//
NATO 2020: Zadaci – Transformacija
NOVI STRATEŠKI KONCEPT I SUOČAVANJE SA NOVIM IZAZOVIMA

Na samitu u Lisabonu usvojen je novi Strateški koncept, dokument koji definiše pravac djelovanja i razvoja Saveza u deceniji koja slijedi. Suštinska uloga Saveza se ne mijenja i njegov primarni cilj ostaje kolektivna odbrana svih zemalja članica a njegovo djelovanje i dalje je vođeno temeljnim principima očuvanja međunarodnog mira i bezbjednosti i demokratskih vrijednosti.

Potvrđena je privrženost NATO-a zemljama Zapadnog Balkana i naglašeno je da će saveznice nastojati da olakšaju evroatlantske integracije Zapadnog Balkana u cilju obezbjeđivanja trajnog mira i stabilnosti zasnovanih na demokratskim vrijednostima, regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima. Na samitu je potvrđena politika otvorenih vrata za sve zemlje koje dijele vrijednosti Saveza.

Jedan od osnovnih motiva za usvajanje novog Strateškog kocepta je suočavanje sa novim izazovima. Proaktivan pristup u skladu sa zahtjevima realnog stanja NATO je već primijenio po pitanju upravljanja krizama i konfliktima. Počeo je da integriše vojne i ne-vojne, tj. civilne aspekte djelovanja na tom polju, što je pristup koji sve više u svijetu dobija na značaju i pokazuje dobre rezultate, u skladu sa sveobuhvatnim pristupom bezbjednosti koji reflektuje svijest o tome da su konflikti i krize kompleksna stanja koja zahtijevaju širi, društveni pristup, a ne samo vojni.

NATO Strateški koncepti 1949 – 2013

“NATO Briefing: Novi bezbjedonosni izazovi” – Jedni od najozbiljnijih izazova sa kojima se NATO suočava u dolazećim dekadama uključuju oružja za masovno uništenje, cyber prijetnje, prijetnju raketnim napadima, energetsku bezbjednost i pirateriju. Brošura diskutuje puteve kojima Savez ima namjeru da se pozabavi novim bezbjedonosnim izazovima.

“NATO Briefing – Tackling New Security Challenges” – Some of the most important challenges facing NATO in the coming decades include terrorism, the proliferation of weapons of mass destruction, cyber security, the threat of missile attack, energy security and piracy. This Briefing discusses the ways in which the Alliance aims to tackle these new security challenges.

ScreenHunter_61 Apr. 03 16.12

“Снажан НАТО у свијету који се мијења” – говор Генералног секретара НАТО-а Адерс Фог Расмусена на Бриселском форуму

A strong NATO in a changed world – Speech by NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen at the Brussels Forum

20.03.2014

Secretary General’s Annual Report sets out priorities to shape ‘Future NATO’

27.01.2014

Investing in the right capabilities, maintaining connected forces and deepening and widening cooperation with partners are key to shape a NATO which is able to meet future challenges said NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen at the launch of his Annual Report on Monday (27 January 2014). “In September we will meet in Wales to shape Future NATO: an Alliance that is robust, rebalanced and ready to provide security for the next generation,” said the Secretary General.

In the Annual Report, which looked at what NATO achieved last year and set out the challenges for the year ahead, the Secretary General noted that NATO is now more effective and efficient than at any time in its history, but said that Allies will need to “maintain the momentum of transformation” at the Wales Summit. Read more ….

АНТИРАКЕТНИ СИСТЕМ НАТО-А У РУМУНИЈИ ЈАЧА СИГУРНОСТ ЕВРОПЕ

16.11.2013

НАТО је обновио изградњу војне базе у Румунији постављањем антиракетног штита за заштиту европских земаља од балистичких пријетњи које потичу с немирног Блиског Истока, посебно из проблематичних држава попут Ирана, изјавили су за SETimes  званичници и стручњаци из Букурешта.

“Ракетне пријетње по савезничку територију и становништво су реалне и у порасту,” изјавио је замјеник генералног секретара НАТО-а Alexander Vershbow на свечаности у ваздушној бази Девеселу на југу Румуније. “НАТО-ова одбрана од тих пријетњи мора такођер бити реална. А мора и бити у стању да расте и да се прилагођава с порастом пријетње.”

“Румунија се придружила клубу држава-чланица НАТО-а, што ће осигурати једно од најусавршенијих рјешења против реалне пријетње коју балистички пројектил представља,” изјавио је на свечаности румунски предсједник Traian Basescu. Наставак ….

ALIJANSA POKAZALA SNAGU

08.11.2013

ScreenHunter_102 Nov. 08 11.14ScreenHunter_103 Nov. 08 11.14

KERI: ANTIRAKETNI ŠTIT U POLJSKOJ 2018. GODINE

Izvor: RSE (07. Novembar 2013.)

Sjedinjene Američke Države ne odustaju od razmeštanja antiraketnog štita u Poljskoj, poručio je državni sekretar Džon Keri u Varšavi, jutro nakon što je stigao u kratku posetu toj zemlji. Obećao je još  da će rakete presretači u bazi Radjikovo biti spremne 2018. godine. Ni zbog aktuelnog otopljavanja odnosa sa Iranom (nastupilo nakon što na mesto predsednika u toj državi došao umereniji Hasan Rohani), podvukao je Keri u razgovorima sa poljskim šefom diplomatije Radoslavom Šikorskim, neće se odustajati od planova za razmeštanje antiraketnog štita ne samo u Poljskoj, nego i Rumuniji. Nastavak ….

NATO: Spreman, izdržljiv i uravnotežen

22. rujna 2013.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen govorio je u četvrtak na Carnegie Europe u Bruxellesu o budućnosti NATO-a te je pozvao na stvaranje “spremnog, izdržljivog i uravnoteženog“ Saveza.

“Živimo u svijetu u tranziciji. Ona često dovodi do nemira i previranja. U takvim vremenima, trebamo nešto jako. Stabilno. I sigurno. Za 28 zemalja u Europi i Sjevernoj Americi, to je NATO. Svjedoci smo tragičnog previranja i turbulencije na NATO-ovoj jugoistočnoj granici. Također smo vidjeli nedavno obnovljene napore međunarodne zajednice u zaustavljanju užasnog krvoprolića u Siriji”, kazao je Rasmussen na početku govora pozdravivši dogovor SAD-a i Rusije o sirijskom kemijskom oružju naglasivši kako je slijedeći korak na Vijeću sigurnosti UN-a.

Glavni tajnik je dodao kako su događaji u blizini Damaska od 21. kolovoza ratni zločin. NATO ostaje “budan” i dalje će štititi svoju jugoistočnu granicu ali Savez ne može biti odgovor za svaku krizu naglasio je.

Po pitanju budućnosti Rasmussen je rekao kako se krize i vremena mijenjaju ali vrijednosti kojima savez teži neće. Saveznici ostaju predani individualnim slobodama, demokraciji, ljudskim pravima i vladavini prava istaknuo je. Nastavak ….

Паметна одбрана одржава НАТО спремним за будућност

22. августа 2013.

Ilustracija za Pametna obrana

НАТО савезници су успјешно завршили први од 29 текућих мултинационалних пројеката Паметне обране (Smart Defense) којима се осигурава спремност НАТО-а за будућност…

Ради се о развијању мултинационалног логистичког партнерства у одржавању хеликоптера у Афганистану, дијелу почетне серије пројеката које су покренули шефови влада и држава НАТО-а на суммиту у Чикагу у мају 2012. Наставак …. 

Radna jesen za NATO-ove snage za brzo djelovanje

22. kolovoza 2013.

NATO će provesti niz dinamičnih i zahtjevnih vježbi ove jeseni kojima će se testirati vojnici i zapovjednici snaga NATO-a za brzo djelovanje (NRF). Savez ima ambiciozne planove za povećanje obučnih aktivnosti u idućih nekoliko godina s ciljem održavanja spremnosti i interoperabilnost.

Planovi uključuju ambicioznije i češće vježbe, široki raspon scenarija i sveobuhvatan vježbovni plan kako bi se pokrio cijeli spektar mogućih misija Saveza.

“NRF je ključna komponenta NATO-ovih zajedničkih obrambenih sposobnosti”, rekao je general Filip Breedlove, NATO-ov vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Europi (SACEUR). “NATO-ove snage za brzo djelovanje su također bitne i u pogledu održavanja i povećanja sposobnosti snaga iz cijelog Saveza za zajedničko djelovanje, što će biti sve važnije dok se misija ISAF u Afganistanu smanjuje, a NATO priprema za buduće izazove”, dodao je Breedlove.” Nastavak ….

NATO ugovorio veliku nadogradnju proturaketne obrane

20. lipnja 2013.

NATO-ova informacijska i komunikacijska agencija (NCI) potpisala je u četvrtak s ThalesRaytheonSystems ugovor vrijedan 136 milijuna eura namijenjen značajnoj nadogradnji zapovijedanja i nadzora nad savezničkom proturaketnom obranom.

Uvođenjem novih sposobnosti u NATO-ov zračni zapovjedni i kontrolni sustav (ACCS) nadogradnja će ojačati i proširiti savezničko zapovijedanje i nadzor nad proturaketnom obranom. To će NATO-u omogućiti povezivanje senzora i presretača u pojedinim članicama za obranu od prijetnje balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa. Nadogradnja također poboljšava sposobnost NATO-ovog zračnog zapovjedništva u Ramsteinu za planiranje i izvršavanje proturaketne obrane.

“Potpisivanje ovog ugovora bit će velika tehnološka prekretnica i korak naprijed za NATO-ovu proturaketnu obranu”, rekao je Patrick Auroy, pomoćnik glavnog tajnika (ASG) NATO-a za obrambena ulaganja. “Ovaj ugovor veže dva najveća zajednički financirana ulaganja u NATO-u – zračnu i raketnu obranu – utirući put integriranom pristupu. Ono što je važno u ovome trenutku  je pravovremeno izvršenje”, dodao je Auroy. Nastavak ….

NATO štite bijeli hakeri

3. lipnja 2013.

Računalni napadi diljem svijeta postaju sve češći, alarmantniji i složeniji. Naše međusobno povezano društvo ovisi o novim tehnologijama, najčešće povezanih internetom, koje su konstantno pod napadima u kojima se traže mogućnosti zloporabe.

NATO se stoga oslanja na vještine računalnih sigurnosnih stručnjaka za procjenu svojih računalnih mreža i poduzima mjere za otklanjanje opasnosti i obranu od virtualnih (cyber) napada.

“Postavio sam se u poziciju hakera i simulirao hakerski napad kako bih mogao identificirati potencijalne slabe točke u našim sustavima, a zatim postaviti odgovarajuću obranu,” objašnjava Nuri Fattah, viši sigurnosni konzultant pri NATO-ovoj informacijskoj i komunikacijskoj agenciji (NCIA).

Nuriju nije bilo teško razmišljati kao haker s obzirom da je to i sam bio u prošlosti. Danas su njegove vještine, kao vodećeg etičkog hakera, na raspolaganju NATO-ovom taktičkom centru za odgovore na računalne incidente (NCIRC TC).

Dolazeći iz obitelji inženjera, Nuri je u ranoj dobi počeo učiti o računalima. Nakon što je završio magisterij iz IT sigurnosti, odabrao je drugačiji put: razumijevanje rada sustava s ciljem njihove kompromitacije.

“U to vrijeme, tražio sam izazove i nove načine za narušavanje sigurnosti sustava. Bio sam intrigiran pristupom e-trgovina (web trgovina) i njihovim jamčenjem sigurnosti korisnicima na internetu te sam krenuo istraživati kako je takva sigurnost implementirana i kako se ona lako može zaobići”, kaže Nuri. Nastavak ….

ИЗАШАО ИЗВЈЕШТАЈ СТАТЕ ДЕПАРТМЕНТА О ТЕРОРИЗМУ У СВИЈЕТУ

31.05.2013

Данас је амерички State Department издао свој годишњи извјештај о тероризму у свијету, којим се представља годишња процјена државног секретеријата о трендовима и догађајима у пољу медјународног тероризма у периоду измедју 1 јануара и 31 децембра 2012. године. Када је у питању БиХ, извјештај State Departmentа каже да је земља повећала своју контра-терористичку способност у 2012. и остала кооперативан партнер када су у питању медјународна питања тероризма. Удружене снаге за борбу против тероризма у БиХ настављају побољшавати координацију медју многобројним безбједоносним и полицијским јединицама како би се боље носили са потенцијалним терористичким пријетњама. Наставак ….

Discussing NATO’s future with President Obama: Blog by NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen

31.05.2013

ZAVRŠENA NATO KONFERENCIJA U SPLITU O ORUŽJU ZA MASOVNO UNIŠTENJE

08.05.2013

Završila je redovita godišnja Konferencija NATO-a posvećena raspravi o sprječavanju širenja oružja masovnog uništenja (nuklearnog, kemijskog i biološkog), razoružanju  i kontroli naoružanja. Konferencija, koja je održana 6. i 7. svibnja u Splitu, okupila je više od stotinu sudionika iz pedeset zemalja, kao i velik broj predstavnika međunarodnih organizacija koji su govorili o aktualnim sigurnosnim pitanjima i izazovima. Nastavak ….

AMERIČKI RAKETNI ŠTIT DO 2015. U RUMUNIJI

01.05.2013

Rumunski i američki zvaničnici razgovarali su danas u Bukureštu o programu i rokovima za postavljanje elemenata američkog antiraketnog štita u Rumuniji. Rumunski državni sekretar za strateška pitanja Bogdan Auresku i zamjenik asistenta američkog državnog sekretara za odbrambenu i prostornu politiku Frank Ros ocenili su da su do sada radovi na vazdušnoj vojnoj bazi Deveselu izvedeni kako je to predviđeno u rumunsko-američkom sporazumu iz septembra 2011. godine. Nastavak ….

Prvi europski sustav proturaketnih presretača postigao NATO interoperabilnost

12.03.2013

Dana 6. ožujka, francusko-talijanski protu-raketni sustav zemlja-zrak SAMP/T uspješno je testiran te je uništio testnu ciljanu balističku raketu na francuskom vojnom poligonu u Biscarrosseu, čime je dokazana sposobnost sustava za djelovanje u okviru zapovjedništva i kontrole NATO-ove prijelazne proturaketne obrane (BMD).

Nakon nekoliko uspješnih testova provedenih putem NATO-ovog BMD integracijskog okvira, ispaljivanje raketa presretača povezalo je SAMP/T sustav u lanac zapovijedanja NATO BMD-om. To je bio posljednji test sposobnosti i interoperabilnosti SAMP/T sustava s NATO zapovjedništvom i kontrolom uoči planiranog dodavanja sustava u popis NATO-ovih proturaketnih sredstava, krajem 2013.

SAMP/T sustav je već operativan u francuskom ratnom zrakoplovstvu i talijanskoj vojsci kao sustav protuzračne obrane, dok će kao proturaketni presretač operativno služiti od ove godine. Nastavak ….

Pet članica NATO-a surađivat će na cyber obrani

27. ožujka 2013.

cyber obrana

Pet članica NATO-a – Kanada, Danska, Nizozemska, Norveška i Rumunjska – složile su se oko provođenja petogodišnjeg multinacionalnog cyber obrambenog projekta vrijednog do 12,5 milijuna eura koji se pokreće ove godine. Nastavak ….

12.03.2013

Dana 6. ožujka, francusko-talijanski protu-raketni sustav zemlja-zrak SAMP/T uspješno je testiran te je uništio testnu ciljanu balističku raketu na francuskom vojnom poligonu u Biscarrosseu, čime je dokazana sposobnost sustava za djelovanje u okviru zapovjedništva i kontrole NATO-ove prijelazne proturaketne obrane (BMD).

Nakon nekoliko uspješnih testova provedenih putem NATO-ovog BMD integracijskog okvira, ispaljivanje raketa presretača povezalo je SAMP/T sustav u lanac zapovijedanja NATO BMD-om. To je bio posljednji test sposobnosti i interoperabilnosti SAMP/T sustava s NATO zapovjedništvom i kontrolom uoči planiranog dodavanja sustava u popis NATO-ovih proturaketnih sredstava, krajem 2013.

SAMP/T sustav je već operativan u francuskom ratnom zrakoplovstvu i talijanskoj vojsci kao sustav protuzračne obrane, dok će kao proturaketni presretač operativno služiti od ove godine. Nastavak ….

NATO PODRŽAVA BORBU ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

08.03.2013

Mari Skare, posebna predstavnica glavnog tajnika NATO-a za žene, mir i sigurnost, istaknula je NATO-ovu trajnu potporu svjetskoj borbi za ravnopravnost spolova u video izjavi povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena. “Postizanje ravnopravnosti spolova je naša zajednička zadaća. NATO u tom pogledu radi svoj dio posla”, kazala je ona. Nastavak ….

MINISTRI OBRANE NATO-A ODLUČILI JAČATI MULTINACIONALNU SURADNJU

22.02.2013

NATO Ministri obrane složili su se na sastanku u četvrtak oko konkretnih ciljeva ambicioznije obuke i vježbi kojima bi se jačala interoperabilnost. “Tijekom posljednjeg desetljeća, u Afganistanu, na Kosovu i drugim operacijama, naši vojnici su naučili raditi zajedno bolje nego ikada prije”, kazao je glavni tajnik NATO-a.

Anders Fogh Rasmussen je potom dodao: “Izazov s kojim ćemo se suočiti tijekom narednih desetljeća je kako očuvati i prenijeti naučene vještine, u trenutku kada se naša najveća operacija bliži završetku”.

“Mi ćemo odgovoriti na taj izazov s onim što mi zovemo Inicijativa povezanih snaga: širenjem našeg obrazovanja i obuke, te jačanjem naših vježbi”, naglasio je Rasmussen.

Kao dio inicijative, ministri su se složili da Savez treba održati velike terenske vježbe u 2015., te izraditi sveobuhvatan program obuke i vježbi za razdoblje 2015.-2020.

Također su se složili da snage NATO-a za brzo djelovanje (NRF) trebaju biti u središtu inicijative. NRF su savezničke snage za brzu reakciju, koje su pripremljene i potvrđene kroz godišnji ciklus obuke i vježbi. Nastavak ….

Паметна одбрана до 2020. године

 01.11.2012

НАТО одабрао да се брани ефикасно, јефтино и са што мање ризика

ScreenHunter_37 Mar. 20 14.12

Настојећи да праведније подијели терет одбране и одржи и унаприједи достигнути ниво способности, НАТО савез ће до 2020. године у потуности успоставити принципе такозванепаметне одбране.

Чешко-хрватски примјер 

То значи да ће свака земља чланица радити оно што најбоље зна и што може обезбиједити за најмање средстава, а да ће све активности које могу проводити заједно за мање новца, организовати на тај начин. Наставак ….

Rakete će sve manje prijetiti

 01.09.2012

NATO antiraketni štit će do 2020. štititi cijelu Evropu

NATO-ov antiraketni štit u Evropi čini vrlo snažan radar instaliran u Turskoj, rakete SM-3raspoređene na fregatama tipa Aegis u Sredozemlju, te presretači postavljeni u Poljskoj iRumuniji, dok je komanda u Njemačkoj.

4C05788D-4B40-4FC1-A0AE-1F9D7F637134_mw1024_n_s

Radari, senzori, komunikacije 

Ovaj štit koji je iznad evropskih članica NATO-a postao operativan u maju 2012., trebao bi biti kompletiran do kraja 2018. ili 2020. i pružati punu zaštitu i niskog i visokog neba iznad cijele Evrope, ali i šire, jer je NATO zainteresiran za njegovo širenje u cilju jačanja sigurnosti i zaštite od oružja za masovno uništenje.

NATO je antiraketni štit počeo pripremati još ranih devedesetih godina prošlog vijeka, ali samo za potrebe SAD-a i kao odgovor naširenje oružja za masovno uništenje. U početkuje bio fokusiran isključivo na zaštitu vojnika NATO-a, a 2002. je proširen i na zaštitu stanovništva. Nastavak ….

Awacsu je nemoguće pobjeći

15.06.2012

NATO već tri decenije razvija sisteme koji se u dvije riječi mogu nazvati nebeskim očima

Avioni tipa awacs ove godine proslavljaju trideseti rođendan. Nisu naoružani, ali upućeni kažu da je od njih nemoguće pobjeći ili se sakriti i zato je dobro da postoje. Jer, oni su osim u vojnim ili humanitarnim akcijama, prisutni i pri obezbjeđenju javnih sportskih, političkih i kulturnih događaja.

ScreenHunter_35 Mar. 20 13.57

Navodi 40 grupa lovaca 

Tako su, recimo, ove godine nadzirali nebo i teritorij Poljske dok je trajalo Evropsko prvenstvo u fudbalu Euro 2012.

– Nadziremo samo nebo i teritorij Poljske jer je ona članica NATO-a, ali ako bismo uočili nešto potencijalno opasno na teritoriji ili nebu nad Ukrajinom, javili bismo institucijama Poljske koje bi dalje reagovale i obavijestile institucije Ukrajine – pojašnjavao je u junu ove godine jedan od zapovjednika posade awacsa. Nastavak ….

Cyber-kriminalci nisu zaigrani hakeri

15.05.2012

NATO se sprema za udarac računarskom kriminalu, a u svijetu više neće biti rata bez napada putem interneta

Do kraja 2012. godine u okviru NATO-ovog Tima za brzo djelovanje, RRT, počet će da djelujeTehnički centar za borbu protiv cyber-napada, NCIRC, koji će predstavljati centar nervnog sistema Saveza u borbi protiv cyber-kriminala.

Rat bez buke 

Kada bude aktiviran, RRT će biti u mogućnosti odgovoriti u roku od 24 sata od incidenta. Svaka zemlja članica NATO-a moći će tražiti pomoć Alijanse. Svaki njihov zahtjev će razmotriti Uprava cyber-​​odbrane, CDMB, a zahtjeve zemalja koje nisu članice će odobravati Sjevernoatlantsko vijeće.

– Broj cyber-napada raste svaki dan, bilo da su protiv sistema NATO saveza ili protiv vitalnih sistema zemalja članica. NATO mora biti u mogućnosti svojim članicama ponuditi pomoć u cyber-odbrani, pomoći im da prepoznaju napade i da brzo reaguju kako bi ograničili štetu – pojasnio je zamjenik pomoćnika glavnog tajnika za nove sigurnosne izazove u NATO-u Jamie Shea. Nastavak ……

F 35 – The Future of Asymmetric Warfare

F-35C in flight over the Grand Canyon

F-35C in flight over the Grand Canyon

Photo: f22 enthusiast / f-16.net

The F-35 Joint Strike Fighter Program has several important international partners. Despite design problems with stealth capability, the production of battle-ready aircraft has begun. Israel, Turkey, Italy and Australia have made the largest purchase commitment at this time. Find out more, in the final part of Environmental Graffiti’s three-article series taking an in-depth look at everything you needed to know about the Joint Strike Fighter Program. Read more …. 

10 Technologies the U.S. Military Will Need For the Next War

November 2011

By Eric Beidel, Sandra I. Erwin and Stew Magnuson

Throughout U.S. history, advances in military capability have been fueled by innovation. All branches of the military consistently have managed to use technology in new and creative ways to gain an edge over the enemy.The wars of the past decade exposed an “innovation gap” that forced the U.S. military to play catch up, and react to enemy tactics — such as roadside bombs and sniper attacks — rather than anticipating them. The Defense Department’s research-and-development apparatus was slow to respond with new and improved weapons based on changing threats. Critics have called for the Pentagon to stop wasting money on science projects that target undefined hypothetical future wars, focus on systems that they know deployed forces need, and to move them to the field in weeks or months, not years or decades. Innovation is not helpful if it’s not assisting troops at war. As many senior Pentagon officials have noted, an 80-percent solution that can be available in months is better than a perfect outcome that could take years or decades to achieve.
Lockheed Martin F-35_mission_artist_opt600x383_irandefense
In this special report, National Defense identifies 10 key technologies that U.S. forces likely will need to fight the next war. Regardless of where or when that conflict might be, there is widespread consensus that advances in certain key areas would benefit U.S. forces.Examples are faster and quieter helicopters, advanced crowd-control weapons, lighter infantry equipment that doesn’t overburden troops, ultra-light trucks and better battlefield communications. In the maritime realm, Navy leaders have for years been seeking stealthy mini-submarines that can be remotely operated, and fast bulletproof power boats for anti-piracy and coastal security operations. Read more ….

Osnovni sigurnosni zadaci

nato-symbol-with-flags-of-member-countries

Strateški koncept Alijanse, kao autoritativna izjava o ciljevima Alijanse i osnovnim sigurnosnim zadacima, daje smjernice za upotrebu političkih i vojnih sredstava u njihovom provođenju. Publikovanje ovog dokumenta 1991. godine po prvi put, označilo je jasan raskid sa prošlošću. U vrijeme hladnog rata, slični osjetljivi dokumenti u vezi sa strateškim planiranjem su, razumljivo, bili povjerljivi. Aktuelni strateški koncept NATO-a, objavljen 1999. opisuje sigurnosne izazove s kojima se suočava Alijansa kao ‘’višesmjerne i teško predvidive’’. Osnovni sigurnosni zadaci Alijanse su definirani na sljedeći način:

  • da djeluje kao temelj stabilnosti euroatlantske regije;
  • da služi kao forum za savjetovanje po pitanjima sigurnosti;
  • da služi kao sredstvo za odvraćanje i odbranu protiv prijetnji ili agresije protiv bilo koje zemlje članice NATO;
  • da doprinese efikasnoj prevenciji sukoba i da se aktivno angažuje u rukovođenju krizama; i
  • da promovira širok spektar partnerskih odnosa, saradnje i dijaloga sa drugim zemljama u euroatlantskoj regiji. Nastavak….

Transformacija NATO-a

NRF

Kada je 1949. Alijansa osnovana, Sovjetski Savez je smatran glavnom prijetnjom po slobodu i nezavisnost Zapadne Evrope. Komunistička ideologija, politički ciljevi i metodi, i vojna sposobnost Sovjetskog Saveza su značili, bez obzira na stvarne namjere te zemlje, da nijedna zapadnoevropska vlada nije mogla sebi priuštiti luksuz ignoriranja mogućeg konflikta. Kao rezultat, od 1949. godine do kraja osamdesetih – u periodu koji je poznat kao period Hladnog rata – glavni zadatak Alijanse je bio da održi svoju vojnu moć na odgovarajućem nivou kako bi mogla braniti svoje članice od bilo koje vrste agresije od strane Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta. Stabilnost koju je pružao NATO u ovom periodu pomogla je zemljama Zapadne Evrope da u cjelini ponovo izgrade svoje blagostanje i ekonomsku moć poslije Drugog svjetskog rata, gradeći uzajamno povjerenje i postavke za budućnost koje su neophodne za ekonomski rast.  Nastavak….

Cyber безбједност – Нови изазови за НАТО у 21. вијеку

Од девастирајућег cyber напада на Естонију 2007. године, НАТО је схватио да је очување безбједност у интернет сфери један од најважнијих елемената безбједности држава чланица. НАТО развија опсежне капацитете одбране у cyber сфери.

NATO Response Force (NRF)

In the complex security environment NATO’s capability to react to crises swiftly and flexibly is of particular importance. The NATO Response Force, NRF, provides NATO with the necessary capabilities. The NRF is required to stand up and deploy at short-notice in response to contingencies spanning the entire spectrum of military missions. The concept envisages the deployment of an initial entry force to any crisis area worldwide within five days. The joint force as a whole will then be able to sustain itself in a Joint Operations Area for 30 days. Nastavak….

Comments are closed.

%d bloggers like this: