//
NATO SAMITI

NATO samit u Čikagu

21.05.2012

Lideri 28 država NATO-a završili su samit u Čikagu uz obećanje da će „nepovratno“ biti predani tranziciji u Afganistanu, koji je bio centralna tema dvodnevnog skupa. Učesnici su naglasili da su rješeni da budu efikasniji i istovremeno potvrdili da će se držati vojnih obaveza Zapadne vojne alijanse.

20120209_120209-logo-Summit-Chicago_rdax_276x220

Lideri NATO-a su zvanično odobrili plan za transfer vodeće odgovornosti za borbene operacije na afganistanske sigurnosne snage do sredine naredne godine.

Barak Obama je rekao da je ovo dio mape puta ka okončanju rata i prelasku na planirano povlačenje stranih borbenih trupa do kraja 2014.

NATO generiše obećanja za troškove dugoročne obuke afganistanske vojske. Procjenjuje se da će godišnji troškovi nakon 2014. biti nešto viši od 4 milijarde i da će biti razmatrani redovno na osnovu sigurnosne situacije.

NATO je također donio odluke u cilju održivosti i sposobnosti NATO-a da odgovori na buduće prjetnje u teškim ekonomskim vremenima.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da to obuvhata predanost takozvanim strategijama „pametne odbrane“ i razmjene resursa.

„Donijeli smo odluku da pametno investiramo u našu odbranu, čak i u vrijeme štednje i angažovali naše partnere širom svijeta da se pozabave izazovima sa kojima smo svi suočeni u 21 vijeku.“

2012_NATO_3

NATO samitom okončana su četiri dana diplomatije na visokom nivou, uključujući samit G-8 kome je, u Kemp Dejvidu u Merilendu, domaćin bio predsjednik Obama.

Zvaničnu bh. delegaciju na NATO Samitu u Čikagu, 21. maja 2012. godine predvodio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U završnoj Deklaraciji NATO Samita u Čikagu saveznici su snažno podržali aspiracije BiH ka članstvu u NATO-u. Pozdravljen je značajan napredak uključujući formiranje VM BiH kao i politički dogovor postignut 9. marta 2012. godine o knjiženju nepokretne vojne imovine. NATO će i dalje pratiti napredak u implementaciji i pružati BiH svu neophodnu pomoć. Također, saveznici su izrazili zahvalnost BiH na učešću u NATO mirovnim operacijama.

Razgovor sa Kolindom Grabar-Kitarović: “NATO samit u Čikagu je potvrdio predanost atlantske veze”

21.05.2013

Reporter Al Jazeere sa samita NATO-a u Chicagu, Ivica Puljić, razgovarao je sa pomoćnicom generalnog tajnika NATO-a za javnu diplomatiju, Kolindom Grabar-Kitarović.

 

U Chicagu bez odluka o proširenju NATO-a

11 maj 2012

NATO će poslati jasnu, pozitivnu poruku zemljama koje žele postati članice kako bi podržali njihove ciljeve, izjavio Gordon.

Philip Gordon pomoćnik je zamjenika Hillary Clinton za Evropu i Evroaziju [AFP/Getty Images]

Piše: Ivica Puljić

Pomoćnik zamjenika Hillary Clinton za Europu i Euroaziju Philip Gordon bio je svjedok na saslušanju u senatskom Odboru za vanjske poslove o predstojećem summitu NATO saveza u Chicagu.

Tom je prilikom govorio i o balkanskim zemljama i učlanjenju u NATO savez:

“NATO savez neće u Chicagu donositi odluke o daljem proširenju, ali hoće poslati jasnu, pozitivnu poruku zemljama koje žele postati članice kako bi podržali njihove ciljeve. Sjedinjene Države jasno poručuju da su vrata NATO saveza otvorena za europske demokratske države koje su voljne i u stanju su preuzeti na sebe odgovornosti i obveze koje sa sobom donosi članstvo. Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Gruzija blisko surađuju sa savezom kako bi ispunili kriterije za članstvo u NATO-u”, poručio je Philip Gordon senatorima. Nastavak …..

Zemlje regije neće biti pozvane u NATO u Chicagu

Ivica Puljić o NATO samitu

Ivica Puljić o usvajanju deklaracije NATO-a o Afganistanu

NATO SAMIT U LISABONU

21.11.2010

U Lisabonu je 19. i 20. novembra 2010. godine održan NATO samit. Predsjednici država i vlada zemalja članica NATO-a usvojili su novi Strateški koncept, dokument na osnovu koga će Savez funkcionirati u narednih 10 godina.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je da je ovo jedan od najvažnijih samita u šezdesetjednogodišnjoj historiji NATO-a, napomenuvši da će usvojeni dokument garantirati efikasnost NATO-a u zaštiti sigurnosti, mira i napretka stanovništva i teritorija svojih zemalja članica. Nastavak ….

NATO samit u Bukureštu

04.04.2008.

Najveći samit NATO-a u povijesti održan je 4.4. 2008. godine u Bukureštu, a među konkretnim odlukama koje su donijeli njegovi čelnici je i ona o upućivanju poziva Hrvatskoj i Albaniji da se priključe Savezu.

logo-180px

Hrvatska i Albanija su nagrađene za dugotrajne i teške reforme i postale su spremne doprinositi euroatlantskoj i sigurnosti jugoistočne Evrope, dok je gorak okus ipak ostavilo izostavljanje iz paketa Makedonije, čiju je pozivnicu blokirala Grčka zbog neriješenog spora oko imena te bivše jugoslavenske republike. Nastavak …

Comments are closed.

%d bloggers like this: