//
Globalno

NATO ČLANICE I PARTNERSKE ZEMLJE

ScreenHunter_46 Mar. 21 12.53

SARADNJA NATO-a I OSTALIH MEĐUNARODNIH ORGANIZACIJA U EVROPI I OKRUŽENJU

ScreenHunter_59 Apr. 01 16.38

 

Rasmussen: Ruska agresija na Ukrajinu podriva mir i sigurnost na starom kontinentu

Autor  

Anders Fogh Rasmussen / 24sata.info

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen poručio je danas iz Varšave Rusiji da svojom agresijom na Ukrajinu podriva mir i sigurnost u Evropi, te da će NATO prilagoditi toj novoj realnosti svoje odbrambene i planove o razmještanju trupa na svojoj istočnoj granici.

-Ruska agresija na Ukrajinu podriva mir i sigurnost na starom kontinentu. Rusija tvrdi da su naše aktivnosti neprijateljske. To nije istina. To je apsurdno. Naš odgovor je solidarnost saveznika – kazao je Rasmussen danas nakon susreta s predsjednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim.

-Naša privrženost kolektivnoj odbrani je čvrsta kao stijena. Sada i ubuduće. Zato saveznički avioni iz raznih zemalja jačaju sigurnost saveznika od Baltika do Crnog mora. Nastavit ćemo da je jačamo, preko manevara, preko odbrambenih planova i preko daljeg razmještanja trupa NATO-a – rekao je Rasmussen. Nastavak …. 

NATO – Rusija: Partenerstvo koje nije lako

04.03.2014

ScreenHunter_128 Mar. 04 14.27

PROTUTERORISTIČKI TEST RUSIJE I NATO-A

31.10.2013

Rusija i NATO zajedno rade na projektu detekcije eksploziva na daljinu u cilju sprječavanja terorističkih napada u sustavima javnog prijevoza.

Tehnologija za detekciju eksploziva na daljinu u realnome vremenu prvi put je testirana u podzemnoj postaji jednog velikog europskoga grada, a pokus zajedno izvode Rusi i zemlje NATO-a, objavio je NATO u srijedu.

Rezultati su uvjerljivi i utiru put široj upotrebi te tehnologije. Pokusom je završena faza razvoja i testiranja STANDEX-a, programa detekcije eksploziva na daljinu, na kojem su četiri godine zajedno radili stručnjaci NATO-a i Rusije. Nastavak ….

IZJAVA MINISTARA VANJSKIH POSLOVA NATO-A O DEMOKRATSKOJ NARODNOJ REPUBLICI KOREJI

24.04.2013

Ministri vanjskih poslova NATO-a snažno su u utorak na svom sastanku osudili nastavak razvoja balističkih projektila i nuklearnog oružja od strane Sjeverne Koreje kao i nedavnu zapaljujuću i prijeteću retoriku koja dolazi od strane tamošnjeg režima.

“Sjevernokorejske provokativne akcije izravno krše rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i ozbiljno ugrožavaju regionalnu stabilnost i izglede za trajnim mirom na Korejskom poluotoku kao i međunarodni mir i sigurnost. Pozdravljamo jednoglasno donesenu Rezoluciju 2094 Vijeća sigurnosti UN-a u odgovoru na sjevernokorejski nuklearni test od 12. veljače. Nastavak …..

VIJEĆE NATO-RUSIJA PROŠIRUJE PODRŠKU AFGANISTANSKOM RATNOM ZRAKOPLOVSTVU

24.04.2013

Ministri vanjskih poslova NATO-a, zajedno sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim složili su se o proširenju podrške afganistanskom ratnom zrakoplovstvu tijekom sastanka Vijeća NATO-Rusija (NRC) u utorak (23. travnja). “Danas smo pokrenuli drugu fazu NATO-Rusija fonda za održavanje helikoptera u Afganistanu”, rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Odlukom se širi NRC-ova potpora Afganistanskom ratnom zrakoplovstvu pružanjem obuke tehničara za više vrsta helikoptera u novim područjima kao što su razvoj medicinske evakuacijske sposobnosti afganistanskog zrakoplovstva. “Ovaj projekt je od velike vrijednosti za Afganistan i pokazuje kako napori Vijeća NATO-Rusija mogu napraviti vitalni doprinos sigurnosti i stabilnosti u Afganistanu”, rekao je glavni tajnik, koji je predsjedavao NRC-om. Cilj Fonda je pomoći u jačanju sposobnosti afganistanskog zrakoplovstva u učinkovitijem rukovođenju flotom od 47 helikoptera pružajući obuku za tehničare i potrebne rezervne dijelove. Projektom, koji je pokrenut u ožujku 2011. do sada je obučeno 30 tehničara. Nastavak ….

IZRAVNA SIGURNA TELEFONSKA VEZA NATO-A I RUSIJE

General zbora Knud Bartels, predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a (CMC) i predsjednik vojnog odbora Vijeća NATO-Rusija (NRC), uspostavio je u četvrtak 14. veljače povijesni telefonski poziv s generalom zbora Valerijem Gerasimovim, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije. Nastavak …..

RASMUSSEN: U RUSKOM JE INTERESU DA OSIGURA VRLO POZITIVAN ODNOS S NATO ČLANICAMA

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen dao je u subotu intervju ruskoj agenciji Interfax i dnevnom listu Novaya Gazeta u kojem govori o rezultatima sastanka Vijeća NATO-Rusija (NRC), perspektivama odnosa NATO-a i Rusije i najaktualnijim pitanjima međunarodne zajednice. Ekskluzivno donosimo puni prijevod intervjua. Nastavak ….

Comments are closed.

%d bloggers like this: