//
NATO – FAQ

Neutralnost loša i skupa opcija

DEJAN ŠAJINOVIĆ, VEDRANA KULAGA – 14.03.2014 09:00

PODGORICA – Članstvo Crne Gore u NATO-u je, pored članstva u EU, apsolutni prioritet Crne Gore, rekao je Igor Lukšić, ministar spoljnih poslova Crne Gore.

On je izrazio uvjerenje da će Crna Gora biti spremna da u septembru ove godine na samitu alijanse prihvati poziv za članstvo. On je uvjeren da će Crna Gora pokazati konkretne rezultate u ključnim kriterijumima za članstvo, koji se odnose na reformu sistema bezbjednosti, standardizaciju oružanih snaga i institucija, učešće u zajedničkim misijama i operacijama koje imaju za cilj uspostavljanje i očuvanje mira u svijetu. Osim ovih odbrambenih prioriteta, važan kriterijum za članstvo je i funkcionalna pravna država.

“Crna Gora će biti spremna prihvatiti poziv, ukoliko to bude samit proširenja NATO-a, a naši građani kroz snažan javni dijalog koji smo pokrenuli u prethodnom periodu, prepoznaće važnost i privilegiju sistema koji podrazumijevaju našu sigurnu budućnost”, rekao je Lukšić. Nastavak ….

БиХ и NATO: Улазак у савез стратешки циљ

17.01.2014 09:00 | В. Кулага, Д. Шајиновић

Бањалука – Спољна политика БиХ усмјерена је ка очувању и унапређењу мира, безбједности, демократског и свеукупног развоја, а приближавање Европској унији и NATO-у дефинисано је као стратешки циљ земље.

У Комисији за NATO интеграциони процес БиХ наглашавају да је Предсједништво БиХ, ради спровођења овог опредјељења, још 2003. године кроз документ “Општи правци и приоритети за спровођење спољне политике БиХ” дефинисало приближавање ЕУ и NATO-у као стратешке циљеве.

– Пријемом у “Партнерство за мир” (PfP) БиХ је показала опредјељење да дође до потпуне интероперабилности у свим областима са свим државама чланицама NATO-а – истакли су у Комисији.

БиХ и NATO: Улазак у савез стратешки циљ

У Комисији су подсјетили да је БиХ на NATO самиту у Риги у новембру 2006. године позвана, а мјесец касније и формално приступила NATO програму “Партнерство за мир”. Наставак ….

Jednakost u vrhu liste prioriteta

V. KULAGA, D. ŠAJINOVIĆ – 10.01.2014 09:00

Rodna ravnopravnost zauzima visoko mjesto na ljestvici prioriteta i važnih pitanja u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Zbog toga, kako kažu u NATO-u, ulažu velike napore da bi u djela sproveli sve akte i rezolucije u vezi s tim. Tako je i Savjet ministara BiH krajem jula 2010. godine usvojio Akcioni plan za implementaciju UN Rezolucije 1325 “Žene, mir i bezbjednost u BiH”. Taj plan sadrži nekoliko ciljeva kojima se nastoji, između ostalog, broj žena u Oružanim snagama BiH do 2015. godine povećati na deset odsto.

b080807b

Ines Kuburović, portparol NATO štaba u Sarajevu, izjavila je da u NATO-u postoji čitav niz tijela koja se bave implementacijom rezolucija i akata u vezi s rodnom ravnopravnošću. Tako postoji Odbor za pitanja rodne ravnopravnosti koji, između ostalog, pravi godišnji akcioni plan NATO 1325 kojim se planiraju aktivnosti u svim zemljama članicama. “Za stalnu koordinaciju na ovim pitanjima generalni sekretar NATO-a ima i specijalnog predstavnika za pitanja rodne ravnopravnosti, koji je prošle godine i posjetio BiH. Cilj svih ovih napora je osigurati da su muškarci i žene jednako zastupljeni ne samo u NATO operacijama nego i u strateškim planiranjima svih operativnih djelovanja Saveza jer je uloga i muškaraca i žena u ovom sistemu jednako bitna”, rekla je ona. Nastavak ….

ЧЛАНСТВО БИ ПОПРАВИЛО ИМИЏ БИХ

ДЕЈАН ШАЈИНОВИЋ, ВЕДРАНА КУЛАГА – 06.12.2013 09:00

БАЊАЛУКА – Уколико би БиХ постала чланица НАТО-а то би значајно поправило имиџ цијеле земље, јер би БиХ у свијету гледали као кредибилног партнера.

Данијела Бабић из Министарства спољних послова БиХ истиче да чланство у НАТО савезу није циљ по себи, већ средство до циља, који, како истиче, нису само безбједносне природе.

“Циљеви које БиХ  жели реализовати чланством у НАТО-у су обезбјеђење дугорочне стабилности, привлаћење што већег броја страних инвеститора, креирање повољног пословног амбијента, отварање нових радних мјеста и подизање животног стандарда наших грађана”, истакла је Бабићева. Наслови…..

Članstvo je pozitivan signal za investitore

Članstvo je pozitivan signal za investitore

DEJAN ŠAJINOVIĆ, VEDRANA KULAGA – 29.11.2013 09:00

BANJALUKA – Ukoliko bi BiH postala članica NATO saveza, prednosti ne bi bile samo u vezi sa sektorom vojne bezbjednosti, već mnogo više od toga – donijele bi i čitav niz ekonomskih pogodnosti.

Većina zemalja koje su postale članice NATO-a u periodu nakon raspada Sovjetskog Saveza doživjele su značajne ekonomske benefite. Jedna od tih zemalja je Bugarska, čiji ambasador u BiH Angel Angelov tvrdi da su se strane investicije u Bugarsku nakon primanja u NATO porasle čak sedam puta.

“Ove investicije ne bi došle u Bugarsku da nismo u NATO-u, jer je članstvo u NATO-u tim investitorima bilo garancija da je Bugarska i pravno sigurna zemlja”, istakao je on. Nastavak ….

НАПАД НА ЈЕДНУ ЧЛАНИЦУ ЈЕ НАПАД НА ЦИЈЕЛИ САВЕЗ

22.11.2013

ДЕЈАН ШАЈИНОВИЋ, ВЕДРАНА КУЛАГА – 22.11.2013 09:00

БАЊАЛУКА – Чланом пет Вашингтонског уговора, којим је 1949. године успостављен НАТО савез, констатовано је да би напад на било коју чланицу Савеза представљао напад на цијели Савез.

Иако је овај уговор успостављен у вријеме хладног рата и борбе САД и СССР, чија је првобитна намјера била одбрана сјеверне Америке и западне Европе од Совјетског Савеза и његових савезника, недавно је овај чланпроширен и на терористичке нападе. У случају било каквог терористичког напада споља на било коју земљу чланицу, аутоматски би био активиран и члан пет Вашингтонског уговора. Наставак ….

Zajedničke odluke odraz snage Saveza

15.11.2013 10:25 | V.Kulaga, D.Šainović

BANjALUKA – Ključni princip Sjevernoatlantske alijanse (NATO) je konsenzus i svaka odluka tako donesena označava kolektivnu volju svih zemalja članica, što Savezu daje snagu i vjerodostojnost.

Rekla je to portparol NATO štaba u Sarajevu Ines Kuburović i dodala da te odluke predstavljaju dogovor koji su prihvatila politička rukovodstva zemalja članica.

ScreenHunter_110 Nov. 15 14.53

– U slučaju da se mišljenja članica razmimoilaze, u Savezu se vode rasprave dok ne bude donesena zajednička odluka, a u nekim okolnostima odluka može glasiti i da nije moguće postići dogovor – rekla je Kuburovićeva i naglasila da se članice međusobno neprekidno savjetuju.

– Konsultacijama unutar Saveza se olakšava komunikacija među članicama kojima je glavni cilj da zajedničke odluke budu u skladu sa njihovim nacionalnim interesima. Članstvom u NATO svaka zemlja dobija uticaj, glas i pravo odlučivanja i konsultuje se sa drugim zemljama o svojim problemima – kazala je portparol NATO štaba u Sarajevu. Nastavak….

Odbori nadziru mir i stabilnost

Odbori nadziru mir i stabilnost

VEDRANA KULAGA, DEJAN ŠAJINOVIĆ – 08.11.2013 09:00

BANJALUKA – Sjevernoatlantska alijansa (NATO) nije samo vojna organizacija, iako se najviše posmatra kao takva, već i politička, čiji odbori pokrivaju veliki broj pitanja, od planiranja do očuvanja mira i stabilnosti, tako da se članstvo u tom savezu može smatrati i vrstom privilegije.

Rekla je to Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra inostranih poslova BiH, koja je i predsjedavajuća Komisije za NATO integracioni proces BiH.

Prema njenim riječima, za članstvo u NATO-u potrebne su mnoge reforme, s kojima se susreće i BiH, među kojima su političke i društvene.

“Potpuna je zabluda da je NATO samo vojna organizacija, jer je on sve više nego samo takva vrsta organizacije”, rekla je ona i naglasila da NATO odbori predstavljaju široku lepezu ljudi koji prate, analiziraju i daju smjernice za mnoge planove. Nastavak ….

Članstvom u NATO-u do stabilnosti

VEDRANA KULAGA, DEJAN ŠAJINOVIĆ – 01.11.2013 09:00

BANJALUKA – Proces integracije zemlje u Sjevernoatlantski savez (NATO) je najbolja mogućnost da ta zemlja ostvari svoje i odgovori na interese i potrebe svojih građana, a u procesu pristupanja zemlja prolazi kroz niz reformi, kojima se dolazi do stabilnijeg sistema.

Kazala je to Ines Kuburović, portparol NATO štaba u Sarajevu, i dodala da iduće godine ovaj savez slavi 65 godina postojanja.

“Proces integracije jedne zemlje je najbolja mogućnost da zemlja ostvari svoje interese i odgovori na interese i potrebe svojih građana. U procesu pristupanja zemlja prolazi kroz niz reformi, a u slučaju BiH one bi nastupile poslije aktiviranja Akcionog plana za članstvo. Te reforme bi pomogle ne samo u izgradnji transparentnijeg, efikasnijeg i aktivnijeg sistema, već bi od njih korist imalo cijelo društvo”, rekla je Kuburovićeva.

Bologna-vista02

U Ministarstvu inostranih poslova BiH istakli su da je NATO udruženje država formirano oko zajedničkog interesa i nastalo kao savez ravnopravnih država, u koji zemlje ulaze dobrovoljno i odluke donose konsenzusom.

“NATO je nastao iz nužde, jer u tom momentu blok koji je zastupao drugačije viđenje izgradnje društva, kroz kolektivizam i kontrolu ekonomije i građana, bio je neuporedivo jači u vojnom smislu od svih pojedinačnih država zapadne Evrope”, istakli su u ovom ministarstvu i dodali da je ovo slobodno udruživanje zainteresovanih država odredilo kasnije funkcionisanje, ciljeve i odnose među članicama. Nastavak ….

NATO чувар безбједности

NATO чувар безбједности

25.10.2013 14:00 | В. Кулага, Д. Шајиновић

Бањалука – Један од основних предуслова за напредак сваке земље на економском и сваком другом плану су безбједност и стабилност, а чланство у Сјеверноатлантској алијанси (NATO) је гарант за то.

Изјавила је то портпарол NATO Штаба у Сарајеву Инес Кубуровић и нагласила да чланство у овој организацији нуди и многе друге предности.

– NATO гарантује стабилност и безбједност. Чињеница је да је БиХ неминовно упућена на земље у окружењу, које су већ у процесу европских или атлантских интеграција – истакла је Кубуровићева.

NATO је настао уговором који је потписан 4. априла 1949. године, са основним циљем да се осигурава безбједност земаља чланица и заштите демократија, људске слободе, солидарност, благостање, мир, те стабилност и владавина права. Наставак ….

TITLE: Benefits of NATO Membership: Historical Experience and the Future of Bosnia and Herzegovina  

(uskoro i na službenim jezicima BiH)

27.08.2013

DROP QUOTE: “By improving the efficiency of institutions, reducing the influence of corruption and organized crime, and improving the rule of law and protection of human rights – all basic standards promoted by NATO – as well as increasing general security and stability in BiH and the region, the economy of BiH will see positive direct effects, which will ultimately equate to direct benefits for Bosnian citizens.”

AUTHOR: Goran Pranjić

AUTHOR NOTE: Goran Pranjić holds a Master’s Degree in Economic Sciences. He is an advisor in the Bosnian Ministry of Foreign Affairs’ Department for NATO and PfP. The positions presented in this paper reflect only the author’s views and not the official positions of the Ministry.

b00929

Historical data shows that the NATO expansion has so far had positive effects on the security and democratization of new members, and has contributed in general to peace and stability in the Euro-Atlantic zone. This article provides analysis of the experiences of NATO member states and discusses direct benefits that have resulted from Articles 4 and 5 of the North Atlantic Treaty, seen as the key elements of a collective defense doctrine. It also illustrates how NATO membership and its accompanying security enhancements have directly influenced the growth of GDP and direct foreign investments, an increase in employment, and a general rise in the standard of living of citizens. The possible benefits Bosnia and Herzegovina could gain from the integration process and from future NATO membership is a special focus. Read more …

10 Questions and Answers from Republika Srpska about NATO (10 питања и одговора о Републици Срспкој и НАТО)

  1. Зашто би Босна и Херцеговина требала да размотри могућност да постане чланица НАТО-а; које су предности чланства за српску популацију?
  2. НАТО је предузимао војне акције против српског руководства 1995 и 1999. године; зар то не говори да је НАТО анти-српски?
  3. НАТО је користио муницију са осиромашеним уранијумом у прошлости; које су посљедице овога по цивилну популацију која је живјела у подручјима која су била мета напада – као на примјер град Хаџићи; зар није истина да је НАТО одговоран за велики број смрти Срба који су умрли од рака и леукемије, као посљедице дејства муницијом са осиромашеним уранијумом?
  4. Шта са Косовом; која је позиција НАТО-а према независности Косова; зар НАТО не жели да узме Косово од Србије?
  5. Зар неби било боље за БиХ да се демилитаризује; зар неби било боље за Србе да Босна и Херцеговина одустане од својих оружаних снага, и да искористи одбрамбени буџет у неке друге сврхе?
  6. Зашто НАТО жели да се БиХ придружи Савезу; зар није разлог тај да добије више војних снага да их пошаље у Афганистан?
  7. Какви су односи између НАТО-а и Русије; може ли БиХ, Србија и Црна Гора да наставе да имају добре односе са Русијом и да буду дио НАТО-а у исто вријеме?
  8. Да ли све црно-бијела слика – за или против НАТО-а; или постоји средњи пут гдје би Босна и Херцеговина могла да остане неутрална и да буде партнер НАТО-а и како би ово имало утицаја на односе према ЕУ?
  9. Како изгледа процес у коме би БиХ, Србија и Црна Гора постале чланице НАТО-а; како би се одлучивало о томе – да ли Република Српска треба да има референдум о овом питању?
  10. Када би било реално да БиХ постане чланица НАТО-а?

ОДГОВОРИ

ПИТАЊЕ: Да ли постоје предности уласка Босне и Херцеговине у НАТО

ОДГОВОР: Сигурност је најбоља инфраструктура модерног доба

NATO

НАТО је данас несумњиво најјача војно-политичка организација у свијету. Двадесет осам чланица Алијансе долази из најпродуктивнијих, технолошки најнапреднијих, социјално модерних, економско просперитетних и демократских региона свијета.

Земље чланице НАТО-а, са својих 900 милиона становника, чине само 13 посто свјетске популације, али зато са 45 посто учествују у свјетском БНП-у.

Реална снага НАТО-а проистјече из чињенице да Алијанса комбинира војне и економске могућности САД-а са заједничком еуропском политичком и економском снагом, те еуропским војним потенцијалима. Наставак ….

Comments are closed.

%d bloggers like this: