//
Region-susjedi

Crna Gora i NATO

Na osnovu Deklaracije o nezavisnosti, usvojene u Skupštini Crne Gore 3. juna 2006. godine, Crna Gora se jasno opredjelila za evroatlantske integracije koje predstavljaju jedan od prioriteta u aktivnostima Vlade. Prijemom u članstvo Partnerstva za mir Crna Gora se obavezala na poštovanje i implementaciju principa i odredbi sadržanih u osnovnom dokumentu Partnerstva za mir – Okvirnom dokumentu što garantuje stabilnost i bezbjednost potrebnu za ostvarivanje ostalih strateških ciljeva kao što je članstvo u Evropskoj uniji. Kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama i organizacijama, saradnju sa partnerima na bilateralnoj osnovi i u okviru najznačajnijih multilateralnih foruma, Crna Gora pruža doprinos stabilnosti i bezbjednosti, ne samo regiona, već i u širem kontekstu.

tn_Crna_Gora_NATO

Strategijom nacionalne bezbjednosti i Strategijom odbrane, Crna Gora je definisala izgradnju sistema bezbjednosti i odbrane kompatibilnim budućem članstvu u NATO.

Crna Gora je formalno postala članica NATO programa Partnerstvo za mir 14. decembra 2006. godine. Ciljevi učešća Crne Gore u PzM se odnose na pripremu Crne Gore za uključenje u NATO, reformu sistema bezbjednosti, standardizaciju, dostizanje interoperabilnosti snaga, sredstava i institucija, učešće u zajedničkim misijama i operacijama koje imaju za cilj uspostavljanje i očuvanje mira u svijetu. Nastavak …..

Hrvatska – NATO članica

Republika Hrvatska službeno je postala punopravnom članicom NATO-a 1. travnja 2009. godine. Kao punopravna članica Saveza RH je sudjelovala na summitu u Strasbourgu i Kehlu koji se održao u travnju iste godine.

nato4

Vanjskopolitička pozicija Republike Hrvatske ojačala je njezinim ulaskom u NATO savez, a njezine ideje i interesi puno se uspješnije profiliraju u međunarodnim forumima. Hrvatska je od ulaska u članstvo postala sastavni dio NATO-a te zajedno s još 27 zemalja članica sudjeluje u upravljanju tim Savezom. Najvidljiviji primjer za to bio je rad na novom strateškom konceptu NATO-a dokumenta koji je stvorio odrednice za djelovanje Saveza u 21. stoljeću. Riječ je o jednom od temeljnih dokumenata za djelovanje NATO-a.

U sigurnosnom segmentu članstva RH u NATO-u  bitno je istaknuti sustav kolektivne obrane, kao i sustav odgovora na krize. Nastavak ….

Zašto Crna Gora treba što prije u NATO

23.06.2014

Interesi članica NATO za ovako nešto su pre svega dodatna garancija da će se region Zapadnog Balkana dodatno stabilizovati, te da u slučaju oružanih sukoba na primer u Bosni, pored Hrvatske, ima još jednu članicu koja može brzo da reaguje. Nažalost, ovakav scenario u regionu, dodatno provociran sve agresivnijim delovanjem „Putinovog orkestra“ (pojedinci, organizacije, mediji i delovi državnog aparata koji šire propagandu Putinove Rusije i osporavaju evroatlantske integracije) koji u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori, te generalno komplikovanom situacijom u Makedoniji, ne sme se ne uzeti u razmatranje.

CEAS_Roditelji_u_crnom_12

Način na koji je Rusija argumentovala aneksiju Krima, koja nema nikakve veze sa Kosovom, može se pre koristiti kao „argument“ za otcepljenje Republike Srpske, juga Srbije, Sandžaka, severa Kosova… Ovakvim gestom NATO bi, takođe, pokazao da poštuje svoje saveznike. Crna Gora, što se u Srbiji malo zna, jedna je od zemalja koja ima svoje snage u ISAF misiji u Avganistanu. Prijemom Crne Gore NATO bi pokazao i da se ne usteže od širenja, koje mu Rusija sve otvorenije spočitava. To je, naravno, „lakše“ raditi kada su u pitanju zemlje koje se granične sa Rusijom, pre svega zato što one kasne sa drugim vrstama demokratske konsolidacije potrebne za članstvo, ali ni tu argument o „pravu Rusije da se buni protiv NATO na svojim granicama“ ne stoji. Turska, Norveška i SAD imaju granice sa Rusijom. Ruske namere na Zapadnom Balkanu sve su očitije, nije u pitanju samo zaustavljanje NATO integracija već pre svega EU integracija spomenute tri zemlje. Tu su naravno i geostrateški interesi zaokruživanja severno-mediteranskog regiona u zajednicu stabilnih demokratija. Nastavak …. 

Авдагић: ЦГ припада НАТО-у

22.03.2014

Црна Гора је пред вратима НАТО-а и треба да добије позивницу за чланство, сматра директор Организације за промоцију сјеверно-атлантских интеграција из Хрватске, Денис Авдагић, оцјењујући да је хапшење Дарка Шарића добар доказ напретка безбједносног сектора.

Он сматра да питање уласка Црне Горе у НАТО не треба нужно везати за самит у Велсу, јер се проширење може десити и између два самита.

„Одлука о пријему нове чланице је, прије свега, политичка, али њој претходе бројна питања техничке природе или спремности земље на чланство. У том погледу Црна Гора је пред вратима Савеза, док је Грузија у доста сложенијој ситуацији“, казао је Авдагић агенцији Мина.

Хрватска ће, како је рекао, у сваком случају, сигурно подржати улазак Црне Горе у Алијансу, јер је и до сада била велики заговорник евроатлантских интеграција Црне Горе.

„Мислим да је управо у том погледу највећи заговорник проширења на самиту ове године Хрватска“, истакао је Авдагић. Наставак ….

Lakše do EU ako nas zovnu u NATO

19.03.2014

Crna Gora bi imala manje obaveza i lakše bi tekao proces pridruživanja Evropskoj uniji (EU) ukoliko dobije poziv za članstvo u NATO, jer ispunjenje standarda za Alijansu istovremeno znači i ispunjenje kriterijuma za ulazak u EU, smatra profesor Đorđije Blažić.

„Zajednička komponenta ovih procesa je da NATO i EU dijele iste vrijednosti, naročito u oblasti vladavine prava, borbe pritv organizovanog kriminala i korupcije, jačanje pravosuđa i bezbjednosti, što su inače komponente već otovrenih pregovaračkih poglavlja 23 i 24 Crne Gore i EU“, kazao je Blažić agenciji MINA.

Kako je naveo, odluka o ulasku u NATO samo bi ubrzala procese ulaska u EU. „NATO se povezuje sa procesom pridruživanja, ne kao uslov već kao lakši i brži prut u procesu pridruživanja države EU“, rekao je Blažić.

On je ocijenio da, ukoliko Crna Gora dobije poziv za članstvo u NATO, imala bi manje obaveza i mnogo lakše bi tekao proces pridruživanja Uniji jer, pojasnio je, ispunjenje standarda za NATO istovremeno znači i ispunjenje tih standarda za ulazak u Uniju. Nastavak …..

Neutralnost loša i skupa opcija

DEJAN ŠAJINOVIĆ, VEDRANA KULAGA – 14.03.2014 09:00

PODGORICA – Članstvo Crne Gore u NATO-u je, pored članstva u EU, apsolutni prioritet Crne Gore, rekao je Igor Lukšić, ministar spoljnih poslova Crne Gore.

On je izrazio uvjerenje da će Crna Gora biti spremna da u septembru ove godine na samitu alijanse prihvati poziv za članstvo. On je uvjeren da će Crna Gora pokazati konkretne rezultate u ključnim kriterijumima za članstvo, koji se odnose na reformu sistema bezbjednosti, standardizaciju oružanih snaga i institucija, učešće u zajedničkim misijama i operacijama koje imaju za cilj uspostavljanje i očuvanje mira u svijetu. Osim ovih odbrambenih prioriteta, važan kriterijum za članstvo je i funkcionalna pravna država.

“Crna Gora će biti spremna prihvatiti poziv, ukoliko to bude samit proširenja NATO-a, a naši građani kroz snažan javni dijalog koji smo pokrenuli u prethodnom periodu, prepoznaće važnost i privilegiju sistema koji podrazumijevaju našu sigurnu budućnost”, rekao je Lukšić. Nastavak ….

Србија и НАТО

07.03.2014 14:00 | В. Кулага, Д. Шајиновић

Бањалука – Србија има јединствену прилику да постане регионални лидер, али то неће моћи остварити ако не постане чланица NATO-а, сматра угледни војни аналитичар из Београда Александар Радић.

NATO Secretary General visits New York

Он истиче да у ситуацији у којој цијели регион и све земље у ближем и даљем окружењу Србије теже ка чланству у овој војно-политичкој организацији, она остаје маргинализована и не може у потпуности остварити свој капацитет који би иначе имала. Радић каже да је Србија већ испреплетена са NATO-ом кроз бројне пројекте и учешће у разним мисијама у које су укључене земље чланице. Наставак ….

Aleksandar Dedović: Ne postoji nijedan kvalitetan argument protiv NATO-a

PODGORICA – Benefiti članstva u NATO su bezbjednost, stabilni, razvijeni i svjetski moćni partneri koji će nam pomagati, izdvajanje manje sredstava za odbranu, zrelije i odgovornije društvo… Pad podrške evroatlantskim integracijama dešava se zbog lepršavog i nespretnog pristupa komunikaciji sa građanima i ignorantskog stava prema većini koja se protivi članstvu u Alijansi – kaže u intervjuu za Pobjedu direktor nevladine organizacije Alfa centar Aleksandar Dedović. 

Razgovarala Maja Đurđić 23.01.2014

POBJEDA: Posljednja istraživanja pokazuju da 37% građana podržava ulazak Crne Gore u NATO. Zbog čega, prema Vašoj ocjeni, pada podrška evroatlantskim integracijama?

Aleksandar Dedovic NVO Niksic foto Dragan Mijatovic u 300x199 Aleksandar Dedović: Ne postoji nijedan kvalitetan argument protiv NATO aDEDOVIĆ: Lično smatram da je osnovni razlog zbog čega je broj onih koji danas imaju pozitivan stav prema članstvu u Alijansi manji nego prije pet godina isključivo neozbiljan i površan odnos cijele zajednice, a pogotovo institucija izvršne vlasti prema ovom značajnom spoljnopolitičkom prioritetu. Sa jedne strane nezainteresovanost, a sa druge veoma lepršav i nespretan pristup komunikaciji sa građanima, ignorantski stav prema većini koja se protivi članstvu u NATO-u i nedostatak koordinacije u sprovođenju Komunikacione strategije su ključni razlozi. Nestručnost, neznanje i nedostatak hrabrosti kod onih čiji je primarni zadatak da objasne razloge zbog kojih je NATO članstvo potreba i interes Crne Gore, nametnuli su im arogantan stav i upotrebu nejasne i običnim građanima potpuno konfuzne terminologije. Tome se moraju dodati preskupe aktivnosti koje okupljaju istomišljenike daleko od običnog naroda, nevješto i na silu organizovanje „Speaking toura“ i sličnih događaja. Sve to dovodi do toga da rezultati istraživanja koji se uglavnom ne mijenjaju ili se bilježi pad podrške itekako imaju uticaja na formiranje stava kod neopredijeljenih građana koji pažljivo prate sva zbivanja na ovu temu, a što je najozbiljnije, uzrokuju i kolebanje kod onih koji su do juče Crnu Goru željeli da vide kao članicu Alijanse. Nastavak …

SRBIJA I HRVATSKA UDRUŽUJU SNAGE U OKVIRU VOJNIH PROJEKATA

Saradnja između vojski Srbije i Hrvatske može biti od pomoći tim zemljama u prevazilaženju odnosa iz prošlosti i kreiranju bolje stabilnosti na Balkanu, kako su saopštila dvojica ministara odbrane, a bit će i važna za kandidaturu Srbije za pristupanje EU.

Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji, izjavila je da bi bliža saradnja između dviju vojski mogla pomoći Srbiji na njenom putu ka EU.

“EU cijeni napore usmjerene na rješavanje svih sukoba iz prošlosti, i ja vjerujem da bi to mogao biti vrlo važan plus za proces integracija Srbije u EU,” izjavila je Bobićeva za SETimes. Nastavak ….

ODABRALI NATO: Crna Gora odbila ruski zahtjev za vojnim korištenjem luke Bar

20.12.2013

Milica Pejanović Đurišić

Crna Gora negativno je odgovorila na zahtjev Ruske Federacije koja je još prije nekoliko mjeseci tražila od nje dozvolu da u luci Bar instalira svoju vojnu bazu koja bi bila logistička potpora njenoj pomorskoj floti u Sredozemlju, objavio je u četvrtak podgorički dnevni list “Vijesti”.

Pozivajući se na više neimenovanih izvora u crnogorskoj vladi, list navodi da je nakon upita iz Moskve u Podgorici na najvišoj razini donesena odluka da se odbije zahtjev Ruske Federacije, koja je Bar tražila zato što je neizvjesno hoće li moći zadržati svoju vojnu bazu u luci Tartus u Siriji. Nastavak …..

Beograd: Prekinut skup NATO-a

12.11.2013

Grupa aktivista ljevičarskih organizacija protestovala je protiv održavanja međunarodnog studentskog skupa SIM NATO, koji je u Beogradu okupio 100 učesnika iz 50 zemalja.NATO-skup

Nekoliko mladića je upalo na otvaranje konferencije, gdje su raširili transparent sa porukom “Ne zaboravljamo, ne opraštamo, ne u NATO” i obilježjima političke organizacije NKKPJ-SKOJ.

Učesnici protesta su organizatore konferencije optužili za, kako su rekli, propagiranje ubijanja djece, a uslijedila je višeminutna žučna rasprava koju je pratilo skandiranje “NATO ubice napolje iz Srbije” i “Neće proći NATO gangsteri”, javili su beogradski mediji. Nastavak ….

Црна Гора: Мале шансе за чланство у НАТО 2014.

05.08.2013

Кључни разлог који би могао утицати на то да САД и њихови партнери не одшкрину врата Црној Гори је мала подршка јавности чланству у НАТО-у

Zamjenica ministra poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić učestvovala na „Vroclav globalnom forumu 2013“ u Poljskoj
14.06.2013

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić je 14. juna 2013. godine učestvovala na “Vroclav globalnom forumu 2013” u Poljskoj. Konferenciju organizuje Atlantsko vijeće iz Vašingtona, a predavači i učesnici na konferenciji su bili predstavnici evropskih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država, zemalja regiona, kao i predstavnici Evropske unije, NATO-a, te nevladinog sektora.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je uzela učešće kao govornik na panelu „Budućnost proširenja NATO-a“, pri čemu je informirala o trenutnom statusu NATO integracionog procesa u BiH. Zamjenica ministra Trišić-Babić je istakla da samo članstvo u NATO-u nije jedini cilj zemlje aspiranta, već i reforme zemlje koje se kroz integracije sprovode, te sa tog stanovišta prije svega treba posmatrati NATO integracije. Za ulazak u NATO zemlja mora da dosegne određeni nivo reformi i standarda, te stoga ovaj proces nije jednostavna aktivnosti proširenja Saveza na nove članice, već prije svega jedan dinamičan i višedimenzionalan proces. Nastavak ….

28 ČLANICA NATO-A I EU, ŠIRENJE DO DALJNJEG ODGOĐENO!

13.06.2013

Slijedeći NATO summit održat će se 2014. godine. Bit  će to iznimno važan događaj na kojem će se najviše govoriti o Afganistanu s obzirom na planirani kraj savezničke misije u toj zemlji. Nažalost to neće biti summit proširenja.

Tu se ne radi o predviđanju nego o informacijama koje sam dobio ovaj tjedan tijekom boravka u NATO stožeru.

Crna Gora i Makedonija neće postati članice Saveza. U slučaju Crne Gore radi se o tomu da zemlja nije spremna za članstvo, dok je Makedonija zaustavljena pred vratima NATO-a zbog svog imena, odnosno spora s Grčkom. Nastavak ….

ВРАТА НАТО-А ОТВОРЕНА, АЛИ ЗЕМЉЕ РЕГИОНА КОЛЕБЉИВЕ

08.06.2013

НАТО није захваћен замором од проширења, но земље региона шаљу колебљиве сигнале о свом прикључењу Сјеверноатлантској алијанси. И док је Црна Гора најдаље одмакла у процесу интеграција, али са великим падом подршке међу грађанима, у бх. ентитетима Федерацији БиХ улазак земље у Алијансу подржава око 87, а у Републици Српској око 37 %; у Македонији је та подршка највећа у региону али без назнака да ће учлањење у НАТО ускоро деблокирати договор са Грчком око државног имена.

То су неке од тема Форума ‘Будућност НАТО партнерства’ који се бави питањима глобалне, трансатлантске и безбједности у Југоисточној Европи уз учешће високих званичника, истакнутих академика и експерата из области безбједносне политике.

Да ли је НАТО захватио замор од проширења? То је било је кључно питање првог дана форума. Америчка амбасадорка у Црној Гори Су Кеј Браун одговара негативно.

“Врата НАТО су веома отворена за Црну Гору и све европске земље које желе да се придруже НАТО-у и испуне НАТО стандарде”, каже Су Кеј Браун. Наставак ….

Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić učestvovala na konferenciji „Budućnost NATO partnerstva“

07.06.2013

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić je 7. juna 2013. godine u Budvi otvorila konferenciju na temu „Budućnost NATO partnerstva“. Konferenciju organizuje Atlantsko vijeće iz Podgorice, a na konferenciji su kao predavači i učesnici bili prisutni predstavnici zemalja regiona, kao i predstavnici Evropske unije, NATO-a i nevladinog sektora.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je učestvovala kao govornik na panelu „NATO politika otvorenih vrata“, zajedno sa ministricom odbrane Crne Gore Milicom Pejanović-Đurišić, potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Slovenije Božom Cerarom i predstvanikom Maršal centra iz SAD-a Metju Rodsom. Nastavak ….

Dačić: Rusija je daleko, okruženi smo NATO-om

  • Utorak, 23 April 2013 09:21
Dačić: Rusija je daleko, okruženi smo NATO-om

Beograd — Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić smatra da je potpisivanje prijedloga briselskog sporazuma historijska odluka i tvrdi da nije tačno da je državni vrh prodao Kosovo zarad dobijanja datuma za početak pregovora sa EU.

Dačić je naglasio da je potpisivanjem prijedloga sporazuma sa Prištinom “spašeno ono što se spasti može” i dodao da je ulazak u EU nacionalni i državni interes Srbije.

“Ovaj narod treba da živi bolje zato što je Rusija daleko, zato što ne možemo sami okruženi NATO-om i EU i jer ne možemo imati bolju budućnost van integracija”, rekao je Dačić sinoć za “Radio-televiziju Srbije”. Nastavak ….

Hrvatska: Četiri godine u NATO-u

4. travnja 2013.

Prije četiri godine, na rođendan NATO-a, 4. travnja 2009. i Hrvatska se pridružila tom “najboljem društvu na svijetu” kako ga je nazvao hrvatski premijer Zoran Milanović. I doista, radi se o zemljama koje zajedno čine pola svjetske ekonomije, zemljama najviše demokracije.

Usporedo sa članstvom u NATO-u napreduje i hrvatska vanjska i obrambena politika. Danas hrvatska prepoznaje činjenicu da smo dio globalnog svijeta koji je zahvaljujući napretku tehnologije postao manji nego ikada prije. Stoga nas ne treba čuditi što i mala Hrvatska putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova reagira priopćenjima na događaje u svijetu.

Formalno pravno Hrvatska je postala članicom činom polaganja hrvatskog ratifikacijskog dokumenta (potvrde Sjevernoatlantskog sporazuma od strane Sabora) u američki State Department. Dokument je u ime Hrvatske 1. travnja 2009. predala tadašnja veleposlanica RH u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović, a današnja pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Možemo li na bolji način ilustrirati kako je Hrvatska u punom smislu počela koristiti potencijale članstva.

Oružane snage RH ovu godišnjicu članstva dočekuju s punom prilagodbom NATO standardima. Naime svečanim potpisivanjem Deklaracije o završetku NATO integracije u Zagrebu 25. listopada 2012. obilježena je puna integracija Hrvatske u Savez.

Danas naši studenti imaju priliku prijaviti se za stažiranje u NATO-u, naše tvrtke aplicirati na poslove, a građani prijaviti na natječaje za zapošljavanje, poput Kolinde Grabar Kitarović koja je upravo putem javnog natječaja dobila priliku doći do najviše funkcije koju je žena držala u NATO-ovoj povijesti. Nastavak ….

Potpisan Plan Bilateralne vojne saradnje između Ministarstva odbrane Republike Hrvatske i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine

29.3.2013

Vojni ataše Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj brigadir Nikola Zekić i načelnik Službe za bilateralnu i regionalnu saradnju Ministarstva odbrane Republike Hrvatske gospodin Boško Rotim potpisali su 28.03 2013 godine u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske Plan bilateralne vojne saradnje između Ministarstva odbrane Republike Hrvatske i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine za tekuću 2013. godinu.


Godišnjim planom bilateralne saradnje definisana su područja zajedničkog interesa dvaju ministarstava pretočena u konkretne aktivnosti pojedinih organizacijskih cjelina. Ovogodišnjim planom predviđena je realizacija trinaest bilateralnih aktivnosti, između ostalih sastanci ministara odbrane i načelnika glavnih štabova, aktivnosti iz područja prenosa iskustava RH u prilagođavanju odbrambenog sistema i pristupanju evroatlantskim integracijama, kao i već tradicionalno saradnja po pitanju školovanja pripadnika oružanih snaga BiH na HVU „Petar Zrinski“. Potpisivanje Plana bilateralne saradnje doprinijet će jačanju odnosa dviju država, te sveukupnim naporima izgradnji povjerenja, stabilnosti i bezbijednosti u Jugoistočnoj Evropi. Nastavak ….

Rasmusen: Crna Gora važan saveznik Alijanse

27.03.2013

BRISEL – Crna Gora je važan saveznik Sjevernoatlantske alijanse i važan kandidat za članstvo u NATO, rekao je danas u Briselu generalni sekretar NATO Anders Fog Rasumsen prilikom sastanka sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

“Crna Gora je važan saveznik Alijanse i važan kandidat za članstvo u NATO. Vaša Evro-atlantska integracija je vizija koju svi dijelimo. Mi smo čvrsti u našoj riješenosti da vas podržimo na putu za članstvo u NATO”, rekao je Rasmusen.

20091127_091127a-018_rdax_600x399

Crna Gora se u decembru 2006. pridružila Partnerstvu za mir, a u decembru 2009. pozvana je u Akcioni plan za članstvo.

Reforme Crne Gore Rasmusen je ocijenio kao “ambiciozne” i “na pravom putu” i dodao da Alijansa potstiče tu zemlju da nastavi sa svojim radom, pogotovo u sprovođenju vladavine prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Nastavak …

CRNOGORSKI PREMIJER SASTAO SE S GLAVNIM TAJNIKOM NATO-A

26.03.2013

Premijer Crne Gore Milo Đukanović posjetio je u utorak sjedište NATO-a te se sastao s glavnim tajnikom Andersom Foghom Rasmussenom. “Crna Gora je važan partner Savezu i važna aspirantica za članstvo u NATO-u”, rekao je glavni tajnik.

“Vaše euroatlantske integracije su vizija koju svi mi dijelimo. Snažno podupiremo vaš putu prema članstvu u NATO-u”, dodao je.

Crna Gora se pridružila Partnerstvo za mir (PzM) u prosincu 2006., a pozvana je u Akcijski plan za članstvo (MAP) u prosincu 2009.

Premijer Đukanović ukazao je na punu posvećenost reformama, kako bi Crna Gora spremno dočekala slijedeći summit NATO-a koji će se baviti proširenjem i u tom kontekstu podsjetio na prioritete svoje vlade u tom procesu, jačanje vladavine prava, sigurnosne reforme, jačanje podrške javnosti. Nastavak….

Osmić i Džaferi o obavezama prema NATO-u
20.03.2013
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH

Osmić i Džaferi o obavezama prema NATO-u

Ministri odbrane BiH i Makedonije Zekerijah Osmić i Talat DŽaferi istakli su danas važnost saradnje dvije zemlje, kao i regionalne saradnje, a posebno kada je riječ o obavezama na putu ka članstvu u NATO.

Osmić je rekao da je na današnjem sastanku u Sarajevu razgovor dvije delegacije bio fokusiran na unapređenje odbrambene saradnje u sklopu regionalnih inicijativa. Nastavak ….

“Serbian International Model NATO – SIM NATO 2013”

13.03.2013simnato_eng

We are very excited and proud to announce that SIM NATO 2013 will be the first simulation of the NATO decision-making process in Serbia and the largest one in our region. It is important to us that during the 5 day conference students and the public opinion in Serbia meet the structural functioning of the NATO organization.

The inaugural SIM NATO 2013 will simulate a Ministerial Summit, where the participants will act as Ministers of Defense and Foreign Affairs, respectively, to formulate responses to a series of crisis situations. Read more… 

DESET GODINA OSRH U OPERACIJI ISAF U AFGANISTANU

01.03.2013

Dana 28. veljače 2003., prije 10 godina upućen je 1. hrvatski kontingent u Međunarodnu mirovnu operaciju u Afganistan (ISAF) čime je Republika Hrvatska započela svoje sudjelovanje u toj NATO vođenoj misiji. Prvi hrvatski kontingent sastojao se od 50 pripadnika oružanih snaga, u kojem je glavninu snaga činio Vod vojne policije.

Od tada pa zaključno s 20. hrvatskim kontingentom koji se trenutno nalazi u području operacije sa 291 pripadnikom OSRH sveukupno je u operaciji ISAF sudjelovalo je 3.872 pripadnika OSRH. Nastavak ….

Lagumdžija, Poposki: EU, NATO, regionalna saradnja

SRIJEDA, 27 VELJAČA 2013 14:37

SARAJEVO – Najvažniji aspekti suradnje BiH i Makedonije su euroatlanske integracije, a dogovor o suradnji poslovnih zajednica dviju zemalja bitan je zbog činjenice da su ekonomije ove dvije zemlje pojedinačno male, poručio je ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Poposki nakon današnjeg susreta sa šefom bh. diplomacije Zlatkom Lagumdžijom, javlja Anadolija.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija i ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Poposki, koji boravi u službenoj posjeti BiH, potpisali su danas u Sarajevu Protokol o suradnji u oblasti diplomatske obuke.

Popski je izrazio posebno zadovoljstvo što posjećuje BiH na obilježavanje 20. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između ove dvije zemlje. Nastavak ….

Potpisan Plan bilateralne vojne suradnje između Ministarstva obrane BiH i Ministarstva obrane Republike Srbije

U Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine, 07.03.2012. godine, potpisan je Plan bilateralne vojne suradnje za 2012. godinu između Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva obrane Republike Srbije.

Plan su potpisali pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i vojni izaslanik Republike Srbije u Bosni i Hercegovini brigadir Zoran Stojiljković. Nastavak …..

Josipović: Hrvatsko članstvo u NATO savezu nije prepreka nabavci ruske vojne opreme

Jure Mišković/CROPIX

Autor: Jutarnji list

Objavljeno: 02.02.2013

Hrvatsko članstvo u NATO-u nije prepreka nabavci ruske vojne opreme i naoružanja, a Hrvatska će izabrati ono što joj je najpovoljnije, rekao je u subotu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanaka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom tijekom Muenchenske sigurnosne konferencije. Nastavak ….

Članstvo u NATO: Ko je sljedeći?

29.01.2013.

Vojnom savezu NATO-a pripadaju gotovo sve evropske države. Deset godina nakon posljednjeg velikog proširenja, još četiri zemlje čekaju na članstvo. Rusija na to gleda kritički.

Prije deset godina Sjevernoatlanski savez započeo je proces prijema u članstvo sedam država u istočnoj Evropi, koje su se Alijansi i zvanično pridružile 2004. godine. Na sastanku u Pragu 2002. tadašnji generalni sekretar NATO-a Džordž Robertson izjavio je da proširenje nije upereno protiv Rusije ili bilo koje druge zemlje. „NATO nikada nije bio ekskluzivna organizacija. Od početnih 12 država-osnivača, proširili smo se na 14, 15,16 članica. Godine 1999. bilo nas je 19 i vrata NATO-a su još uvijek otvorena.“ Nastavak ….

Euroatlantsko partnersko vijeće

Euroatlantsko partnersko vijeće (Euro-Atlantic Partnership Council), osnovano 1997. godine, okuplja članice NATO-a i partnere, sada već u broju od ukupno 49 zemalja (26 članica NATO + 23 zemlje-partneri), u okviru multilateralnog foruma za redovni dijalog i konsultacije po pitanjima političkih i sigurnosnih tema. Također služi i kao politički okvir za pojedinačne bilateralne odnose koji se razvijaju između NATO-a i zemalja koje učestvuju u Partnerstvu za mir. Nastavak ….

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić sa ambasadorom Republike Turske u BiH Ahmetom Yildizom razgovarala o procesu evro-atlantskih integracija u Bosni i Hercegovini
25.01.2013

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić sastala se u Sarajevu 24. januara 2013. godine sa ambasadorom Republike Turske u BiH Ahmetom Yildizom. Glavna tema sastanka su bila aktuelna dešavanja na putu Bosne i Hercegovine prema NATO-u i Evropskoj uniji, te bilateralni odnosi između dvije zemlje.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je sagovornika upoznala o sastanku država članica EU i zemalja koje su na putu ka EU, koji je nedavno održan u Dablinu. Bosna i Hercegovina uživa nepodjeljenu podršku država članica EU na njenom putu integracija i sa tog stanovišta je jako važno da Bosna i Hercegovina izvrši implementaciju presude Sejdić-Finci do aprila ove godine, čime bi se otvorila mogućnost podnošenja aplikacije za kandidaturu i prihvatanja BiH u status kandidata u 2013. godini. Nastavak….

Neutralna Srbija u NATO okruženju: Javna diskusija o vojnoj neutralnosti Srbije

ScreenHunter_69 May. 23 16.33 

Jan Litavski: Kontroverze vojne neutralnosti Srbije

ScreenHunter_70 May. 23 16.34

NATO za regionalni pristup protuzračnoj obrani kroz program BRAAD

Datum objave: 16.02.2012

Sudeći prema službenom dokumentu NATO saveza koji je postao dostupan široj javnosti koncem prošle godine, Savez je zagovornik regionalnog pristupa protuzračnoj obrani, a s time se suglasila i Republika Hrvatska na sastanku zemalja Američko – jadranske povelje 27-28.lipnja 2011. Ministri obrana zemalja A5, koju čine SAD, Hrvatska, Albanija, BiH, Crna Gora tada su zaključili: Nastavak ….

BiH, Crna Gora i Makedonija zajedno će braniti vazdušni prostor

OBJAVLJENO: 13.12.2011

Crna Gora, BiH i Makedonija uskoro će započeti projekat izrade zajedničke vazdušne odbrane posredstvom partnerstva koje se realizuje u okviru Američko-jadranske povelje, najavio je ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić.

On je napomenuo da je zajednička aktivnost tri države dogovorena na sastanku održanom  u Albaniji. Nastavak …..

Успјешна сарадња бх. и македонске армије

Објављено 15.11.2011.

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генералпуковник Миладин Милојчић примио је данас у Сарајеву начелника Генералштаба Армије Републике Македоније генералмајора Горанча Котевског који је допутовао у дводневну званичну посјету БиХ.

Milojčić i Kotevski

Милојчић и Котевски

Милојчић је, у изјави за медије, истакао да оружане снаге Македоније и БиХ имају много додирних тачака те да ће и до сада успјешна сурадња бити настављена.  Наставак ….

КОНФЕРЕНЦИЈА: “Хајде да разговарамо о НАТО”

ScreenHunter_71 May. 23 16.47

Comments are closed.

%d bloggers like this: