku eskadrilu, bataljon zračnog osmatranja i javljanja, bataljon protuzračne odbrane i bataljon za letačku podršku, rekla je za “Dnevni avaz” portparol Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović. Nastavak ….

Comments are closed.

%d bloggers like this: